معاون وزیر امور خارجه کشورمان تأکید کرد که ایران برجام را در صورتی اجرا میکند که نقاط ضعفش پوشش داده شود، بهگفته وی شورای امنیت ملی، مجلس شورای اسلامی و رهبر معظم انقلاب برخی از این الزامات را مشخص کردهاند.
به گزارش تیترآزاد، به نقل از تسنیم، سید عباس عراقچی، معاون حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه کشورمان شب گذشته(چهارشنبه 29 مهر) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوی سیما از حمایتهای مقام معظم رهبری از مذاکرات هستهای و برنامه جامع اقدام مشترک تشکر کرد.
خواستههای کلان ما در برجام تحقق پیدا کرده است
عراقچی از روند بررسی دقیق و کار فشرده و با جزئیات برجام طی 3 ماه اخیر در کشور ابزار خرسندی کرد و افزود در صدا و سیما و در مطبوعات موافقین و مخالفین همه از زوایای مختلف برجام را بررسی کردند؛ که البته ارزش آن را داشت چرا که نتیجه 12 سال مقاومت مردم ایران در مقابل همه زورگوییها و زیاده خواهیهای غربیها و برای تثبیت حق مسلم هستهای مردم ایران قرار بود در برجام روشن شود و حتماً باید با حساسیت کامل بررسی شود.
وی با اشاره به تأیید برجام در مراحل مختلف در داخل کشور از جمله در مجلس و شورای عالی امنیت ملی گفت: ما برجام را در صورتی اجرا میکنیم که نقاط ضعفش پوشش داده شود.
عراقچی ادامه داد: در نهایت مقام معظم رهبری، بهعنوان رهبر هوشیار و بیدار و همیشه در صحنه همه این مطالب را ملاحظه فرمودند و امروز مصوبه شورای عالی امنیت ملی را تأیید کردند.
وی اظهار داشت: این که در همه این مراحل برجام تأیید شد نشان دهنده این است که خواستههای کلان ما در برجام تحقق پیدا کرده است؛ خواستههای اصلی که ما داشتیم در تثبیت برنامه هستهای خودمان، در رفع تحریمهای ظالمانه، در شناسایی حقوقمان که اینها در برجام وجود دارد.
عراقچی گفت: ما برجام را در صورتی اجرا میکنیم که نقاط ضعفش پوشش داده شود، این نقاط ضعف را هم شورای امنیت ملی مواردی را مشخص کرده، هم مجلس محترم به آن توجه کرده و نهایتاً رهبر معظم انقلاب اسلامی در قالب 9 مورد اعلامی به الزامات مجلس و شورای امنیت ملی اضافه کردهاند. بنابراین ما در برجام حتماً به این الزامات و شروط و تکالیفی که برای دولت قرار داده شده توجه خواهیم کرد تا اجرای آن صددرصد صحیح انجام شود و منافذ نفوذ دشمن مسدود شود.
هدف عمده ما در برجام رفع تحریمهای ظالمانه علیه کشور بوده است
مذاکره کننده ارشد هستهای کشورمان در پاسخ به سؤال مجری برنامه درباره نامه حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی به حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی در موضوع برجام گفت: هدف عمده ما در برجام رفع تحریمهای ظالمانه علیه کشور بوده است، برای رفع تحریمها با توجه به پیچیدگی آنها ترتیباتی در برجام پیشبینی شده است، آنچه خواسته ما بوده و در برجام هم پیشبینی شده لغو همه تحریمهای اقتصادی و مالی در مرحله اول است.
اینجا درباره کنگره آمریکا اشکالی وجود دارد که رئیس جمهور آمریکا میتواند تحریمهای کنگره را اجرا نکند، آنچه در عمل باید اتفاق بیفتد این است که تحریمهای اقتصادی و مالی لغو میشود و قسمت کنگره متوقف میشود و این کار باید در روز تصویب صورت گیرد، حتماً باید بهصورت کتبی و رسمی این تحریمها لغو شود و متوقف شود و پس از آنکه ایران اطمینان پیدا کرد فعالیتهایی را که باید انجام دهد، انجام دهد و پس از آن این تحریمها که لغو شده بود عملیاتی شود، ما به این فرمول رسیده بودیم و مورد پذیرش واقع شد.
