قرار بود تا پایان برنامه پنجم توسعه تعاونی ها نقش خود را در اقتصاد کشور به ۲۵ درصد برسانند اما اکنون این رقم در استان گلستان بنا به گفته مدیر کل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی بین ۷ تا ۸ درصد است .
به گزارش تیتر آزاد به نقل از گلستان ما ؛ اقتصاد ایران از سه بخش دولتی ، خصوصی و تعاون تشکیل شده و طبق اصل 44 قانون اساسی ، بایستی دولت نقش خود را در اقتصاد کمتر کرده و نقش بخش خصوصی و بالاخص تعاونی ها پررنگ تر شود ، نقشی که تا پایان برنامه پنجم توسعه ( 1390 تا 1395 ) باید به 25 درصد برسد .
تعاون و همیاری ، مردمی ترین روش اقتصادی برای توزیع عادلانه ثروت و امکانات و توانمندسازی اعضا و بالا بردن توان اقتصادی و قدرت خرید به شمار می رود و در استقرار عدالت اجتماعی و یکپارچگی جامع و حفظ بهداشت و محیط زیست برای سلامتی افراد جامعه نقش مهمی دارند.
از این رو در 13 شهریورماه سال 1370 مجلس شورای اسلامی (دوره سوم) با تاسیس وزارت تعاون موافقت کار و این روز بنام روز تعاون نامگذاری شد که امسال از 10 الی 16 شهریوربنام هفته تعاون نامگذاری و برنامه های مختلفی نیز اجرا و پروژه هایی نیز افتتاح شد
.
رویکرد اصلی تعاونی ها اینست که به صورت یک سازمان تجاری مردمی خودجوش و داوطلبانه با تجمیع سرمایههای کوچک در تعاونیها به توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی کشور کمک و افزایش توان اقتصادی خانواده را بالا ببرد و با کاهش فاصله طبقاتی توسعه مناسبات انسانی را بهبود بخشد .
در خصوص سهم نقش تعاونی ها در اقتصاد کشور اعدادی بین 5 تا 8 درصد عنوان می شود اما مدیر کل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان در گفت و گو با خبرگزاری علم و فناوری اظهار کرد : قرار بود سهم تعاون در اقتصاد کشور بعد از پایان برنامه پنجم به 25 درصد برسد که این رقم در استان گلستان بین 7 تا 8 درصد است .
سهم تعاون در اقتصاد استان بین ۷ تا ۸ درصد است
دکتر سعید مازندرانی گفت : کمبود آموزش اعضای تعاونی ها ، نبود روحیه همیاری و تعاونگری در بین اعضا ، عدم روحیه مشورت و همفکری ، کمبود سابقه فعالیت گروهی از جمله عواملی است که باعث شد تا تعاونی ها نتوانند به جایگاه اصلی خود برسند .
مازندرانی معتقد است : چون تعاونی ها انتخابی هستند شایستگی و تخصص کمتر در آنها دیده می شود و لذا باید توسعه مدیریت و منابع انسانی به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد ، همچنین ترویج فرهنگ تعاون و کار گروهی نیز در کنار تعاملات شبکه ای برای عرضه محصولات و بازاریابی امری ضروری است .
این مقام مسئول مشکل فروش محصولات تعاونی ها خصوصا صنایع دستی را از مشکلات مهم تعاونی ها در استان می داند و می گوید : نمایشگاه فروش محصولات تعاونی ها می تواند باعث معرفی و فروش این محصولات شود و ما این کار را در سطح استان پیگیر هستیم .
مازندرانی همچنین از امیدها در حوزه تعاونی استان سخن گفت و افزود : 2600 تعاونی فعال در استان گلستان حضور دارند که 184 تعاونی ظرف یک سال گذشته تاسیس شده اند ، همچنین 2331 ساعت برای 2265 نفر جمعا 35 هزار نفر ساعت آموزش تعاونگران در خصوص مسائل مالی ، مدیریتی ، بازاریابی و مهارتی داشتیم .
