چند سناتور ارشد آمریکایی از هر دو حزب این کشور ضمن هشدار درباره دست داشتن سعودیها در ناپدید شدن یا مرگ احتمالی «جمال خاشقچی»، به کاخ سفید برای قطع کمک‌های واشنگتن به ائتلاف ریاض در «جنگ یمن» فشار آورده‌اند.

به گزارش تیتر آزاد به نقل از خبرگزاری فارس، جنجال‌های اخیر بر سر پرونده ناپدید شدن یا مرگ احتمالی روزنامه‌نگار سعودی بعد از ورود او به کنسولگری ریاض در استانبول ترکیه سبب شده که قانونگذاران ارشد آمریکایی به دولت این کشور درباره این پرونده و همچنین ادامه حمایت‌های واشنگتن از ائتلاف متجاوز سعودی- اماراتی فشار بیاورند.

براساس گزارش «سی ان ان»، سناتور ارشد دموکرات ایالت «ورمونت» و نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 آمریکا درباره پرونده جمال خاشقچی گفته که در صورت دست داشتن ریاض در قتل این روزنامه‌نگار، آمریکا باید به حمایت از جنگ در یمن پایان دهد.

«برنی سندرز» به سی‌ان‌ان گفت: «به نظر من یکی از کارهای قوی که ما می‌توانیم انجام بدهیم آن است که نه تنها فروش تسلیحات به عربستان سعودی را متوقف کنیم و تحریم‌هایی علیه آنها اعمال کنیم بلکه مهم‌تر از این کارها آن است که باید از این جنگ وحشتناک در یمن که سعودی‌ها آنرا رهبری کرده‌اند، خارج شویم».

این قانونگذار ارشد بارها از جنگ ائتلاف سعودی- اماراتی انتقاد کرده و حتی اوایل سال جاری میلادی به همراه «مایک لی» سناتور جمهوری‌خواه ایالت «یوتا» و «کریس مورفی» سناتور دموکرات ایالت «کنتیکت» خواستار رای‌گیری درباره نقش‌آفرینی موثرتر و بیشتر کنگره آمریکا در موضوع کمک‌های واشنگتن به جنگ یمن شده بود.

از نظر سندرز، در صورت دست داشتن عربستان سعودی در ناپدید شدن و قتل احتمالی خاشقچی، این موضوع سبب تغییری بزرگ در روابط واشنگتن با ریاض خواهد شد.

او گفت: «مشخص است که ما نمی‌توانیم متحدی داشته باشیم که خیلی خونسرد و در کنسولگری خودش یک منتقد و مخالف را می‌کشد، این موضوع قابل پذیرش نیست».

انتقاد قانونگذاران ارشد آمریکایی از دست داشتن احتمالی عربستان سعودی در ماجرای خاشقچی و همچنین جنگ ائتلاف سعودی در یمن، تنها منحصر به دموکرات‌ها نیست.

«جف فلیک» سناتور ارشد جمهوری‌خواه ایالت «آریزونا» هم روز یکشنبه (دیروز) در مصاحبه با شبکه «ای‌بی‌سی نیوز» درباره جنگ یمن و خاشقچی صحبت کرد.

به گفته این سناتور هم حزبی رئیس‌جمهور آمریکا، در صورت اثبات دست داشتن عربستان سعودی در قتل احتمالی خاشقچی «فروش تسلیحات آمریکا به عربستان سعودی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت».

او افزود: «قطعا مداخله ما در یمن (در حمایت از) عربستان سعودی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در لایحه دفاعی ملی (بودجه دفاعی سال 2019) مداخله ما در این جنگ در تلاش دقیقه نودی (دولت ترامپ) حفظ شد اما اگر این اتهام(قتل خاشقچی) درست باشد، قطعا این مداخله باقی نخواهد ماند».

در روزهای اخیر برخی سناتورهای ارشد جمهوری‌خواه از قبیل «لیندسی گراهام» هم در هشدارهایی جدی درباره پرونده خاشقچی، ریاض را به «سونامی فراحزبی کنگره آمریکا علیه عربستان سعودی» تهدید کرده‌اند.

به رغم این فشارها، دونالد ترامپ در اظهارنظر درباره پرونده خاشقچی ابتدا به عربستان سعودی درباره «مجازات سخت» این کشور توسط آمریکا در صورت دست داشتن ریاض در قتل احتمالی این فرد هشدار داده اما گفته است که «فروش سلاح به عربستان سعودی را لغو نخواهد کرد».

جمال خاشقچی، سه‌شنبه دهم مهرماه برای امور ازدواج خود به کنسولگری عربستان در استانبول مراجعه کرد و بعد از آن دیگر دیده نشد. سه شب بعد رویترز به نقل از دو مسئول ترکیه‌ای گزارش داد که او احتمالا کشته شده است.

بعد از انتشار این خبر، در روزهای گذشته رسانه‌های ترکیه‌ای و آمریکایی خبرهای زیادی درباره قتل و حتی تکه تکه شدن بدن او منتشر کردند اما تاکنون هیچ خبر رسمی در این باره منتشر نشده است.

انتهای پیام/م