اروپا و آمریکا تا اینجا به تعهدات خودشان عمل کردهاند
وی افزود: شورای وزرای اتحادیه اروپا روز یکشنبه در قالب 3 مصوبه تمام تحریمهای اقتصادی و مالی علیه ایران را لغو کرد، این 3 مصوبه در روزنامه رسمی اتحادیه اروپا ثبت شده و کاملاً شکل قانونی به خود گرفته است اما این قانون پس از آنکه ایران کارهایش را انجام دهد اجرایی خواهد شد. رئیس جمهور آمریکا نیز روز یکشنبه دستور لغو دستورات اجرایی و توقف تحریمهای کنگره را صادر کرد و در روز موعود که آژانس تأیید کند بهدستور وزیر خارجه آمریکا لغو خواهند شد، بنابراین تا اینجا به تعهدات خودشان عمل کردهاند. دستور رئیس جمهور آمریکا هم شکل قانونی به خود گرفته، با این حال ما در حال بررسی شکل قانونی این دستور هستیم تا مطمئن شویم که خواسته ما که مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفته رعایت شده باشد.
عراقچی افزود: ساختار تحریمهای اروپا لغو میشود و مصوبه و لغو کامل آن 8 سال بعد و در روز انتقال انجام میشود.
معاون وزیر امور خارجه اظهار داشت: مطالبه ما از آنها که در برجام هم درج شده، این است که شورای وزیران اروپا باید مصوبه رسمی داشته باشد و دستور رئیس جمهور آمریکا که امضا داشته باشد که این در عمل اتفاق افتاده است. بنابراین فرمایش مقام معظم رهبری کاملاً دقیق است، باید این تضمینها بهصورت کتبی و رسمی داده شود، تا اینجا بر اساس قرار ما این تضمین داده شده است.
تضمین اصلی توان بازگشت پذیری ایران است
عراقچی تأکید کرد: غیر از این تضمینهای کتبی که طبعاً یک اطمینان صددرصد ایجاد نمیکند، تضمین اصلی که در برجام وجود دارد اختیار و توان بازگشت پذیری در برنامه ما میباشد. البته ممکن است که در برخی بخشها با تأخیر صورت گیرد، ولی مهم این است که این بازگشت پذیری وجود دارد و آنچه آنها از آن نگران بودند و بهعنوان دستاورد خودشان عرضه میکنند که توانستهاند یک سال زمان گریز ایجاد کنند، معنای مخالف آن این است که زمان بازگشت پذیری برای ایران تنها یک سال است و ایران میتواند ظرف یک سال به آن نقطهای که آنها نگران هستند، برسد.
عراقچی ادامه داد: اگر به این نتیجه برسیم که این تضمین (دستورات اوباما) کافی نیست، درخواست تجدید نظر خواهیم کرد و دستور جدیدتری صورت گیرد، بهعلاوه رئیس جمهور محترم کشور هنوز دستور شروع اقدامات ما را نداده است بهخاطر اینکه این بررسیها انجام شود و مطمئن شویم که آنها به تعهدات خودشان عمل کردهاند.
فرمایش مقام معظم رهبری برای دولت لازم الاتباع است
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال مجری درباره بند دوم نامه رهبر معظم انقلاب اظهار داشت: برجام به تحریم های مرتبط با هسته ای می پردازد، ولی در خود برجام هم درج شده که تحریم هایی را که بر می دارند حق ندارند به بهانه دیگری و به نام دیگری دوباره اعمال کنند، آنها این تعهد را در برجام داده اند و قبول کرده اند که تحریم ها را به عناوین دیگری دوباره اعمال نکنند؛ در فرمایش مقام معظم رهبری آمده است که تحریم های دیگری را با عناوین دیگری اعمال کنند از دید ما نقض برجام محسوب می شود و طبیعی است که برای ما هم لازم الاتباع است. بخشی از این در برجام توسط طرفهای مقابل تعهد شده است و بخش دیگری را نیز ایشان اضافه فرمودند برای دولت هم لازم است تبعیت کند و این را مورد توجه قرار دهد.
مانور غرب برای بزرگنمایی امتیازاتش
عراقچی در ادامه درباره اظهارات طرفهای غربی مبنی بر حفظ ساختار تحریم گفت: به هر حال درهر توافقی دو طرف سعی دارند تا نقاط قوت خود را بزرگ کنند و بر روی آنها مانور دهند، طرف آمریکایی این کار را زیاد انجام داده است؛ آنها امتیازات بزرگی را در برجام داده اند، غنی سازی ما را که معتقد بودند باید صفر باشد پذیرفته اند، قطعنامه های خودشان را لغو کردند، آب سنگین اراک را که می گفتند به هیچ وجه نمی پذیرند نهایتا پذیرفته اند، برای اینکه این امتیازات بزرگی که داده اند را به نوعی توجیه کنند، سعی دارند برخی قسمت های دیگر را بزرگنمایی کنند، یکی از این موارد که روی آن مانور داده اند بحث حفظ ساختار تحریم هاست. بله، ساختار تحریم ها تنها تا روز اجرایی شدن باقی می ماند، بعد از این 3 ماه قطعنا ساختار تحریم ها به طور کامل برچیده خواهد شد، وقتی قطعنامه های شورای امنیت که مبنای مشروعیت این تحریم ها بوده لغو می شود بنیان تحریم ها شکسته می شود.
