گزارش کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي درباره حادثه آتش سوزي و فرو ريختن ساختمان پلاسکو در سال گذشته در جلسه علني امروز قرائت و ۷ مقصر حادثه اعلام شد.

به گزارش تیترآزاد؛ در جلسه علني امروز مجلس شوراي اسلامي گزارش کميسيون عمران مجلس در خصوص بررسي حادثه آتش سوزي و فرو ريختن ساختمان پلاسکو که در تاريخ ۳۰ دي ماه سال گذشته به وقوع پيوست و منجر به شهادت ۱۶ آتش نشان شد، از سوي سخنگوي کميسيون قرائت شد.
اين گزارش در پي ماموريت رئيس مجلس شوراي اسلامي به کميسيون عمران و بر اساس ماده ۴۹ آيين نامه داخلي مجلس تهيه شده است.

اين گزارش از شش بخش شامل «مقدمه و کليات، شرح حادثه و علل آن، مسئوليت ها و وظايف قانوني، آسيب شناسي قوانين موجود، جمع بندي و توصيه ها و پيشنهادات» تهيه شده است.

در بخش «شرح حادثه و علل وقوع آن» اشاره شده است که پس از آتش سوزي در طبقه دهم ساختمان پلاسکو در ساعت ۷.۵۰ دقيقه روز ۳۰ دي ماه ۹۵، در ساعت ۹ صبح اکثر افراد عادي اعم از کسبه و شهروندان توسط نيروهاي جستجو و نجات آتش نشاني از محل حادثه خارج و آتش سوزي کاهش يافته و لکه گيري آغاز مي شود و تا ساعت ۱۰ صبح تعدادي آتش نشان گرفتار در طبقات فوقاني توسط بالابر و نردبان ها از ساختمان خارج مي شوند.

اما با فروکش کردن نسبي حريق، نيروهاي عملياتي با هجوم گسترده کسبه و مالکين جهت جمع آوري اسناد و مدارک مالي مواجه مي شوند و عمليات اطفاي حريق و لکه گيري با اختلال مواجه مي شود و در همين زمان گزارش مي شود که مجددا شعله هاي آتش شدت گرفته و با ريزش آوار در طبقه دهم ساختمان، تعدادي آتش نشان گرفتار شده اند؛ در ساعت ۱۱.۰۲ دقيقه فرمانده صحنه عمليات دستور تخليه فوري نيروهاي عملياتي و شهروندان از طريق بيسيم صادر مي کند و در ساعت ۱۱.۳۳ دقيقه ساختمان فرو مي ريزد.

علت حادثه حريق بهره برداري غيرمجاز کارگران واحدها صنفي در طبقه دهم ساختمان از ادوات گرمايشي و سيم کشي غيرمجاز و غيراستاندارد منجر به حريق اعلام شده است. از ديگر عوامل اصلي حريق و ريزش ساختمان عدم وجود استانداردهاي لازم ايمني در سيستم هاي برق صنعتي، روشنايي، تهويه، گرمايش، حفاظت، هشدار و تجهيزات اطفاي حريق در ساختمان بوده است.

اين گزارش در ادامه و در بخش «مسئوليت ها و وظايف قانوني» هفت مقصر را به همراه استنادات قانوني براي اين حادثه اعلام کرده است که عبارتند از؛

مالک و مدير ساختمان، اتاق اصناف و افراد صنفي، شهرداري و شوراي شهر تهران، استانداري و فرمانداري تهران، وزارت کار، سازمان برنامه و بودجه و سازمان مديريت بحران کشور

گزارش کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي در ادامه پس از آسيب شناسي قوانين موجود، در بخش جمع بندي اعلام کرده است که بيش از صد ساختمان بلندمرتبه مشابه پلاسکو در سطح تهران و ديگر شهرها وجود دارند که شرايط ايمني آنها مناسب نيست.

همچنين در اين بخش يادآوري شده است که ميزان نقش هر يک از مقصرهاي هفت گانه حادثه بايد در مراجع ذيصلاح قانوني مشخص شود.

در اين بخش همچنين اشاره شده است که يکي از اساسي ترين ريشه هاي عملکرد نامناسب دستگاه ها، عدم مسئوليت پذيري و عدم انگيزه در اجراي قوانين به دليل فقدان امنيت شغلي است. در اين خصوص قانونگذار در تصويب قانون مديريت خدمات کشوري تلاش کرده است که اولا مناصب حرفه اي و سياسي را مشخصا تفکيک کرده و به مناصب حرفه اي ويژگي ارتقاي سلسله مراتبي و سلب امکان جابجايي و تنزل (مگر در موارد تخلف) ببخشد، اما در عمل، مديران ارشد دستگاه ها با بي اثر کردن اين هدف قانون گذار مناصب حرفه اي را مشابه مناصب سياسي دچار نوعي تزلزل کرده و در نتيجه کارکنان دستگاه ها احساس مسئوليت و همچنين اقتدار لازم براي اجراي قوانين را از دست داده اند.

اين گزارش در پايان و در بخش پيشنهادات، پنج پيشنهاد براي اصلاح قوانين مرتبط با موضوع ارائه کرده است تا از تکرار حوادث مشابه جلوگيري شود.

آتش‌سوزي و ريزش ساختمان پلاسکو حادثه‌اي بود که صبح روز پنجشنبه ۳۰ دي سال گذشته در مرکز تهران رخ داد. در پي وقوع اين آتش‌سوزي ساختمان پلاسکو بطور کامل فرو ريخت. ساختمان پلاسکو در حالي پس از ۳٬۵ ساعت سوختن، فروريخت که تعداد زيادي مأمور آتش‌نشاني درحال مهار آتش‌سوزي، در بيرون و داخل ساختمان بودند و 16 نفر از اين پرسنل جان خود را از دست دادند.

منبع:مهر
انتهای پیام/