تعاونی های استان سال گذشته ۱۷ میلیون دلار صادرات داشتند
مدیر کل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان ضمن تشکر از رسانه ها در ترویج امر تعاون ، بیان کرد : حدود 6 هزار هکتار پسته ارگانیک و طبیعی در قازانقایه مراوه تپه دورنقطه مرزی استان از طریق تعاونی در حال پیگیری است ، همچنین سال گذشته 17 میلیون دلار صادرات استان توسط تعاونی ها صورت گرفته و 13 تعاونی مرزنشین ما بیش از 180 هزار عضو دارند .
رئیس اداره تعاون ، کار و رفاه اجتماعی شهرستان گرگان نیز به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری گفت : بخش تعاون به دنبال اینست که مالکیت انحصاری و دولتی را به مالیکت دسته جمعی و مشارکتی تبدیل کند و ما را به عدالت اقتصادی و اجتماعی نزدیک کند .
تعاونی ها به امنیت پایدار کمک می کند
یحیی احمد پور افزود : اگر تمامی ملت خود را اعضای یک بنگاه اقتصادی بدانند که از آن منتفع می شوند ، این موضوع می تواند به امنیت ملی پایدار در جامعه کمک کند و تک تک مردم خود را مدافع و محافظ نظام بدانند و اقتصاد تعاونی اهمیت پیدا می کند .
احمد پور با اشاره به مزایای بخش تعاون خاطرنشان کرد : اولویت داشتن در مناقصات دولتی ، حمایت از تسهیلات بانکی ، تخفیف 25 درصدی در مالیات ابرازی ، تخفیف 20 درصدی حق بیمه کارفرما ، تاسیس بانک توسعه تعاون ، تاسیس صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاونی از جمله این مزایا است .
وی همچنین به آسیب ها این حوزه نیز گریزی زد و افزود : عدم اجرایی شدن برخی از امتیازات تعاونی ها نظیر تخفیف 20 درصدی حق بیمه کارفرمایان ، عدم نهادینه شدن فرهنگ کار گروهی و وجود خلاهای قانونی در مدیریت و نظارت بر تعاونی ها باعث مشکلاتی شده است .
رئیس اداره تعاون ، کار و رفاه اجتماعی گرگان اضافه کرد : اختلافات و شکابات بین اعضای تعاونی ها که ناشی از عدم مدارا و تحمل و انجام کار گروهی است موجب رکود در آنها شده است .
۱۲۲ تعاونی بانوان داریم
احمد پور گفت : تعداد اعضای تعاونی های گرگان 80914 نفر بوده که 71779 نفر مرد و 8367 نفر زن می باشد و به لحاظ ثبت تعاونی در کشور استان ما رتبه 6 را دارد ، همچنین هر تعاونی که بیش از 70 درصد اعضای آن زن باشد به نام تعاونی بانوان شناخته می شود و ما در گرگان 122 تعاون بانوان داریم .
وی اشاره کرد که قرار بود تا پایان برنامه پنجم توسعه سهم تعاونی به 25 درصد اقتصاد ایران برسد اما اینگونه نشد ولی در برخی بخش ها خصوصا سهم تعاونی های حمل و نقل در استان گلستان ، ما به بیش از 25 درصد هم رسیده ایم .
به هر حال تعاونی ها آنگونه که باید و شاید هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده اند ، حلقه مفقوده این روند آموزش و بالابردن فرهنگ کار گروهی و ایثار و گذشت در توزیع عادلانه ثروت ناشی از کار گروهی است ، فرهنگی که در دهه ابتدایی انقلاب موج می زد و امروزه با نفوذ فرهنگ لیبرالیستی و اومانیستی و انسانگرایی کمرنگ شده است و روح تعاون را خدشه دار کرده است .
انتهای پیام /