رئیس مجلس شورای اسلامی طی جلسه ای با سران قوای دیگر اجرای طرح سهمیه بندی بنزین را تصویب کرد. این موضوع باعث انتقاد برخی ازنمایندگان مجلس شد که بیان داشتند که جایگاه آنان با این تصمیم خدشه دار شده و رئیس مجلس به جای آنان تصمیم گیری کرده است.

به گزارش تیتر آزاد به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مجلس شورای اسلامی از جمله سه نهاد حکومتی در ایران است که وظیفه قانونگذاری و نظارت بر اجرای امور را بر عهده دارد. سازوکار مجلس به نحوی است که نمایندگان از حوزه های انتخابیه مختلف و شهرها و استان های کشور گرد هم جمع آیند و با تعیین رئیس وهئیت رئیسه مجلس به قانونگذاری، تصویب لوایح و نظارت بر اجرای امور می پردازند.

مجلس از جمله نهادهای شورایی است که تصمیم سازی و تصمیم گیری در آن به طور جمعی انجام می شود و نمایندگان این حق و وظیفه را دارند که در امور مختلف نظرات خود را اعلام کنند و با رای دهی و تصویب طرح ها در اداره امور کشور مشارکت کنند. اما رئیس مجلس شورای اسلامی طی جلسه ای با سران قوای دیگر اجرای طرح سهمیه بندی بنزین را تصویب کرد. این موضوع باعث انتقاد برخی ازنمایندگان مجلس شد که بیان داشتند که جایگاه آنان با این تصمیم خدشه دار شده و رئیس مجلس به جای آنان تصمیم گیری کرده است. این اتفاق سئوالی درباره ماهیت و وظایف رئیس مجلس شورای اسلامی بوجود می آورد.

رئیس مجلس چه وظایف و اختیاراتی دارد؟
رئیس مجلس در بسیاری از نقاط دنیا بیشتر به عنوان نظم دهنده و یکپارچه سازی امور و ابلاغ تصمیم های مجلس شناخته می شود. 
وظایف رئیس مجلس شورای اسلامی بر اساس آیین نامه مجلس شورای اسلامی به شرح زیر است:
1. اداره جلسات مجلس به‌شرح مواد این آیین‌نامه
2. اداره کلیه امور اداری، مالی، استخدامی و سازمانی مجلس
3. امضای کلیه احکام استخدامی براساس آیین‌نامه استخدامی کارکنان مجلس و سایر قوانین و مقررات
4. امضای کلیه نامه‌های مربوط به امور قانونگذاری و پارلمانی مجلس
5. حضور در نهادهای قانونی که رئیس مجلس عضو آن‌ها است.
وظایف و اختیارات رئیس مجلس تحت سه عنوان دسته بندی می شود:
اول : وظایف و اختیارات مرتبط با مجلس شورای اسلامی
دوم: وظایف و اختیارات مرتبط با سایر قوا و نهادهای حکومتی 
سوم: وظایف و اختیارات مرتبط با نهادهای فرا قوه ای
تصویب سهمیه بندی بنزین در چه سازوکاری انجام شده است؟
اما موضوع تصویب سهمیه بندی بنزین در ابتدا و به صورت اولیه در «شورای هماهنگی اقتصادی سه قوه» انجام گرفته است و سپس سران قوا آنرا امضا و به اجرا در آورده اند. 
در این شورا از نمایندگان مجلس چهار نفر حضور دارند: 
علی لاریجانی -  رئیس مجلس شورای اسلامی
کاظم جلالی  - رئیس مرکز پژوهشهای مجلس
غلامرضا تاجگردون  - رئیس کمیسیون برنامه و بودجه
الیاس حضرتی -  رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس
 بر اساس شنیده‌ها، دستور کارهای اساسی این شورا ۱- اوضاع بانکی ۲- اشتغال و سرمایه‌گذاری ۳-رسیدگی به وضع محرومان و مستضعفان ۴-بودجه و انضباط مالی ۵-حمایت از تولید ملی و کالای ایرانی و ۶- چاره اندیشی برای هرگونه احتمال در برجام است. درواقع تصمیم‌سازی درباره اصلی‌ترین مسائل اقتصادی کشور از این پس در این شورا انجام خواهد شد.
اما نمایندگان مجلس بیان می کنند که اطلاعی از موعد اجرای طرح مذکور نداشته اند. در همین باب برخی از نمایندگان از رئیس مجلس شورای اسلامی انتقاد داشتند که بدون اینکه نظر آنها را در این حوزه اعمال و تصویب شود این لایحه را در شورای هماهنگی قوای سه گانه مطرح و درواقع رئیس مجلس به جای آنها تصمیم گرفته است. 
اعتراض بنزینی نمایندگان به لاریجانی
در همین رابطه، «غلامعلی جعفرزاده»، نماینده مجلس می‌گوبد: « شورای عالی سران قوا برای هم‌افزایی و باز کردن گره‌ای از مشکلات مردم شکل گرفته است؛ نه اینکه گره‌ای به مشکلات مردم بزنند. طرح افزایش و اصلاح قیمت حامل‌های انرژی سه بار به مجلس آمد و از آنجایی که مجلس ملاحظاتی را مد نظر داشت، آن را تصویب نکرد.» 
جعفرزاده ادامه داد: «تصمیمات این شورای سه نفره که شامل سران سه قواست، به خاطر حکم رهبری قانونی است، اما موضوع اینجاست این تصمیمات در حد هماهنگی است و رهبری به این شورا وظیفه قانونگذاری محول نکرده است اما هم اکنون می‌بینیم که این شورا در همه امور دخالت می‌کند و مستقیما در کار‌های سایر نهاد‌ها دخالت می‌کنند و امور را مختل می‌کنند. این شورا فکر می‌کند از مجلس دلسوزتر است، اما با این تصمیم اشتباه کشور را به تنش کشیدند.»
این نماینده مجلس می‌گوید: «قانونگذاری وظیفه مجلس است و مردم هم برای همین به نمایندگان رای داده‌اند. چه کسی اجازه افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت بنزین را داده است؟ اکنون ما باید پاسخگوی تصمیمی باشیم که در آن هیچ نقشی نداشته‌ایم. این شورا حتی شروط رهبری مبنی بر افزایش سایر کالا‌ها و روند قانونی بودن آن را هم رعایت نکرده است. از سوی دیگر این شورا حتی بودجه ۹۸ را هم بهم ریخته و بخش عظیمی از سقف تعهدات را کم کردند.»
نماینده مردم رشت با بیان اینکه مجلس خواهان جلسه فوری با سران سه قوه است، تصریح کرد: سران سه قوه باید توضیح دهند و بدانند که نباید در امور و قانونگذاری دخالت کنند. شورای عالی سران سه قوه در نظر داشته باشد که مغز ۳ نفر از مغز ۳۰۰ نفر بهتر و بیشتر کار نمی‌کند؛ باید به خرد جمعی و تخصصی و کار کمیسیونی مجلس احترام بگذارند. نمی‌شود که همه امور را از بالا به پایین نگاه کرد.

