وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اظهارات اخیر وزیر امورخارجه آمریکا گفت: اظهارات پامپئو گویای ورشکستگی سیاست خارجی آمریکا است.

به گزارش تیتر آزاد به نقل از خبرگزاری تسنیم، محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم درباره 12 بند پمپئو و اینکه به نظر می‌رسد آمریکا به دنبال مذاکره مجدد با جمهوری اسلامی ایران است و واکنش ایران به موضوع مذاکره مجدد با آمریکا چیست؟ گفت:‌ آنکه خیالبافی بود، مذاکره نبود. آقای پمپئو در سخنرانی خود خیالبافی کرد. فکر می‌کنم هر کس که به آن واکنش نشان داد گفت که این حرف‌ها مبنای مذاکره نیست، مبنای چیز دیگری است که در مورد کشوری همچون ایران بر اساس توهم است.

وی با بیان این مطلب که مردم ایران نشان دادند در برابر زورگویی و قلدرمابی مقاوم هستند و معمولا زورگوها را به روش خودشان پشیمان می‌کنند، افزود:‌ فقط باید تکرار کرد که آقای پمپئو و سایر مسئولین دولت کنونی آمریکا نه تنها زندانی تصورات و توهمات غلط خود هستند، بلکه زندانی گذشته و از آن بدتر زندانی گروه‌های فشار فاسدی هستند که هر روز کوس رسوایی یکی از آنها بر سر بازار افکار عمومی جهان به صدا درمی‌آید.

وزیر امور خارجه ادامه داد: این نشان دهنده ورشکستگی سیاست خارجی آمریکا است که تبدیل به سیاست استیجاری شده است؛ حرف‌های پمپئو خلاف واقع و بر اساس سیاست‌های شکست خورده قدیمی بود، هیچ کدام از این حرف ها جدید نبود، منتهی وی با وقاحت و شدت بیشتری مطرح کرد.

ظریف با اشاره به نطق امروز علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در صحن علنی، تصریح کرد:‌ همانطور که ایشان گفتند صحبت های آقای پمپو آنقدر بی حساب و کتاب و خارج از نزاکت و بدون منطق بود که ارزش پاسخگویی هم ندارد. آنها با این سیاست در گذشته نتوانستند باعث شکاف میان مردم ایران و تردید در مورد سیاست ها شوند. بله؛ تحریم های تاثیر اقتصادی داشت اما امریکا هیچگاه نتوانست به اهداف خود برسد.

ظریف در پاسخ به این سوال که گفته شده اروپا قرار است پیشنهاد جدیدی را به ایران خارج از موضوع برجام بدهند و گفته شده که اروپا بیش از انچه به سمت ایران گرایش پیدا کند با آمریکا همراهی خواهد کرد، گفت:‌ آن خبر کاملا دروغ بود، اتحادیه اروپا آن خبر را خودش تکذیب کرد، این عملیات روانی است که رژیم صهیونیستی راه انداخته است تا این سخنان را منتشر کند. همه می‌دانستند که روز جمعه کمیسیون مشترک برجام منهای آمریکا بر اساس درخواست ایران تشکیل می‌شود، بنابر این شروع کردند به فضاسازی که موضوع کمیسیون مشترک این است که آنها بیایند یک بسته جدیدی را به ایران ارائه بدهند.

وی با بیان این مطلب که واقعیت این است که قرار است بسته جدیدی را به ما ارائه بدهند اما بسته در قالب برجام است و نه در قالب موضوعات دیگر، اظهار داشت: دیدید که اتحادیه اروپا خبرسازی که اشاره کردید را سه بار رد کرد و حتی خبرگزاری رویترز هم که خودش این خبر را به نقل از یک روزنامه آلمانی تولید کرده بود ناگزیر شد آن را تکذیب کند. من تاکید می‌کنم، هم دوستان ما در رسانه و هم مردم متوجه باشند که رژیم صهیونیستی یک اتاق جنگ روانی به راه انداخته است برای اینکه فضا سازی کند، هم در داخل ایران و هم در جامعه بین‌الملل. این نشان‌دهنده استیصال است همانطور که سخنان آقای پمپئو نشان‌دهنده استیصال بود.

وزیر امور خارجه افزود: به قول خودشان این (Plan B) آنها بود. طرح دومشان این بود. طرح اولشان این بود که با تندروی های آقای ترامپ جمهوری اسلامی ایران اقدامی انجام دهد که باعث یک اجماع جهانی علیه ایران شود. الان هم در حال تلاش هستند که از طرق مختلف به همان هدف برسند.

