رهبر معظم انقلاب در سخنرانی که در اولین روز سال 1396 داشتند شعار سال را " اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال" عنوان کردند ؛ بر همین اساس شبکه اطلاع رسانی راه دانا در خصوص عملکرد دولت در راستای شعار سال گفت‌وگو هایی را با نمایندگان مجلس شورای اسلامی انجام داد تا کارنامه ای را از عملکرد دولت در این باره تهیه کند که در ادامه بخش هایی از این گفت‌وگو ها آمده است.

به گزارش تیتر آزاد به نقل از راه دانا؛ رهبر معظم انقلاب در سخنرانی که در اولین روز سال 1396 داشتند شعار سال را " اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال" عنوان کردند ؛ بر همین اساس شبکه اطلاع رسانی راه دانا در خصوص عملکرد دولت در راستای شعال سال گفت‌وگو هایی را با نمایندگان مجلس شورای اسلامی انجام داد تا کارنامه ای را از عملکرد دولت در این باره تهیه کند که در ادامه بخش هایی از این گفت‌وگو ها آمده است.

انارکی محمدی: نمره قبولی یک نماینده مجلس به اقدامات دولت در تحقق شعار سال/ دولت بهتر از این هم می‌توانست کار کند

احمد انارکی محمدی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در خصوص عملکرد دولت در راستای تحقق شعار "اقتصاد مقاومتی ، تولید و اشتغال" در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ اظهارداشت: از ابتدای سال تاکنون اقداماتی در راستای شعار سال نظیر تخصیص 1.5 میلیارد دلار برای اشتغال روستایی در کشور از صندوق توسعه ملی می توان اشاره کرد که دولت در این باره اقدام قابل توجهی را انجام داده است.

وی همچنین در ادامه با اشاره به جزئیات این طرح در کشور خاطرنشان کرد: با توجه به این طرح معادل 1.5 میلیارد دلار (در حدود 6هزار میلیارد تومان) از طریق محل صندوق توسعه ملی نزد موسسات عامل بانک های اعلام شده سپرده گذاری شود و با تلفیق منابع هر موسسه برابر با سهم صندوق توسعه ملی به متقاضیان پرداخت شود.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به اختصاص ۲ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان از کل ۱.۵ میلیارد دلار منابع صندوق توسعه ملی به این طرح تصریح کرد: از میزان 1.5 میلیارد دلار تا کنون 2 هزار و 250 میلیارد تومان تا اذر ماه سال جاری به این طرح اختصاص یافته است.

محمدی همچنین در خصوص تحقق یا عدم عدم تحقق شعار سال تا کنون و بعد از گذشت 11 ماه از شروع سال بیان کرد: اقداماتی که دولت در این زمینه انجام داد اقدامات قابل توجهی بوده ولی بیشتر از اینها جای کار داشته و دارد که دولت به برخی از این زمینه ها ورود نکرده است و باید در این زمینه ها نیز ورود جدی می کرد.

وی با بیان اینکه دولت نمره نسبتا قبولی در خصوص تحقق شعار سال از مجلس دریافت می کند عنوان کرد: نمره دولت در زمینه تحقق شعار سال نمره نسبتا قبولی را به خود اختصاص می دهد اما بهتر از این هم می توانست کار کند که متاسفانه این امر تا به امروز تحقق نیافته است.

موسوی لارگانی: 16 تا 18.5 میلیارد میانگین هزینه جاری دولت در ماه/بودجه اختصاص یافته به اشتغال یک‌چهارم هزینه‌های جاری دولت در سال

سید ناصر موسوی لارگانی ، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ در خصوص عملکرد دولت در راستای تحقق شعار " اقتصادی مقاومتی ، تولید و اشتغال " عنوان کرد: قبل از اینکه بخواهیم به بررسی عملکرد دولت در زمینه تحقق شعار سال بپردازیم باید در خصوص هزینه کرد بودجه در زمینه تولید و اشتغال بپردازیم؛ هزینه های جاری دولت اگر در زمینه تولید و اشتغال در طول سال صرف می شد اقدامات قابل توجهی در این زمینه صورت می گرفت.