محمدرضا صباغیان در این باره گفت: انتظار ما این است با توجه به اینکه مردم از نظر اقتصادی در فشار هستند، قانون افزایش نرخ بنزین با نظارت خوبی اجرا شود و تأثیری در قیمت سایر کالاها نگذارد.

همچنین غلامرضا کاتب خطاب به لاریجانی گفت: آقای لاریجانی انتظار ما از شما این است در جلساتی که به نیابت از مجلس شرکت می کنید، نظرات نمایندگان هم به خوبی لحاظ شود.

وی تأکید کرد: همچنین لازم است تذکرهای لازم به دولت داده شود تا کنترل قیمت ها را در دستور کار خود قرار دهند تا مردم از نظر معیشتی و اقتصادی کمتر آسیب ببینند.

در ادامه جلسه، احد آزادیخواه اظهارداشت: بر اساس قانون برنامه ششم توسعه، موضوع افزایش قیمت حامل های انرژی باید در مجلس تصویب شود اما متأسفانه نمایندگان در جریان افزایش قیمت بنزین قرار نگرفتند و ما به این موضوع اعتراض داریم.

سیدجواد حسینی کیا عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس نیز در واکنش به حواشی ایجاد شده پس از افزایش قیمت بنزین، گفت: با توجه به اینکه در اعتراضات برخی از بانک ها و موسسات مالی و اعتباری آتش زده شده اند، رئیس جمهور باید در این زمینه پاسخگو باشد.

همچنین علی گلمرادی در این باره تاکید کرد: جایگاه مجلس رفیع است و کسانی که به نیابت از مجلس نظراتی را مطرح می کنند، باید نظرات نمایندگان را هم مورد توجه قرار دهند.

رضا کاظمی نماینده مردم پلدختر هم در اعتراضی، گفت: آقای لاریجانی! چرا شما به عنوان رئیس قوه مقننه در باره تصمیم گیری پیرامون موضوع مهم بنزین با نمایندگان مشورت نکردید؟

وی گفت: نظر نمایندگان در این باره مورد توجه قرار نگرفت و نمایندگان مجلس از طریق رسانه ها از موضوع افزایش قیمت بنزین آگاه شدند.

