یکی استاد دانشگاه و تحلیلگران سیاسی استان گلستان گفت: اصل برجام خوب است. در قواعد خوب پیش رفتیم؛ نتیجه آنی آنکه بر روی کاغذ آمده خوب بوده ولی آقایان نتیجه را خوب پیگیری نکردند و آمریکاییها زرنگی کردند و این وسط دبه درآوردند اگر اینگونه پیش برود به ضرر ما هم خواهد بود.
به گزارش تيترآزاد به نقل از نیلکوه، دکتر «علی سلیمان دوست» استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی در كرسی آزاداندیشی با موضوع «نقد و بررسی نتايج برجام» در دانشگاه پیام نور شهرستان گالیکش با قرائت آیه 217 سوره بقره گفت: جنگ بین شما و کفار و مشرکین تمامشدنی نیست مگر اینکه آنها کاری کنند که شما دست از دینتان بردارید.
وی ادامه داد: اینکه این کار شدنی است یا خیر به میزان اهتمام، تلاش، شناخت، بصیرت، استقامت درراهی که انتخاب کردیم، شکیبایی و برنامهریزی ما و طرف مقابل بستگی دارد.
سلیمان دوست تصریح کرد: فکر نکنید در این بازی که در عرصه بینالمللی ایجاد کردهاند یکجانبه است. یکطرف شما و طرف دیگر آنها هستند. هر کس با چشمان باز وارد عرصه شده باشد و صبر و شناخت داشته باشد پیروز خواهد شد.
به گفته وی در عرصه بینالمللی بایستی بدانیم بازی را چه کسی طراحی کرده و مدیران بازی چه کسانی هستند. ما به دنبال چه اهدافی هستیم آنها به دنبال چه اهدافی هستند. آیا به اهدافمان میتوانیم برسیم یا نمیتوانیم برسیم. در سیاست اصل رعایت قاعده بازی را اگر بلد نباشیم کلاه سرمان خواهد رفت.
این استاد دانشگاه با اشاره به فیلم مختار گفت: مختار در عرصههایی که میدانست شکست میخورد و انتهای آن راه باخت است وارد نمیشد. در کربلا امام حسین علیهمالسلام وارد بازی شد و میدانست بکشید و کشته شوید پیروز است. اما امام حسن علیهمالسلام میدانست با هر توانی وارد شود بازنده است راه صلح را برای پیروزی در پیش گرفت.
به گفته این تحلیلی گر مسائل سیاسی «آنتونی کردزمن» 12 اسفند 88 دو ماه پس از پایان فتنه سال 88 گفت: ایالاتمتحده آمریکا برای حفظ برتری خود بر دنیا میبایست برتر خود را بر جریانات فکری، سیاسی، امنیتی و اعتقادی موجود در منطقه فوق استراتژیک خاورمیانه حفظ کند.
وی افزود: این نظریهپرداز معتقد است آمریکا برای آنکه آقای جهان باشید باید ابتدا آقای خاورمیانه باشید این امر در رتبه نخست به مهار و کنترل ایران بستگی دارد و این امر مهم ایست که در وهله اول به کنترل برنامه هستهای و موشکی ایران وابستگی تام دارد.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: «الن ایر» عضو ارشد سازمان CIA در خاورمیانه و سخنگوی سفارت مجازی ایالت متحده آمریکا سال 91 یک سال قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم عنوان کرد: تحریمها نتوانست مردم ایران را در مقابل نظام سیاسی رژیم قرار داده و بحران مقبولیت و به طبع آن شورشها و اعتراضهای مدنی را دامن بزند. لذا تغییر رویه اساسی و دیپلماتیک در این مسیر لازم است.
سلیمان دوست خاطرنشان ساخت: «جرج فریدمن» مدیرکل آژانس اطلاعات و مراقبتهای راهبردی ایالاتمتحده آمریکا که به خاطر آثارش در حوزهی پیشبینیهای استراتژیک ازجمله کتاب «صدسال آینده، سناریویی برای سدهی بیست و یکم» شهرت جهانی یافته است به این موضوع اشاره دارد و میگوید: «مشکل ما با ایران بر سر فعالیت هستهای این کشور نیست، بلکه مشکل آن است که ایران نشان داده است نهفقط بدون حمایت آمریکا، بلکه در حال درگیری با آمریکا نیز میتوان بزرگترین قدرت تکنولوژیک و نظامی منطقه تبدیل شود. این پدیده ایران را به یک الگو برای کشورهای اسلامی تبدیل کرده است و بهار عربی (انقلابهای اسلامی منطقه) را در پی داشته است». بنابراین سناریوی آتی ما باید مهار این حقیقت و ایجاد سدی در برابر آن باشد و تنها راه مقابله با آن تعامل و مذاکره است.