وی در ادامه با بیان اینکه میانگین هزینه جاری دولت در هر ماه بالغ بر ۱۶تا ۱۸/۵ هزار میلیارد تومان است ، گفت: دولت اگر بودجه ای را که به هزینه های جاری خود اختصاص داده بود را در بخش تولید و اشتغال بکارگیری می کرد تغییرات اساسی در امار و ارقام این بخش رخ میداد ، هزینه جاری دولت در ماه معادل یک چهارم بودجه ای است که به اشتغال روستایی در کشور اختصاص یافته است.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بودجه ای را که دولت در سال 96 جهت اشتغال در کشور اختصاص داده بود تقریبا 4 برابر هزینه های جاری دولت در 96 بود؛ نکته ای که در این میان قابل توجه است رقم بالای هزینه های جاری دولت در طول سال است که باید در سال 97 دولت در این زمینه اقداماتی را در جهت کاهش هزینه های جاری خود انجام دهد.

موسوی لارگانی در ادامه با اشاره به عملکرد دولت در راستای تحقق شعار " اقتصادی مقاومتی ، تولید و اشتغال " نیز گفت: دولت اقداماتی را در سال 96 برای موضوع تولید و اشتغال کشور انجام داد ، از قبیل اختصاص وام به تولیدکنندگان، اشتغال روستایی، تولیدات حوزه نفت و گاز کشور ؛ اما تمام اینها اقدامات قابل توجهی بوده است ولی اگر دولت از هزینه های جاری خود کاهش می داد بلاشک می توانست بهتر از این هم عمل کند.

وی ادامه داد: نمی توانیم بگوییم دولت در این باره اقداماتی را انجام نداده است چرا که کارهایی در این زمینه انجام شد ولی کافی نبوده است و جا دارد که دولت بیشتر از اینها به موضوع تولید و اشتغال که شاهرگ حیاتی کشور است توجه کند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در خصوص نمره دولت در زمینه تولید و اشتغال نیز خاطرنشان کرد: نمره دولت در زمینه تحقق شعار سال نمره بالای 10 است و با ارفقاق می توان نمره قبولی را در این زمینه به دولت اختصاص داد چرا که بهتر این ها می توانست کار صورت پذیرد.

سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس: اقدامات مجلس برای حذف دیدگاه "نگاه به بیرون" از عملکرد برخی اعضای دولت/جلوگیری از واردات 25 میلیارد جنس قاچاق از طریق فشار به دولت

حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ در ارزیابی عملکرد اقتصادی دولت در خصوص تحقق شعار سال "اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال" گفت: اقتصاد مقاومتی مولفه ای درون زاست و برون زا نیست؛ بر اساس همین اصل باید در نگرش خود به اقتصاد تجدید نظر کنیم و راهمان را در این زمینه تغییر دهیم که تا کنون این امر به صورت مطلوب محقق نشده است.

وی ادامه داد: راهی که دولت در پیش گرفته است در راستای خط و مشی های ترسیم شده برای اقتصاد کشور نیست و از نوع اقتصاد مقاومتی نبوده است؛ متاسفانه دیدگاهی که در این زمینه وجود دارد نگاه به بیرون است که باید این دیدگاه و اصل در مدیران کشور اصلاح شود که به این منظور مجلس اقداماتی را در این زمینه انجام داده است که در ادامه به انها می پردازیم.

سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس در خصوص اقدامات مجلس در سال 96 برای تحقق شعار سال اظهارداشت: ما سعی کردیم 25 میلیارد دلاری که از طریق قاچاق وارد کشور میشد را از طریق تحقیق و تفحص ، سوال از وزیر اقتصاد و دادگستری و ...به دولت فشار بیاوریم تا جلوی این امر در کشور گرفته شود.

