امروز یکشنبه شانزدهم اسفند 1394 هجری خورشیدی، بیست و ششم جمادی الاول 1437 هجری قمری و ششم مارس 2016 میلادی است. 98 سال پیش در چنین روزی، به دلیل وقوع جنگ جهانی اول و هجوم ارتش‏های بیگانه قحطی هولناکی کشور را فرا گرفت.

مهم ترین رویدادهای تاریخ معاصر در این روز، به شرح زیر است:

16 اسفند 1393
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشور، در دو گفت و گوی ژنو و مونترو حضور داشت و از برطرف شدن بن بست های فنی در گفت و گوهای هسته ای خبر داد.

16 اسفند 1357
بازتاب پیروزی انقلاب اسلامی در مجله نیویورک تایمز: از دست دادن ایران به عنوان یک منبع اطلاعاتی و جاسوسی برای آمریکا بالاترین تاثیر تخریبی را در زمینه جمع آوری اطلاعات درباره سلاح های تهاجمی مدرن شوروی به جای خواهد گذاشت.

16 اسفند 1352
موضوع درگیری نظامی ایران و عراق بر سر مرزهای 2 کشور به جلسه شورای امنیت سازمان ملل کشیده شد.

16 اسفند 1339
جعفر شریف امامی از نخست وزیری استعفا کرد اما محمدرضا پهلوی دوباره او را برای تشکیل کابینه برگزید.

16 اسفند 1337
هیات وزیران با پیشنهاد وزارت کشور برای مجزا شدن بخش خمین از شهرستان محلات موافقت و شهرستان شدن آن را تصویب کرد.

16 اسفند 1329
سپهبد حاجعلی رزم آرا نخست وزیر که برای شرکت در یک مجلس ختم در مسجد شاه حضور یافته بود، در حیاط مسجد به وسیله خلیل طهماسبی از اعضای جمعیت فداییان اسلام به ضرب گلوله کشته شد.

16 اسفند 1324
لایحه ای به مجلس شورای ملی برای رفع بحران کم آبی در تهران از طرف اداره امور شهرداری های وزارت کشور تقدیم شد، در این نامه وزارت کشور اعلام کرد که با توجه به کم آبی در تهران و کافی نبودن آب رودخانه کرج و نیز واگذاری قنوات شهر به غیر شهرداری، تنها راه حل ممکن برای حل مشکل بی آبی اجاره کردن قنات ها است.

16 اسفند 1324
احمد قوام (قوام السلطنه) نخست وزیر و هیات همراه خاک شوروی را ترک کردند. او که در صدر یک هیات 12 تنی به مسکو رفته بود در جریان دیدار با استالین و مولوتف وزیر امور خارجه شوروی توانست موافقت آنان را برای تعیین سفیر جدیدشان در ایران جلب کند.در این دیدار درباره استخراج مشترک نفت دریای خزر به وسیله 2 کشور از راه تشکیل یک شرکت مختلط نفتی توافق به عمل آمد.

16 اسفند 1322
اعتبارنامه سیدضیاءالدین طباطبایی رئیس الوزراء مورد مخالفت گروهی از نمایندگان مجلس از جمله محمد مصدق قرار گرفت. محمد مصدق در بیان دلیل مخالفت خود با اعتبارنامه سید ضیاءالدین طباطبایی در مجلس شورای ملی به کودتای وی و رضاخان اشاره کرد و آن را یک کودتای انگلیسی خواند.

16 اسفند 1320
علی سهیلی وزیر امورخارجه مامور تشکیل کابینه شد. دولت وی تا هشتم مرداد 1321 خورشیدی دوام یافت.

16 اسفند 1312
ویلیام هورنی بروک وزیر مختار جدید آمریکا در ایران، وارد تهران شد. وی در 19 اسفند با وزیر امور خارجه ایران و 28 اسفند با رضاخان دیدار کرد و استوار نامه خود را تحویل داد.

16 اسفند 1302
سرپرسی لورن وزیر مختار انگلیس در ایران امروز عازم کشورش شد.

16 اسفند 1300
در شهر لاهیجان چاه نفت کشف شد.

16 اسفند 1300
رضاخان نسبت به معرفی لطفعلی آقا فرمانده نظامیان فارس با عنوان سرتیپ به محمود آیرم امیرلشکر جنوب اعتراض کرد و گفت: تاکنون در هیچ یک از احکام صادر شده درجه سرتیپی به لطفعلی آقا داده نشده است که خود را با این سمت معرفی می نماید.

16 اسفند 1299
قانون استخدام رایزنان آمریکایی و اروپایی در امور نظامی، مالی، قضایی و فلاحتی به تصویب کابینه سید ضیاءالدین طباطبایی رئیس الوزراء رسید.

16 اسفند 1299
روزنامه ایران از ارائه طرحی از طرف وزارت معارف درباره آموزش اجباری و تشکیل دارالمعلم و توسعه تعلیمات ابتدایی برای زنان و ایجاد یک کتابخانه بزرگ خبر داد.

16 اسفند 1299
در پی تهدیدات سید ضیاءالدین طباطبایی رئیس الوزراء، محمد مصدق والی فارس، در تلگرامی به احمدشاه قاجار اعلام کرد که قادر به انجام کار نیست و استعفای خود را به احمد شاه تسلیم کرد.

16 اسفند 1296
به دلیل وقوع جنگ جهانی اول و هجوم ارتش‏های بیگانه به ایران و از طرف دیگر در نتیجه بی‏تدبیری و کفایت نداشتن سران حکومت، قحطی هولناکی کشور را فرا گرفت.

16 اسفند 1286
قوام الملک شیرازی والی فارس که به دلیل مخالفت با مشروطه در اردیبهشت گذشته برکنار شده بود، به وسیله جوانی به نام نعمت الله بروجردی به قتل رسید.

16 اسفند 1285
مردم اصفهان برای برکناری پسر ناصرالدین شاه، مسعود میرزا ظل السلطان حاکم اصفهان، به دعوت علما و مراجع در یک راهپیمایی بزرگ حضور یافتند و سپس در تلگرافخانه دولتی اجتماع کردند.

16 اسفند 1272
آخوند ملاحسینقلی همدانی عارف بزرگوار و صاحب اثرهای ارزشمند نامه‏ها و منشآت، تذکره المتقین، تقریرات در اخلاق و مناجات‏ها در 70 سالگی درگذشت.
برگرفته از: روزشمار تاریخ معاصر ایران(جلد 1 و 3)

انتهای پیام/