تهران- ایرنا- امروز شنبه پانزدهم اسفند 1394 هجری خورشیدی، بیست و پنجم جمادی الاول 1437 هجری قمری و پنجم مارس 2016 میلادی است. 41 سال پیش در چنین روزی، موافقت نامه الجزایر میان ایران و عراق در زمینه اختلافات مرزی، به امضا رسید.
مهم ترین رویدادهای تاریخ معاصر در این روز، به شرح زیر است:
15 اسفند 1369
قانون اتاق بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران به تصویب رسید، این اتاق به منظور کمک به رشد و توسعه اقتصادی کشور، تبادل افکار و بیان آراء و عقاید مدیران صنعتی، معدنی، کشاورزی و بازرگانی تشکیل شد.
15 اسفند 1364
آیت الله مرتضی حائری یزدی استاد علوم دینی، عضو مجلس خبرگان رهبری و فرزند آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی بنیانگذار حوزه علمیه قم درگذشت.
15 اسفند 1364
عراقیها پس از ناامیدی از باز پسگیری فاو، به دلیل تشدید آسیبپذیری مواضع دفاعی و آشکار شدن میزان قدرت دفاعی این کشور، راهبرد موسوم به دفاع متحرک را آغاز کردند که انتقال از موقعیت دفاعی به تهاجمی بود.
15 اسفند 1357
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، صادرات نفت ایران که 70 روز دچار وقفه شده بود، از سر گرفته شد.
15 اسفند 1353
موافقت نامه الجزایر میان ایران و عراق در زمینه اختلاف های مرزی، در فرصت تشکیل اجلاس سران دولت های صادرکننده نفت در الجزیره پایتخت الجزایر امضاء شد، اما این موافقت نامه بیش از پنج سال دوام نیافت و در شهریور 1359 خورشیدی با نقض آشکار آن از طرف صدام حسین، مرزهای جمهوری اسلامی ایران مورد هجوم رژیم بعث عراق قرار گرفت.
15 اسفند 1344
به دستور محمدرضا پهلوی کمیسیونی در دفتر وزیر دربار تشکیل شد تا ترتیب برگزاری همزمان مراسم تاجگذاری و جشن های دو هزار و 500 ساله شاهنشاهی داده شود. اما این کمیسیون از برنامه ریزی همزمان این دو رویداد عاجز ماند. قرار شد تاجگذاری در 1346 خورشیدی و جشن های دو هزار و 500 ساله در 1350 خورشیدی برگزار شود.
15 اسفند 1337
وزارت امور خارجه اعلام کرد عهدنامه دفاعی دو جانبه ایران و آمریکا به زیان هیچ طرف سومی نیست و شوروی از انعقاد این پیمان نباید نگران باشد.
15 اسفند 1321
مجلس شورای ملی اختصاص پنج میلیون ریال برای مبارزه با بیماری تیفوس را که در تهران شیوع پیدا کرده بود، تصویب کرد.
15 اسفند 1302
نخستین هواپیمای ایرانی خریداری شده از فرانسه، در پرواز از شیراز به طرف اصفهان به علتی نامشخص سقوط کرد.
15 اسفند 1300
قانون تاسیس «شورای عالی معارف» که بعدها به شورای عالی فرهنگ تغییر نام داد از تصویب مجلس شورای ملی گذشت و اختیار تنظیم و تصویب آیین نامه های مدارس و موسسه های فرهنگی و هنری، تشکیل مدرسه های تازه، صدور پروانه نشریه ها، دادن نشان و مدال فرهنگی و مراقبت و حفاظت از آثار ملی به آن واگذار شد.
15 اسفند 1299
ماژور مسعود خان کیهان وزیر جنگ کابینه سید ضیاء الدین طباطبایی، در نخستین اقدام خود در این پست، وزارت جنگ وقت را منحل کرد و در اعلامیه ای وعده داد به زودی وزارت جنگ با تشکیلات جدید دایر می شود.
15 اسفند 1295
همدان و کرمانشاه به اشغال نظامیان روسیه درآمد.
15 اسفند 1293
حاج مخبرالسلطنه والی فارس ماموریت یافت به موضوع بازداشت اتباع آلمانی رسیدگی کند و آنان را آزاد سازد. ویلهلم واسموس رئیس کنسولگری آلمان در بوشهر و عده ای از همکاران وی سه روز قبل به وسیله نظامیان انگلیسی بازداشت شده بودند.
برگرفته از: روزشمار تاریخ معاصر ایران(جلد 1 و 4)
انتهای پیام/