وی افزود: اگر ایران تعهداتش را نقض کند، راههایی برای برگرداندن تحریم ها پیش بینی کرده اند، البته ساختاری که کامل فروریخته را به آسانی نمی توان به سرعت احیاء کنند، ما هم در برنامه خودمان بازگشت پذیری را پیش بینی کرده ایم، برای ما هم آسان نیست همه چیز را سریع برگردانیم اما توان وظرفیت این کار را برای خودمان در نظر گرفته ایم. با این حال ساختار تحریم ها بعد از روز اجرایی شدن فرو می ریزد الان ساختار قانونی تحریم ها فرو ریخته است چرا که مصوبات را صادر کرده اند و در روز اجرایی شدن کل این شاکله ان شاء الله فرو خواهد ریخت.
عراقچی در پاسخ به سوال دیگر مجری درباره این بخش از نامه مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه" وضع هرگونه تحریم در هر سطح و به هر بهانهای (از جمله بهانههای تکراری و خودساخته تروریسم و حقوق بشر) توسط هریک از کشورهای طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد" گفت: این به تعبیر ایشان و ما نیز به تبع برداشتمان مطابق برداشت ایشان است نقض برجام محسوب خواهد شد، پیش بینی که ایشان کرده اند این است که یک هیئتی باید توسط شورای عالی امنیت ملی تشکیل شود که به دقت و با حساسیت این موارد را نظارت و پیگیری کند و تصمیم مقتضی نیز بگیرد.
برداشت رهبر انقلاب از برجام برای ما ملاک است
وی افزود: اگر کنگره تحریم هایی را که باید متوقف شود به هر دلیلی اجازه توقف ندهد و یا رئیس جمهور آمریکا متوقف نکند بدون تردید این نقض برجام است. طبق برجام اگر تحریم های اقتصادی و مالی مرتبط با هسته ای کنگره برداشته نشود نقض برجام است، اگر دوباره گذاشته شود نقض است و به تعبیر مقام معظم رهبری اگر تحریم های جدید حقوق بشر و تروریسم هم گذاشته شود نقض است که این مفهوم جدیدی است که معرفی شده و ما هم تابع هستیم و فرمایش ایشان و برداشت ایشان از برجام برای ما هم ملاک است، اینکه چه عکس العملی بعد از نقض انجام خواهیم داد طبیعتا توسط هیئتی که شورای عالی امنیت ملی مشخص خواهد کرد پیگیری و تصمیم گیری می شود.
قبل از تکمیل اقدامات ایران پرونده پی ام دی باید خاتمه یابد
عراقچی در پاسخ به سوال مجری درباره بند سوم نامه مقام معظم رهبری در ارتباط با نیروگاه اراک و تبادل سوخت و بحث پی ام دی گفت: موضوع ادعای مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه ما در این فاصله حل و فصل شود. یکی از کارهای بزرگی که صورت گرفت این بود که در کنار مذاکرات هسته ای مذاکرات ما با آژانس بین المللی اتمی برای حل و فصل موضوع پی ام دی صورت گرفت و ما تقریبا هم زمان با رسیدن به برجام با آژانس هم به یک نقشه راه رسیدیم که این مطالعات ادعایی بسته شود.
مطالعات ادعایی یک پرونده سنگین است که علیه جمهوری اسلامی ایران ساخته اند. تا اکنون به خاطر اینکه اراده سیاسی وجود نداشت این همکاری ما با آژانس نه تنها خوب پیش نمی رفت بلکه اثر معکوس داشت یعنی هر چه همکاری می شد آنها سوالات را گسترده تر و بیشتر می کردند و از هر جوابی که داده می شد سوالات جدیدی طرح می کردند.