ظریف گفت: آنها معتقدند که رژیم صهیونیستی و تندروها و برخی کشورهای مرتجع منطقه ناکامی عمده ای داشتند، هزینه هایی که طی سالیان دراز برای ایجاد یک فضای ایران‌هراسی کرده بودند به ناگاه فرو ریخت. تمام تلاششان این است که آن فضا را دوباره تجدید و احیا کنند. سیاست جمهوری اسلامی ایران این بوده است که مانع شود چنین فضایی شکل بگیرد ؛ البته با تضمین حقوق ملت ایران یعنی مبارزه با فضای ایران‌هراسی ضمن تضمین حقوق ملت ایران .

وزیر امور خارجه درباره جلسه روز جمعه کمیسیون متشرک برام نیز گفت: آمریکایی ها دیگر از برجام خارج شدند لذا عضو مشترک هم نیستند و نمی‌توانند مانند گذشته در کمیسیون مشترک مانع تراشی کنند. کمیسیون مشترک بدون آمریکا برای بررسی اینکه چگونه اعضای باقی مانده برجام می‌توانند تعهدات برجامی را اجرا کنند، برگزار خواهد شد. ما صرفا درباره برجام صحبت می‌کنیم، نه خواسته‌ای بالاتر از برجام داریم و نه حرفی بیرون از برجام در این جلسات زده خواهد شد، یعنی اینکه جلسات راجع به برجام است. طبیعتا خواسته‌های ما همان‌هایی است که برای مردم ما در برجام تضمین شده است. البته دستاوردهای سیاسی حقوقی و امنیتی ما که حتی با رفتن آمریکا تقویت شده است، دستاورهای اقتصادی که با رفتن آمریکا متضرر شده را باید سایر اعضای برجام برای ما تامین کنند.

وزیر امور خارجه گفت: ما هم برنامه های قابل توجهی در این زمنیه داریم، صحبت های خوبی در این زمینه صورت گرفته است اما هنوز زود است که ببینیم آیا سایر اعضا برجام می توانند تضمین های لازم را به جمهوری اسلامی بدهند یا اینکه ما خودمان با روش هایی که داریم این تضمین ها را قطعی تر بکنیم. این ها را در روزهای آینده و در چند هفته آینده خواهیم دید.

وی درباره ضرب‌الاجل تعیین شده برای مذاکره با اروپایی‌ها گفت: ضرب الاجلی برای مذاکرات با اروپایی ها تعیین شده که زودتر به نتیجه مطلوب برسند. چون هر چه زمان می‌گذرد به زیان ایران است، آنچه که ما مشخص کردیم در صحبت‌های آقای رئیس جمهور چند هفته بوده، روند داخل برجام هم روند چند هفته‌ای است که از روز جمعه شروع می‌شود و این روند را ادامه خواهیم داد.

وزیر امور خارجه بر همین خاطرنشان کرد: همزمان دو روند را پیگیری می‌کنیم؛ یکی روند برجامی است که از طریق کمیسیون مشترک دنبال می‌کنیم و دیگری روند مذاکرات دوجانبه و چندجانبه با سایر اعضای برجام است ؛ یعنی سفری که من به پکن و مسکو، بروکسل داشتم. در این مجموعه ها در حال انجام کارهایی هستیم. شما نخستین حاصل آن را در بیانیه خانم موگرینی بعد از ملاقات وزیران دیدید 9 حوزه ای که اروپا تعهد کرد در آنها به راهکارهای عملی برسد. حال باید ببینیم این حوزه‌ها را چگونه می‌توانیم عملیاتی کنیم. همکاران من در این دو سه روز در حال کار بر روی آن هستند. البته اتحادیه اروپا یک مجموعه 28 کشوری است و روندهای آن مقداری زمان بر است اما ما تأکید کردیم که ما زمان زیادی برای تصمیم‌گیری نداریم.

وزیر امور خارجه درخصوص برخی اظهارنظرها از جمله نماینده پوتین مبنی بر خروج ایران از سوریه گفت: این سخنان اصلاح شد، همیشه موضع ما روشن بوده است، جمهوری اسلامی ایران در هر جایی که هست، در عراق و سوریه حضور مشورتی و مستشاری دارد. بر اساس دعوت آن کشور و با یک هدف است آن هم هدف مبارزه با تروریست است.