انتقاد نمایندگان مجلس از نادیده گرفتن رای و نظرشان 
نمایندگان مجلس در موارد دیگر نیز این انتقاد را دارند که رئیس مجلس به گونه ای عمل می کند که به نوعی آنها را در ارائه نظر و تصویب طرح ها و لوایح محدود می کند. این موضوع حتی باعث تنش میان نمایندگان منتقد و رئیس مجلس شورای اسلامی شده است. درواقع این انتقاد در برخی از موارد از سوی نمایندگان مطرح می شد اما با موضوع سهمیه بندی بنزین هم بر شدت انتقادات و هم تعداد نمایندگان منتقد به نحوه مدیریت لاریجانی افزوده شد. 
اعتراض پژمانفر به لاریجانی/ انتقاد نماینده به تریبون یکطرفه
پس از تصویب کلیات طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی، مخالفین این طرح تذکراتی را مطرح کردند. 
حجت‌الاسلام پژمانفر نماینده مردم مشهد با فریادهای بلند تذکرات متعددی را به علی لاریجانی اعلام کرد. این در حالی است که بلافاصله بعد از رای‌ دادن مجلس به طرح تشکیل وزارت بازرگانی پژمانفر و موسوی لارگانی به جایگاه هیات رئیسه رفته و اعتراضاتی را علیه علی لاریجانی مطرح کردند که لاریجانی به آنها گفت بروید سر جایتان بنشینید و اینجا حق ندارید اعتراض کنید. 
لاریجانی در واکنش به اعتراضات پژمانفر در صحن علنی گفت: آقای پژمانفر! اگر طبق آیین‌نامه تذکری دارید باید آن را ثبت کرده و منتظر طرح آن باشید. 
وی خطاب به پژمانفر گفت: شما عادت کرده‌اید که هر جا اعتراضی دارید با فریاد اعتراض‌تان را پیش ببرید. شما واژه‌ای به نام دیکتاتوری یاد گرفته‌اید در حالی که دیکتاتوری شماها در کشور هستید. 
پژمانفر خطاب به علی لاریجانی رئیس مجلس گفت: آقای لاریجانی! شما تریبون یکطرفه راه  انداخته‌اید. 
لاریجانی در پاسخ به پژمانفر گفت: تریبون یکطرفه شما هستید که هر چه خواسته‌اید گفته‌اید. در حالی که همه تریبون‌ها دست شما است. مملکت اینجوری شده که هر چه دلتان خواست به همه می‌گویید و کسی هم چیزی به شما نمی‌گوید. 
مجادله لفظی لاریجانی و نقوی حسینی بر سر تصویب ۲۰ دقیقه‌ای برجام
بررسی الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم «CFT» یکی از لوایح «FAFT» در دستورکار روز یکشنبه 15 مهر سال گذشته مجلس قرار گرفت و موافقین و مخالفان درباره آن به اظهار نظر پرداختند.
اما در میانه بررسی این لایحه مجادله لفظی  میان نقوی حسینی، نماینده ورامین و علی لاریجانی بوجود آمد.
در این رابطه، نقوی حسینی طی سخنانی کنایه آمیز خطاب به لاریجانی گفت: ‌ یادتان است پشت این تریبون آقایان گفتند برجام را تصویب کنید، آب آشامیدنی حل می‌شود. اشتغال و مشکل مالی و پولی و اقتصادی کشور حل و فصل می‌شود، گرفتاری‌های مملکت حل می‌شود. مگر این مجلس برجام را 20 دقیقه‌ای تصویب نکرد؟ مگر هنوز شما مورد اتهام ملت ایران نیستید؟
لاریجانی پاسخ داد: خیر 20 دقیقه‌ای نبوده است شما در جریان هستید، خلاف است، 4 ساعت بود. یک جلسه بود.
نقوی حسینی نیز در این حوزه بیان کرد:  خیر 20 دقیقه بود، به مخالفین اجازه ندادید حرف بزنند،‌ تذکر بدهند. به مذاکرات مراجعه کنید.
لاریجانی پاسخ داد: مذاکرات را بیاورید، اگر 20 دقیقه بود من حرفم را پس می‌گیرم. شما چرا خلاف می‌کنید؟
نقوی حسینی در این حوزه با انتقاد از لاریجانی گفت: برادر من این چه مدیریتی است؟
نقوی در جلسه دیگر که مجلس شورای اسلامی «طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس» را در دستور بررسی قرار داده بود هم با انتقاد از مدیریت رئیس مجلس بیان می کند: «شما هم ان‌شاءالله دور آخرتان است و دوره بعد استراحت می‌کنید! لاریجانی نیز در واکنش به اظهارات نماینده ورامین تاکید کرد: شما هم نفس راحتی می‌کشید!»
انتقاد نماینده بروجرد از طرح مسائل فرعی در مجلس 
همچنین «عباس گودرزی»، نماینده بروجرد در مجلس در یکی از جلسات در واکنش به قطع کردن میکروفن خود خطاب به علی لاریجانی می گوید: «شما که می گویید تذکر من خارج از موضوع است و میکروفن من را قطعی می کنید بدانید مردم زیر بار مشکلات معیشتی هستند شما مسائل فرعی رو در دستور کار قرار می دهید. مردم به ریش ما می خندند با این مسائلی که مطرح می کنید! خارج از موضوع یعنی خارج از مصالح نظام. من تذکر می دهم به هئیت رئیسه مجلس با تمام احترامی که برای تک تک همکاران قائل هستم. هر هفته که از حوزه انتخابیه می آیم می گویم که امروز مسئله مهم جاری کشور مطرح می شود.»
مرور مسائل فوق این سوال را به وجود می آورد که آیا رئیس مجلس راسا دارای اختیار برای تصمیم گیری در برخی مسائل مهم و کلان است و یا اینکه باید در جلساتی که به نمایندگی از مجلس شرکت می کند انعکاس دهنده نظر جمعی نمایندگان باشد.
انتهای پیام/