این خواست ما بود که این دو موضوع را به نوعی با هم هماهنگ کنیم تا قبل از تکمیل اقدامات خود ، پرونده پی ام دی بسته شده باشد و مخصوصا در تنظیم نقشه راه با آژانس تاریخ ها را به نحوی انتخاب کردیم تا با تاریخ های مربوط به برجام هماهنگی داشته باشد و همیشه پی ام دی یک قدم عقب تر باشد، یعنی مطمئن شویم که مراحل پی ام دی تکمیل شده و بعد مراحل مربوط به برجام را انجام دهیم.
عراقچی با تایید نظر مجری مبنی بر اینکه تا زمانی که پرونده پی ام دی بسته نشود ما در اراک و موضوع انتقال سوخت تغییری ایجاد نمی کنیم افزود: ممکن است مقدماتش را انجام دهیم مثلا قراردادهای مربوط به فروش سوخت را ببندیم، ممکن است که دریافت مواد طبیعی، کیک زرد زودتر انجام گیرد اما انتقال مواد به خارج فقط بعد از پی ام دی باید صورت گیرد.
درباره مدرن سازی اراک سند رسمی امضا می شود
وی با اشاره به اینکه آژانس موظف است تا 24 آذر(15 دسامبر) گزارش خود را برای مختومه کردن پی ام دی ارائه کند افزود: پس از آنکه آژانس این گزارش را به شورای حکام ارائه کند، طبق برجام کشورهای 1+5 موظف هستند که پیش نویس قطعنامه ای را با هدف بستن پرونده به شورای حکام ارائه کنند و با تایید این قطعنامه در شورای حکام پرونده پی ام دی به طور کامل بسته می شود.
ما اراک و انتقال مواد را تا زمانی که این پرونده بسته شود نگه می داریم، البته مقدمات آن همانگونه که درباره اراک برخی از موارد از جمله موارد اداری و اسنادیممکن است انجام شود. از جمله یک بیانیه مشترک بین ایران، چین و آمریکا صادر شد که هر سه طرف اراده خود را برای پروژه مدرن سازی اراک اعلام کردند.
یک سند دیگری را در حال مذاکره هستیم که بر اساس برجام باید یک سند رسمی توسط ایران و گروه 1+5 درباره اراک به صورت رسمی امضا شود، در این سند رسمی 6 کشور تعهد خود را اعلام می کنند که پروژه مدرن سازی اراک انجام شود و مسئولیت های خودشان را مشخص می کنند. مذاکرات مربوط به این سند را شروع کردیم و در سفری که روز دوشنبه به وین داشتیم کار را تقریبا نهایی کردیم، روز سه شنبه کارشناسان بطور کامل سند را نهایی کردندو اکنون به پایتخت ها رفته تا بررسی شود. در مرحله بعد این سند توسط وزرای خارجه 7 کشور امضا می شود و پس از آن تعهد قوی کشورهای 1+5 برای به اتمام رساندن پروژه و تقسیم مسئولیتها در آن وجود دارد. ذکر شده که مسولیت پروژه و مالک و مدیر آن خود ایران است و آنهادر قالب مسئولیت های محول شده کمک می کنند.
عراقچی افزود: چین و آمریکا در این موضوع بیشترین نقش را دارند ولی هر 6 کشور نقش ایفا می کنند. مسئولیت اصلی با چین است و در مرحله بعد با آمریکا، به خصوص گواهی نامه هایی (certification) که باید صادر کند که از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
امکان رسیدن به 700 هزار سو در سال پانزدهم
معاون وزیر امور خارجه درپاسخ به سوالی مبنی بر امکان رسیدن ایران به ظرفیت 190 هزار سو طی 15 سال آینده گفت: تقریبا اطمینان دارم که با توجه به توانایی های دانشمندان کشورمان که ما حتی به سوی بسیار بسیار بالاتری خواهیم رسید. بر اساس برداشت شخصی من که ناشی از برداشت دوستان در سازمان انرژی اتمی است در حدود سالهای 13 و 14 ما به نقطه ای می رسیم که قابلیت تولید انبوه ماشین های IR6 و IR8 را خواهیم داشت و اگر این کار صورت بگیرد و ما بتوانیم در حد نطنز ماشین IR8 داشته باشیم ما در سال پانزدهم حتی تا حدود 700-800 هزار الی یک میلیون سو امکان رسیدن را داریم.
عراقچی در پایان این برنامه ضمن تشکر از مقام معظم رهبری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، شورای عالی امنیت ملی، گفت: ان شاء الله نقاط ضعفی هم که وجود دارد با این تکالیف و الزامات پوشش داده خواهد شد، این نقاط ضعف هم البته ناشی از بده بستان مذاکرات بوده است.
انتهای پیام/