وی تصریح کرد: آمریکا تنها راه نجات خود را در مذاکره با ایران یافته بود. این را میتوان به آن بخش از اظهارات صریح اوباما مستند کرد که با تأسی از نیکسون و ریگان، توافق با ایران را با توافق نیکسون و ریگان با شوروی سابق و چین شبیه دانسته و گفت: «من اختلافنظرهای بسیاری با ریچارد نیکسون داشتم اما او فهمید که یک احتمال در قبال چین کمونیست برای اتخاذ مسیر متفاوت وجود داشت.»«وقتی رونالد ریگان و دیگران درباره توافقات هستهای و تسلیحاتی با اتحاد شوروی مذاکره کردند بله شما باید این موضوع را به رسمیت بشناسید و تشخیص دهید که این (شوروی) شیطان و اهریمن و سیستم آن وحشتناک است اما در درون آن افرادی با ایدهها و خاطرات تاریخی هستند و ما باید قادر به فهم آن چیزها باشیم و سعی کنیم مقداری با آنها ارتباط برقرار کنیم و این موضوع در ارتباط با توسل نیکسون و کیسینجر به چین صادق است که درنهایت معلوم شد بسیار به نفع منافع استراتژیک امریکا بود.»
وی ادامه داد: اوباما در پایان در سنا آمریکا برای متقاعد کردند سناتورها به انجام مذاکره با ایران میگوید منظورم تعامل است آقایان؛ منظورم مذاکره است. بله تعامل، مذاکر؛ مذاکره باید کرد.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: آمریکاییها دیدند تنها راه مقابله با ایران مذاکره است لذا بازی در میدانی که آنها طراحی کرده بودند احتیاط میخواهد و رهبر انقلاب فرمودند: میخواهید مذاکره کنید این کار را انجام دهید ولی نرمش قهرمانانه داشته باشید و پیروز شما باشید.
سلیمان دوست گفت: شخصاً معتقدم برجام بایستی اتفاق میافتاد. یک تاکتیک خلقالساعه و به موقعی که از جانب نظام پذیرفته شد با برنامهریزی صحیح برای رسیدن به اهداف متقنی؛ اینکه به اهداف رسیدیم جای بحث دارد و با اصل برجام مشکل نداریم. اهداف روی کاغذ خوب بود و آیا انجام شد جای بحث دارد.
به گفته وی مهمترین هدف برجام رفع تحریمهای یکجانبه، ظالمانه، کمرشکن و ناجوانمردانه بود. یکی از راههای تحلیل و نتایج برجام این است که آیا تحریمها برداشتهشده است؟ یا قرار است برداشته شود؟
وی با اشاره به فرمایش امام علی علیهمالسلام که تا کاری انجام نگرفته پوز آن را ندهید و تبلیغ نکنید گفت: قرار بود تحریمهای بانکی و نفتی برداشته شود. دولتمردان در این حوزه تبلیغات بسیاری کردند اما در عمل چیزی صورت نگرفت و برای مردم توقع ایجاد شد که کار اشتباهی بود.
این تحلیلگر سیاسی تبلیغات و تحریم را ازجمله ابزارهای آمریکا این دشمن بهظاهر قدرتمند علیه ملت ما برشمرد.
وی افزایش فشار بر روابط و همکاریهای جمهوری اسلامی با جنبشهای اسلامگرا منطقه، بسته شدن fatf که ارتباط مستقیم ما با جنبشهای اسلامگرا منطقه دارد، مستحکمتر شدن روابط ایالت متحد با اسراییل، شکلگیری الگوی جدیدی از همکاری دول عرب و رژیم صهیونیستی را ازجمله پیامدهای منفی منطقهای برجام عنوان کرد.
سلیمان دوست خنثی شدن پروژه نظام سلطه برای ایران حراسی در منطقه، ارتقاء اعتبار حوزه دیپلماتیک، آزاد شدن انرژی و توان دیپلماسی دولت که درگیری موضوع هستهای بود، فراهم شدن فرصتهای جدید برای ابتکار عمل در سایر حوزههای سیاست خارجی و سیاست داخلی و تقویت عمل استراتژیک برای اهداف راهبردی جمهوری اسلامی، فراهم شدن عضویت رسمی ایران در سازمان اقتصادی شانگهای که اتفاق نیفتاد، ارتقاء سطح همکاریهای فنی و تکنولوژیک بین ایران و روسیه و تبدیلشدن ایران بهعنوان یک قدرت منطقهای را ازجمله پیامدهای مثبت برجام اعلام کرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به آثار و پیامدهای داخلی برجام نیز گفت: با توجه به سطح نظارتها، دسترسیها و بازرسیها پذیرفتهشده از طرح برجام امکان به خطر افتادن جان متخصصین و دانشمندان هستهای و تهدید پذیری تأسیسات ما وجود دارد. افشای اسرار و اطلاعات نظامی، اقتصادی و تجاری کشور و تقویت مدعای استفاده از گزینه نظامی و عدم اطمینان به آمریکاییها ازجمله آثار و پیامدهای برجام است.
وی در پایان گفت: اصل برجام خوب است. در قواعد خوب پیش رفتیم؛ نتیجه آنی آنکه بر روی کاغذ آمده خوب بوده ولی آقایان نتیجه را خوب پیگیری نکردند و آمریکاییها زرنگی کردند و این وسط دبه درآوردند اگر اینگونه پیش برود به ضرر ما هم خواهد بود.
گفتنی است مطالب فوق در پرسش و پاسخ و مباحثه دکتر «علی سلیمان دوست» و دانشجویان دانشگاههای آزاد و پیام نور گالیکش مطرح شد.
انتهای پیام/