رئیس دفتر سیاسی جنبش عمل اسلامی بحرین با بیان اینکه سعودیها موسم حج را دستخوش انتقام‌جویی‌های سیاسی خود قرار داده اند، گفت: محتوای پیام امام خامنه‌ای در راستای هوشیار ساختن مسلمانان بود.

به گزرارش تیتر آزادبه نقل از خبرگزاری مهر، گروه بین المللرامین حسین آبادیان: رهبر معظم انقلاب اسلامی روز دوشنبه در آستانه ایام حج پیام مهمی را خطاب به مسلمانان جهان صادر کردند.

 ایشان در فرازهای ابتدایی این پیام تصریح کردند: آنان که حج را به یک سفر زیارتی ـ سیاحتی فروکاسته و دشمنی و کینه‌ی خود با ملّت مؤمن و انقلابی ایران را در زیر عنوان «سیاسی کردن حج» پنهان ساخته‌اند، شیطانهایی خُرد و حقیرند که از به خطر افتادنِ مطامع شیطان بزرگ، آمریکا، به خود می‌لرزند. حکّام سعودی که امسال صدّ عن سبیل‌اللّه و المسجد الحرام کرده و راه حجّاج غیور و مؤمن ایرانی به خانه‌ِی محبوب را بسته‌اند، گمراهانی روسیاهند که بقای خود بر اریکه‌ی قدرت ظالمانه را در دفاع از مستکبران جهانی و هم‌پیمانی با صهیونیسم و آمریکا و تلاش برای برآوردن خواسته‌ی آنان میدانند و در این راه از هیچ خیانتی روی‌گردان نیستند.

در بخش دیگری از پیام مهم مقام معظم رهبری آمده است: اکنون قریب یک سال از حوادث مُدهش منا میگذرد که در آن، چند هزار نفر در روز عید و در لباس احرام، در زیر آفتاب و با لب تشنه، مظلومانه جان باختند؛ اندکی پیش از آن در مسجدالحرام نیز جمعی در حال عبادت و در طواف و نماز به خاک و خون کشیده شدند. حکّام سعودی در هر دو حادثه مقصّرند؛ این چیزی است که همه‌ی حاضران و ناظران و تحلیلگران فنّی بر آن اتّفاقِ‌نظر دارند؛ و گمانِ عمدی بودن حادثه نیز از سوی برخی صاحب‌نظران مطرح شد.

در همین ارتباط، خبرنگار مهر گفتگویی را با «راشد الراشد» رئیس دفتر سیاسی جنبش «عمل اسلامی» بحرین انجام داده است که مشروح آن از نظر می گذرد؛

*اهمیت پیام رهبر انقلاب اسلامی در خصوص حج چیست؟

علماء و فقهای بزرگ امت اسلامی بارها در راستای رعایت آداب اسلامی و ارزش‌های اخلاقی، در برابر سوء مدیریت سعودیها در اداره مناسک حج سکوت کردند. با این حال، انباشته شدن خطاهای فاحش در اداره مناسک حج و تکرار حوادث بسیار غمناک در طول ادای این فریضه دینی در طی حدود سه دهه گذشته که در نتیجه آن صدها و هزاران نفر از زوار بیت الله الحرام جان باختند، در حال حاضر همگان را در برابر یک مسئولیت تاریخی، اخلاقی و شرعی قرار داده است.

واقعیت این است که دیگر نمی توان قرار گرفتن نظاره گر بود که فریضه بزرگی همچون حج تحت الشعاع مسائل سیاسی قرار گرفته و به بهانه های مختلف از این فریضه بهره برداری‌های سیاسی صورت گیرد.

طی سالهای اخیر، مسلمانان جهان تاوان سختی را به دلیل همین سوء مدیریت‌ها در اداره امور حج، پرداخت کرده اند.این در حالی است که حوادث و فجایع دردناک هر سال نیز در حال تکرار شدن هستند، به طوریکه با فرارسیدن موسم حج، نگرانی زیادی به دلیل احتمال تکرار فجایع انسانی در طول ادای فریضه حج، در قلوب مسلمانان به وجود می آید.

در سال گذشته صحرای منا شاهد وقوع فاجعه غمناکی بود که به دنبال آن شمار زیادی از زوار بیت الله الحرام جان باختند؛ فاجعه ای که علامت‌های استفهام بسیاری را در خصوص نحوه اداره مناسک حج توسط سعودیها در اذهان به وجود آورد.

فاجعه ای که سال گذشته به وقوع پیوست، بسیار فراتر از آن بود که یک اشتباه در اداره مناسک حج، علت وقوع آن باشد. وقوع این فاجعه ای در این سطح از یک سو و ممانعت سعودیها از تشکیل یک کمیته حقیقت یاب برای تحقیق و تفحص پیرامون آن از سوی دیگر، ذهن را بسیار فراتر از وجود اشتباهات می برد و شائبه ارتکاب جنایت علیه حجاج بیت الله الحرام را تقویت می کند.

بر اساس تمامی آنچه که گفته شد، محتوای پیام آیت الله خامنه ای خطاب به مسلمانان جهان در آستانه ایام حج، بدون دلیل نبوده و بر اساس مجموعه زیادی از واقعیت‌هایی که به صورت زنجیره وار در زمان ادای مناسک حج سال گذشته مشاهده شد، نگاشته شده است.

