امروز پنج شنبه بیست و هشتم خرداد 1394 هجری خورشیدی، یکم رمضان 1436 هجری قمری، هجدهم ژوئن 2015 میلادی است. 25 سال پیش در چنین روزی، پس از امضای پیمانی میان وزیران امورخارجه ی ایران، ترکیه و پاکستان سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) تشکیل شد.

بیست و هشتم خرداد در آینه تاریخ معاصر ایران

مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:

28 خرداد 1374

درخواست آمریکا برای تحریم اقتصادی ایران را سران هفت کشور صنعتی(آلمان، فرانسه، انگلیس، ایتالیا، ژاپن، کانادا و روسیه) در اجلاس هالیفاکس رد کردند.

28 خرداد 1369

در جریان پیمانی که میان وزیران امورخارجه ی ایران، ترکیه و پاکستان در شهر ازمیر ترکیه به امضا رسید، سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) تاسیس شد.

28 خرداد 1358

بروس لینگن جانشین چارلز ناس کاردار آمریکا در ایران وارد تهران شد. او به هنگام اشغال سفارت در محل حضور نداشت و در طول مدت گروگان گیری در حفاظت دولت ایران باقی ماند، اما از محل اقامتش نمی توانست خارج شود.

28 خرداد 1355

اسحاق رابین نخست وزیر رژیم صهیونیستی در نامه ای به محمدرضا پهلوی، درخواست کرد تا دیدگاه انورسادات رییس جمهوری مصر در مورد صلح با آن رژیم را جویا شود و به وی اطلاع دهد. زیرا سادات برای دیداری 6 روزه از ایران در تهران به سر می برد.

28 خرداد 1340

هیات وزیران مصوبه ی تشکیل دانشگاه پهلوی در شیراز را اعلام کرد. تمامی امور مالی، علمی، فنی، اداری، استخدامی و آموزشی، برپایه ی اساسنامه ی دانشگاه بود.

28 خرداد 1329

محمد مصدق متن پیام آیت الله کاشانی را در جلسه ی مجلس شورای ملی خواند. در این پیام تاکید شده بود که نفت ایران برای مردم کشور است و هیچ بیگانه ای حق ندارد به آن دست اندازی کند.

28 خرداد 1323

آیت الله سیدابوالقاسم کاشانی که در گلاب دره شمیران بود، با درخواست ستاد ارتش متفقین به وسیله ی نیروهای علی سهیلی نخست وزیری وقت بازداشت شد و 28 ماه را در زندان نیروهای اشغالگر سپری کرد.

28 خرداد 1314

کلاه کارمندان برای دومین بار از زمان روی کار آمدن حکومت پهلوی تغییر کرد. برپایه ی بخشنامه ای که به اداره های دولتی و سازمان های دیگر ابلاغ شد، از آن پس کارمندان دولت و مردم مراجعه کننده به سازمان های دولتی باید کلاه شاپو برسر می گذاشتند.

28 خرداد 1304

والاس اسمیت موری کاردار وقت آمریکا در ایران در گزارشی از نتیجه ی جنگ اول جهانی در ایران نوشت: در سال های 18- 1917میلادی بر اثر خشکسالی و تخریبی که به کشاورزی ایران به دلیل تهاجم ارتش های بیگانه وارد شد، قحطی بزرگی این کشور را در برگرفت.

28 خرداد 1303

شومیاتسکی وزیر مختار شوروی در ایران، از تهران به مقصد بادکوبه حرکت کرد. وی در این شهر با مسوولان نفتی دیدار و در مورد ترانزیت نفت میدان های شمال ایران از مسیر قفقاز گفت و گو کرد.

28 خرداد 1302

رضاخان وزیر جنگ، منصور مزینی نایب اول را برای جاسوسی از احمدشاه انتخاب کرد.

28 خرداد 1300

وزیر امورخارجه سوئد در دیداری با سفیر ایران در استکهلم نسبت به رفتار نامناسب با صاحب منصبان این کشور در ایران اعتراض کرد.

28 خرداد 1300

رضاخان وزیر جنگ دستور داد تا نشانه ی سربرگ های اداره ی ژاندارمری تغییر یابد و از آرم وزارت جنگ استفاده شود.

28 خرداد 1288

سردار اسعد به نام نجات مشروطیت از دست محمدعلی شاه قاجار با بیش از هزار تن سوار بختیاری از اصفهان به طرف تهران به حرکت درآمد.

28 خرداد 1287

محمدعلی شاه قاجار به نمایندگان مجلس برای تبعید چند تن از رهبران مشروطه هشدار داد و به دلیل سرباز زدن نمایندگان از این اخطار، پنج روز بعد در دوم تیر ماه مجلس را به توپ بست.

28 خرداد 1176

آقامحمدخان قاجار نخستین پادشاه سلسله ی قاجار هنگامی که در گرجستان بود، به وسیله ی 2 تن از خدمتکاران خود در 63 سالگی به قتل رسید.

برگرفته از: روزشمار تاریخ معاصر ایران(جلد 1 و 3)

انتهای پیام/