نوروزی افزود: سعی کردیم در بودجه 97 برای خوردوهای خارجی و وارداتی تعرفه های سنگین اعمال شود؛ همچنین قوانینی را در مجلس تصویب کرده ایم تا کالاهایی را که در داخل توان تولید آنها وجود دارد از داخل کشور تامین شود و از خارج هیچگونه وارداتی در این زمینه نداشته باشیم.

وی همچنین در ادامه با اشاره به خلاءهای قانونی که در کشور در حوزه تولید و اشتغال وجود داشت بیان داشت: خلاء های قانونی که سد راه تولید کنندگان و کارآفرینان بود را با جلسه های متعددی که با آنها داشتیم سعی کردیم آنها از سر راه تولید کنندگان و کارآفرینان برداریم تا کمکی در بحث اشتغال کشور داشته باشیم.

سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس در ادامه با بیان اینکه مجلس به کمک دولت آمده است گفت: مجلس در کنار دولت و همراه دولت در زمینه ایجاد اشتغال و توسعه تولید ایستاده است و در این راستا کمک می کند تا خلاء های قانونی که در این زمینه وجود دارد از بین برود .

عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع مجلس: یکی از دلایل عدم تحقق شعار سال، اعتماد برخی به برجام و غرب بود

سیدجواد حسینی‌کیا، عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ با اشاره اقدامات دولت در راستای تحقق شعار سال " اقتصاد مقاومتی ، تولید و اشتغال " گفت: اقداماتی در زمینه تحقق شعار سال از سوی هیات دولت صورت گرفت اما به دلیل محدودیت هایی که از سوی خارج در کشور اعمال شده است دولت نتوانست به صورت مطلوب شعار سال را به اجرا درآورد.

وی ادامه داد: برجام، بدعهدی های آمریکا و غرب و از طرفی برخی از عوامل که ریشه در داخل کشور داشتند دست به دست یکدیگر دادند تا اقدامات دولت برای خودکفایی در زمینه اقتصادی به ویژه تولید و اشتغال صورت نپذیرد؛ دلیل آن هم امید واهی بود که به برجام و آمریکا در برخی زمینه ها وجود داشت.

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه ایران به تمام تعهدات خود در برجام عملکرده است، اظهارداشت: ایران تمام تعهداتی را که در برجام به آن اشاره شده بود را عمل کرد ولی زمانی که نوبت به آمریکا و سایر کشور ها رسید در این زمینه بدعهدی کردند و به تعهدات خود اجرا نکردند.

حسینی‌کیا افزود: این امر یکی از مهم ترین دلایل عدم تحقق شعار سال که ریشه در اعتماد برخی به برجام بود است اما حال که متوجه شده اند از آنها آبی گرم نمی شود باید دولتی ها دست بکار شوند و خود انها در این زمینه اقدام و عمل کنند.

وی در ادامه با اشاره به اصل اقتصاد مقاومتی بیان کرد: اقتصاد مقاومتی یعنی نگاه و رویکرد داخلی به مولفه های اقتصادی کشور نه اینکه به خارج از کشور چشم امید داشته باشیم ، بنابراین اقتصاد مقاومتی عامل درون زاست و هیچ عامل برون زایی نمی تواند در ان اثر داشته باشد کمااینکه تا امروز هم نداشته است .

مصری: دولتی‌ها بیایند و بگویند که 995 هزار شغل را در کجا ایجاد کردند/ دریغ از تحقق یک‌دهم آمار ارائه شده برای اشتغال!

عبدالرضا مصری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با اشاره به اقدامات دولت در زمینه تحقق شعار سال " اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال " بیان کرد: با توحه به شاخص هایی که از سوی مرکز آمار کشور اعلام شد بهبودی در شرایط اقتصادی به ویژه تولید و اشتغال کشور رخ نداده است و سال 96 سال مطلوبی برای تولید و اشتغال کشور نبوده است.

