شروع بارش های شدید باران در استان گلستان از نخستین روزهای فصل بهار باعث جاری شدن سیلاب در برخی از شهرهای این استان به ویژه دو شهر آق قلا و گمیشان شد.

به گزارش تیتر آزاد به نقل از گلستان ما؛ مسیر جاری شدن آبهای استان سطحی گلستان در نهایت به سمت شهر آق قلا و گمیشان پیش رفت و باعث بالا آمدن آب در این دو شهر به ویژه شهر آق قلا شد تا جایی که در برخی از مناطق ارتفاع آب به 3 متر هم رسید.

در شرایطی که باید این آب ها از تنها مسیر خروجی آب از آق قلا یعنی راه آهن خارج می شدند، استاندار گلستان در مرخصی به سر برده و جلسات ستاد بحران در نخستین روزها تشکیل نشد؛ به گفته اسداله قره خانی نماینده علی آباد کتول وظیفه اصلی برای تخریب راه آهن آق قلا برای خروج آب ها بر عهده استاندار بوده که باید بعد از رایزنی با وزارت مسکن، راه و شهرسازی نسبت به تخریب راه آهن اقدام می کرد.

وی در توضیح شروع این بحران تأکید می گوید که اگر استاندار گلستان دستور تخریب این راه آهن را در روزهای نخستین آب گرفتگی و سیلاب جاری کرده بود هیچگاه آق قلا دچار آبگرفتگی نمی شد.

با این حال نیروهای مسلح اعم از سپاه، بسیج و ارتش به همراه نیروهای مردمی در نخستین روزها با حضور در منطقه به امداد رسانی و خدمت به مردم مشغول شدند اما همچنان مجوز تخریب راه آهن و جاده ها برای خروج آب از کشور از سوی مسئولان متولی گرفته نشده بود.

روز سوم فروردین ماه همچنان استاندار گلستان در جلسات مدیریت بحران حاضر نبوده و به گفته برخی از رسانه ها وی در مسافرت خارج از کشور به سر می برد هرچند وزیر کشور اعلام کرد که مرخصی وی با هماهنگی صورت گرفته بوده است اما در نهایت با افزایش انتقادات مردم و واکنش ها به غیبت سید مناف هاشمی استاندار گلستان اسحاق چهانگیری معاون اول رئیس جمهور مناف هاشمی را از سمت خود برکنار کرد.

در ادامه با حضور رحمانی فضلی و لاریجانی در استان گلستان، جلسه ستاد بحران این استان به ریاست رحمانی فضلی وزیر کشور تشکیل شده و در نهایت در جلسه ستاد بحران، لاریجانی و رحمانی فضلی دستور تخریب راه آهن آق قلا را داده و سپاه نیز ماموریت اجرای آن را بر عهده گرفت.

سرانجام همان روز با کمک نیروهای انفجار سپاه پاسداران، عملیات انفجار اولیه دینامیت در راستای هدایت و خارج کردن سیل از شهر آق قلا با موفقیت انجام شد و به این ترتیب سطح آب شهر آق قلا تا حد زیادی کاهش یافت به طوری که 70 درصد آب های این منطقه تا کنون خارج شده است.

57850623

پشت پرده اقدام نمایشی جهانگیری در عزل مناف هاشمی

نکته قابل توجه این است که برکناری استاندار گلستان اگرچه در ابتدا به مذاق برخی خوش آمد اما در نهایت با عدم معرفی یک جایگزین مناسب و قوی برای مدیریت بحران در گلستان، نمایشی بودن این برکناری مشخص شد. به طوری که با گذشت 12 روز از سیل و آب گرفتگی در گلستان مشخص شد دولت برای فرار از انتقادات مردم به صورت نمایشی اقدام به برکناری سید مناف هاشمی کرده و عملاً برای مدیریت بحران گلستان برنامه ای ندارد.

با وجود تبلیغات گسترده برای حضور روحانی و بازدید هوایی او از مناطق سیل زده، همچنین اعلام حضور وزیر کشور در منطقه همچنان هنوز شخص اول مدیریت بحران استان گلستان در صحنه و برای مردم و رسانه ها مشخص نیست و عمده تلاش ها برای نجات مردم از سیل و کمک در حل مشکلات آنها، در دست نیروهای مردمی، بسیج و ابتکار نیروهای سپاه، ارتش و ... بوده است.