ظریف با بیان اینکه تنها کشوری که در منطقه و در جهان وارد مبارزه با تروریسم شده و در این زمینه شهید داده است و هزینه کرده است، گفت: این حضور با دعوت کشورهای منطقه، ایران است. نه مثل بقیه بدون مجوز دولت حاکم بر آن منطقه که بصورت تجاوزکارانه دیگران وارد شدند. ما با درخواست کشورهای منطقه، عراق و سوریه به صورت مشخص حضور مستشاری داریم. حضور مستشاری ما برای مبارزه با تروریسم است تا زمانی که دولت‌های آن کشورها تمایل داشته باشند ما به این کمک‌ها ادامه دهیم.

وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد:‌ این کمک‌ها در جهت منافع کل جهان است، این گروه‌های تروریستی که ما با آنها جنگیدیم مخل امنیت همه جهان بودند. ما به این موضوع ادامه خواهیم داد تا زمانی که نیاز باشد و دولت‌های منطقه این خواسته را از ما داشته باشند.

خبرنگاری از ظریف درباره انتقادهای صورت گرفته نسبت به عملکرد وزارت خارجه در موضوع برجام پس از خروج آمریکا از این توافق سوال کرد که وزیر امور خارجه گفت: . من فکر می‌کنم همانطور که حضرت امام فرمودند همه فریادها باید بر سر آمریکا باشد، یعنی اینکه آمریکایی‌ها هستند که در این زمینه بدعهدی کردند، آمریکایی‌ها هستند که در این زمینه مقررات حقوق بین المللی را نقض کردند.در واقع شما کسانی را که یک جاده ای را ساختند به خاطر دو ماشین که مرتکب تخلف می‌شوند و تصادف می‌کنند، محکوم نمی‌کنید، بلکه آن ماشینی را که مرتکب تخلف شده است را محکوم می‌کنید.

وی ادامه داد: آمریکا کشوری است که نه‌تنها برجام را زیر پا گذاشته است، بلکه توافق‌های دیگر همچون توافق پاریس را زیر پا گذاشته است. قطعنامه های شورای امنیت، قطعنامه 2231 را که خود آمریکا بانی شده بود را نقض کرده است. آمریکا قطعنامه های متعدد شورای امنیت در مورد قدس شریف را نقض کرده است. وقاحت تمام می‌خواهد که این کارها را بکند و با نگاه به کشتار مردم مظلوم غزه، با لبخند سفارت خود را در حین قتل عام مردم غزه در قدس شریف افتتاح کند؛ برخلاف همه مقررات بین‌المللی. لذا نشان داده است آن کسی که متعهد به توافقات خود نیست، رژیم آمریکا است.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه ما این را در برجام دیده بودیم، یعنی در واقع همه برجام بر اساس این بود که ما به آمریکا اعتقاد نداشتیم، گفت: البته طرف مقابل هم به ما اعتماد نداشت لذا زمینه‌های لازم در آن دیده شد. ما هم بر اساس منافع ملی مان انتخاب‌های گسترده‌ای داریم و براساس آن با اجماع در داخل نظام عمل خواهیم کرد. فعلا این مسیر را که انتخاب کرده‌ایم و بر اساس مجموعه نظرات نظام در حال دنبال کردن آن هستیم.

وی گفت: نتیجه را گزارش خواهیم کرد و هر تصمیمی گرفته شود عمل خواهیم کرد. به نظر من مهمترین عامل در حال حاضر همان عاملی است که همیشه آمریکا را شکست داده است؛ انسجام مردم و قدرت ملی. من مطمئنم که همه گروه‌های سیاسی فارغ از دیدگاه‌ها و نظرات خود، فارغ از اینکه برجام چه بوده و چه مقدار موفق بوده است در مقابل این قانون شکنی و عهد شکنی که آمریکا را در جهان منزوی کرده است ، متحد عمل می‌کنند.

ظریف در پاسخ به این سوال که چقدر اروپا در تعهدات خود به برجام جدی خواهد بود اظهار داشت: در این که اتحادیه اروپا می‌خواهد از برجام که یک دستاورد همه دنیا است، دفاع بکند، ما شک نداریم. اینکه چقدر توانایی دارد، اتحادیه اروپا باید نشان بدهد، ما نمی‌توانیم جای اتحادیه اروپا تصمیم بگیریم، تصمیمی که اتحادیه اروپا در این زمینه می‌گیرد تنها به برجام ختم نخواهد شد بلکه یک روند جهانی را خواهد ساخت در مورد این که دنیا چگونه می‌تواند با این زیادی خواهی‌ها و تندروی‌ها برخورد بکند، این که اروپایی ها چقدر آمادگی این را دارند، چقدر تمایل دارند و چقدر قدرت دارند، این را باید ببینیم، ما هم همین فرصت را دادیم که همین را ببینیم.

انتهای پیام/