وی در ادامه با اشاره به امار اشتغال اعلام شده از سوی دولت در زمینه اشتغال اظهارداشت: گفته شد که 995هزار شغل در سال ایجاد شده است ، اگر این رقم را تقسیم بر 30 استان کشور کتیم سهم هر استان 30 هزار شغل می شود در حالی که این امر در استان کرمانشاه که بنده نماینده ان هستم رخ نداده است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: 30 هزار شغل را نخواستیم مسئولان دولتی بیایند و بگویند آیا در استان کرمانشاه 3 هزار شغل ایجاد شده است یاخیر؟ اگر چنین امری را به بنده که نماینده این استان هستم بسیار از دولت تشکر می کنم.

مصری با بیان اینکه امسال سال خوبی برای تولید و اشتغال کشور نبود است افزود: دولت چشم و امیدش به غرب و برجام بوده است و به همین دلیل هم نتوانست نگاه و چشم خود را از انها بردارد و بالتبع اگر نگاه کسی به بیرون باشد داخل را نمی تواند ببیند و دولت هم چون نگاهش به خارج از کشور بود نتوانست توان و ظرفیت داخلی را ببیند.

وی ادامه داد: تمام سخنان رهبری که قبل از برجام مطرح کرده بودند دیدیک که اتفاق افتاد ، دولت باید از همان ابتدا به سخنان رهبری توجه می کرد و چشم امید خود را از خارج بر میداشت ؛ با توجه به تمام این موضوعات دولت نتوانست اقدامی را در زمینه تولید و اشتغال کشور انجام دهد.

عضو کمیسیون امنیت ملی: به دولت در تولید و اشتغال نمره 10 می‌دهم/ هنوز مسئولان خطر اقتصادی را احساس نکرده‌اند

ولی‌الله نانواکناری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ با اشاره به تحقق شعار سال " اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال" در حوزه اقتصادی کشور اظهارداشت: مقام معظم رهبری طی سخنرانی های مختلف و همچنین در بیانیه های مختلف همواره خط و مشی اقتصاد مقاومتی را به مسئولان گوش زد می کردند اما متاسفانه عملکرد دولت در سال 96 با شعار سال فاصله زیادی دارد.

وی در ادامه با اشاره به عملکرد دولت در حوزه تولید و اشتغال یادآور شد: نمی گوییم دولت در این باره کار نکرد؛ کار در این زمینه صورت گرفت ولی بهتر از این هم می شد کار کرد و هنوز هم کارهای زیادی در این زمینه بر زمین مانده است و دولت باید عزم جدی برای تحقق این امر داشته باشد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: رهبر معظم انقلاب از سال 95 تا کنون شعار سال را بر اساس اقتصاد مقاومتی اعلام کرده اند، توجه رهبری به این موضوع اهمیت ویژه این امر را در اقتصاد کشور نشان می دهد و باید در سال 97 هم خط و مشی های سیاست اقتصاد مقاومتی در کشور ادامه داشته باشد.

نانواکناری با اشاره به نمره دولت در زمینه عملکرد آن در حوزه اقتصادی کشور بیان کرد: نمره ای که می توانیم به دولت در خصوص عملکردش در حوزه تولید و اشتغال بدهیم نمره 10 می باشد چرا که هنوز این مسئله در دولت جای کار دارد و هنوز مسئولان خطر اقتصادی را احساس نکرده اند که به سیاست های اقتصاد مقاومتی توجه آنچانی نمی کنند.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس :دولت در اشتغال و تولید به اهدافش نرسید/ سال 96 فقط 700 هزار شغل ایجاد شد

شهباز حسن‌پوربیگلری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ در خصوص عملکرد افتصادی دولت در سال 96 برای تحقق شعار سال " اقتصاد مقاومتی ، تولید و اشتغال" اظهارداشت: در مجموع با همه فراز و نشیب هایی که در کشور سال 96 داشتیم دولت زحمات فراوانی را در راستای اقتصاد مقاومتی کشیدند، اما دولت در بحث اشتغال و تولید به اهداف خود در سال جاری نرسیده است.