اگرچه نیروهای نظامی در حال حاضر در منطقه حضور داشته و در کنار مردم به کمک رسانی به آنها مشغول هستند اما دولت تاکنون حاضر نشده است فردی را به عنوان مدیر بحران در منطقه مستقر سازد تا شرایط بحرانی سیل و آب گرفتگی برای مردم این منطقه قابل تحمل شود.

نبودن فرمانده میدان در صحنه، مدیریت از پشت میز و منفعلانه عمل کردن و گاها حضور نمایشی با کاور و خودرو شاسی بلند، از سوی دولت مردان باعث شده تا آب های جاری در استان گلستان همچنان مهمان خانه های مردم شده و روند تخلیه آب با سرعت کمتری پیش برود.

155310644247495900

خطر آب شدن برف مناطق بالا دستی هم اضافه شد

علی رغم همه تلاش های مردمی و نیروهای نظامی به خاطر نبود یک مدیریت بحران قوی از سوی دولت، تخلیه آب های ناشی از سیلاب با کندی صورت می گیرد و ورود روان آب های جدید ناشی از بارندگی اخیر و آب شدن برف در بالادست به مناطق سیل زده، باعث نگرانی مردم از تداوم وضعیت موجود و از بین رفتن اموال و منازل و کشاورزی شان شده است.

با مشخص نبودن مدیر اصلی بحران در استان گلستان، طبیعتاً کارگروه ها و کمیته های تخصصی ذیل آن هم به درستی شکل نگرفته و عملکرد مناسبی نخواهند داشت؛ تا جایی که طی روزهای گذشته هیچ گونه تعامل و هماهنگی

میان ادارات و دستگاه های مربوط به بحران صورت نگرفته است؛ متأسفانه در چنین فضایی هر اداره و مسئول آن به صورت جزیره‌ای و طبق نظرات شخصی، بدون پشتوانه کارشناسی عمل کرده و نتیجه این ناهماهنگی آسیب دیدن بیشتر مردم شده است.

1398010421323499917000284

فقدان مدیریت رسانه‌ای قوی در انتشار اخبار آق قلا و گمیشان

با توجه به وضعیت بغرنج به وجود آمده و تداوم بحران در منطقه به علت عدم حضور یک مدیر بحران قوی در استان گلستان، بستر ایجاد و انتشار شایعات مختلف و همچنین اخبار نادرست را فراهم کرده است تا جایی که در فضای رسانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی اخبار و مطالب بدون پشتوانه منتشر شده و استرس و نگرانی های مردم در خصوص سیلاب و آب گرفتگی منطقه را بیشتر می‌کند.

به عنوان مثال اظهار نظر یکی از مدیران غیر مسئول در این استان مبنی بر بالارفتن احتمال تخریب منازل ساکنان آق قلا و گمیشان و از طرف دیگر نبود مسیرهای خروجی کافی برای انتقال مردم از این شهر موجی از اضطراب و نگرانی را میان مردم به وجود آورد که شایعات تخریب منازل نیز این نگرانی ها را افزایش داد.

در چنین فضای پر هیاهویی، تاکنون مرجع و مجموعه رسمی برای مدیریت بحران وجود ندارد؛ چرا که جایگزینی برای استانداری گلستان معرفی نشده و فرمانداری‌های آق قلا و گمیشان هر کدام به صورت مجزا عمل می کنند و به این ترتیب نبض اطلاع رسانی صحیح و متمرکز اخبار و اطلاعات درست در دست فرماندهی واحدی وجود ندارد.

در شرایط فعلی این سوال مطرح است که چرا با وجود اینکه استاندار گلستان از سوی معاون روحانی برکنار شد، روحانی تنها به یک سفر تشریفاتی به این استان بعد از ده روز بسنده کرده و از طرف دیگر خود جهانگیری جایگزین مناسبی برای مدیریت بحران منطقه معرفی نکرد؟

عدم معرفی جایگزین مناسب برای استاندار گلستان در کنار خطراتی که روزانه مردم سیل دیده این استان را تهدید می کند به گمانه زنی ها در رابطه با برکناری نمایشی و مغرضانه استاندار گلستان افزایش داده است؛ انتقادات به استاندار گلستان در خصوص غیبت و بی توجهی او به اوضاع این استان هم چنان پابرجاست اما امروز استان گلستان بیشتر از هر زمانی نیازمند یک فرد توانمند برای مدیریت بحران و جلوگیری از آسیب دیدن بیشتر مردم این استان به خاطر سیل است.

انتهای پیام/