پس از حوادث دردناک و غمناک سال گذشته در صحرای منا و کارشکنی‌های رژیم سعودی برای پنهان کردن حقایق و واقعیت های مربوط به این حوادث، این رژیم باید صدایی را می‌شنید که از یک سو ریاض را به عنوان مسئول اصلی وقوع فجایع در حق حجاج بیت الله الحرام معرفی می کرد و از سوی دیگر مسلمانان را نسبت به آنچه که رخ داده است، هوشیار می ساخت. پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی خطاب به مسلمانان جهان دقیقا در همین چهارچوب صادر شد تا هم سعودیها متهم ردیف اول پرونده حج سال گذشته معرفی شوند و هم مسلمانان جهان نسبت به آنچه اتفاق افتاد، هوشیار باشند.

*چرا به رغم ظلمی که آل سعود در قضیه منا و کشته شدن تعدادی از زائران در مسجد الحرام مرتکب شد و عذرخواهی هم نکرد برخی مقامات کشورهای خارجی به سادگی از کنار آن گذشتند؟

امام خامنه ای (مدظله العالی) در پیام خود به مسلمانان جهان در آستان ایام حج به این نکته اشاره کردند که رژیم سعودی نه تنها از کشورهایی که اتباع آنها در صحرای منا جان باختند، عذرخواهی نکردند، بلکه حتی به تکلیف خود در عذرخواهی از خانواده‌های جان‌باختگان نیز عمل نکرده و از بدیهی‌ترین مسئولیت‌های خود در این عرصه شانه خالی کردند.

رژیم سعودی به جای عذرخواهی بابت فاجعه ای که رخ داد، یک جنگ رسانه ای گسترده‌ای را با هدف القاء موفقیت خود در برگزاری مراسم حج سال گذشته به راه انداخت. آنها حتی عواطف و احساسات میلیون ها مسلمان در سراسر جهان را نادیده گرفتند. در این میان، سکوت جامعه جهانی نیز بسیار قابل تأمل است.

در این میان، حتی برخی از کشورهایی که اتباع خود را در صحرای منا از دست دادند نیز در برابر سعودیها سکوت کردند؛ مسأله ای که جای بسی شگفتی است. این کشورها حتی خواستار تشکیل یک کمیته حقیقت یاب برای تحقیق پیرامون علت وقوع این فاجعه نیز نشدند.

تا به امروز نیز که تقریبا یک سال از وقوع فاجعه منا می گذرد، بسیاری از کشورها هیچ گامی را در راستای احقاق حقوق خود برنداشته اند. بدون شک نیاز این کشورها به حمایت‌های مالی رژیم سعودی به نقطه ضعف بزرگی برای آنها تبدیل شده است، به گونه‌ای که این نقطه ضعف موجب شده تا سعودیها از آنها باج‌خواهی سیاسی کنند.

سعودیها با پیگیری همین سیاست باج‌خواهی، دولت های مختلف را از ایفای نقش خود در پیگیری حقوق اتباع جان باخته‌شان در جریان یک فاجعه بسیار دردناک، منصرف ساختند.

*عربستان مدیریت حج که امری متعلق به همه امت اسلامی است را موضوعی سیاسی کرده است. برای برون رفت از این وضعیت چه چاره‌ای باید اندیشید؟

حج یک فریضه الهی بوده و از مقدس‌ترین عبادت‌ها محسوب می شود. این فریضه به تمامی مسلمانان جهان تعلق دارد. با این حال، رژیم سعودی تلاش می کند تا دیدگاه خاص خود در اداره مناسک حج را به امت اسلامی تحمیل کند.

سعودیها به بزرگترین علما و فقهای امت اسلامی حتی این اجازه را نمی دهند که در رابطه با حج که یک فریضه الهی متعلق به تمامی مسلمانان است، اظهارنظر کرده و نقطه نظرات خود را بیان کنند.

علاوه بر این، مقامات ریاض حتی اجازه نمی دهد آن دسته از شهروندان خود که با حکام سعودی مخالف هستند، در مراسم حج شرکت کنند و این بدان معناست که سعودیها مسأله حج به عنوان یک فریضه دینی را دستخوش انتقام جویی‌های سیاسی قرار داده اند.

راه حل جلوگیری از سیاسی شدن مسأله حج این است که علماء و فقهای امت اسلامی به نقش شرعی و اخلاقی خود در خصوص حج عمل کنند تا بدین ترتیب مسلمانان جهان به دور از تأثیرپذیری از اقدامات نشأت گرفته از یک حکومت سیاسی، فریضه حج را ادا کنند.

*آیا بهتر نیست مدیریت حج ذیل سازمانی متشکل از کشورهای اسلامی از جمله سازمان همکاری اسلامی قرار گیرد؟

اینکه بهتر است مناسک حج را چه کسانی اداره کنند، واضح است که در وهله اول می‌بایست اداره این فریضه دینی از دست سیاست‌بازان خارج شود. باید فضایی ایجاد شود که فریضه حج از هرگونه اقدامات سیاسی به دور باشد.

بهتر راهکار برای اداره مناسک حج تأسیس یک شورای عالی متشکل از علما و فقهای امت اسلامی است، به گونه ای که آنها برای برگزاری این فریضه و نظارت بر آن برنامه ریزی کنند.

انتهای پیام/