وی در ادامه با اشاره به کنترل نرخ تورم و ارز در کشور از سوی دولت گفت: در سال جاری ارز نوسانات بسیار زیادی را به خود دید که نسبت به سال های قبل می توان گفت امر نادری بود که از سوی دولت در بازار ارز رخ داد؛ وجود رانت در این بازار باعث نوسانات اخیر ارز در بازار شده است که نشان می دهد دولت در این زمینه اقدام قابل توجهی انجام نداده است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس همچنین در خصوص بحث اشتغالزایی در کشور نیز خاطرنشان کرد: یکی از وظایف دولت ایجاد 990 هزار شغل در کشور است که متاسفانه دولت تنها حدود 700هزار شغل در کشور توانست ایجاد کند و در نهایت می توان گفت دولت به وعده اشتغال خود هم جامه عمل نتوانست بپوشاند.

حسن پور ادامه داد: باید در سال 96 یک میلیون و سی صد هزار شغل با توجه به بودجه ای که به این موضوع اختصاص داده شد در کشور ایجاد می شد که با توجه به آماری که در این باره وجود دارد موفقیت دولت در بحث اشتغال بالای 50 درصد بوده است.

وی با بیان اینکه بیش از 3 میلیون اتباع بیگانه در کشور در حال اشتغال هستند، بیان داشت: بیش از 3 میلیون اتباع بیگانه بدون پرداخت مالیات در کشور مشغول فعالیت هستند که متاسفانه هیچ مالیاتی هم از این افراد اخذ نمی شود ؛ عدم اخذ مالیات از اتباع بیگانه از مهم ترین نقاط ضعف دولت در حوزه اشتغال است .

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان با اشاره به نمره عملکرد اقتصادی دولت در سال 96 یاداور شد: دولت در سال 96 می توانست عملکرد بسیار مطلوبی را با توجه به بودجه هایی که در حوزه اقتصادی به خود اختصاص داد داشته باشد اما نتوانست و عزم جدی برای این موضوع در دولت وجود نداشت بنابراین نمره ای که می توان برای دولت در زمینه اقتصادی اعطا کرد نمره 14 است .

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:فاصله عملکرد دولت با اهداف اقتصادی در زمینه تولید و اشتغال/ با نقطه مطلوب فاصه زیادی داریم

قرجه طیار، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ در خصوص عملکرد اقتصادی دولت در رابطه با شعار سال " اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال" اظهارداشت: تلاش هایی از سوی دولت در این زمینه صورت گرفت و اهدافی نیز تعیین شد اما دولت نتوانست در این رابطه عملکرد موفقی داشته باشد.

وی ادامه داد: مجلس هم دولت را برای رسیدن به اهداف خود در زمینه تولید و اشتغال یاری و همواره کمک حال دولتی ها بوده است اما انچه که می توان گفت دولت هنوز با نقطه مطلوب یا همان رسیدن به شعار سال فاصله دارد و باید در این زمینه تمام نهادهای دولتی و بخصوص مجلس دولت را کمک کند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به برخی از نواقص قانونی موجود در زمینه تولید و اشتغال اظهارداشت: برخی از قوانین و مقرراتی در کشور وجود دارند که در برخی از مواقع مانع رسیدن به اهداف می شود؛ یکی از مهم ترین چالش های مجلس و دولت قانون بانکداری کشور است که باید هرچه زودتر این قانون در کشور اصلاح و قانون جدید به اجرا درآید.

طیار درخصوص زمان تکمیل قانون بانکداری کشور اظهارداشت: تلاش های بسیاری از سوی کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره صورت گرفته است اما باز هم جای کار دارد و امیدوارم قبل از اتمام این دوره مجلس قانون نظام بانکداری کشور در مجلس به تصویب برسد.

وی ادامه داد : قانون نظام بانکداری کشور ما برای حدود 40 سال گذشته است و لازم است در این قانون تغییراتی را ایجاد کنیم؛ چرا که امروز بسیاری از قوانین این نظام از رده خارج شده و حتی در جایی دست و پای تولید کشور را نیز می گیرد.