شهید حسینعلی عالی، مسلم کیخا و محمد گلدوی سه شهید فداکاری هستند که چون شهید فهمیده با ایثار و از خودگذشتگی اسطوره هایی شدند که حماسه شان در تاریخ این مرزو بوم تا ابد ثبت شد.

به گزارش تیتر آزاد به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون، دانش آموزان به عنوان نسل جوان و پویای جامعه در پیروزی انقلاب اسلامی و سال های دفاع مقدس نقشی مهم و سازنده داشته که شهادت بیش از ۳۶ هزار دانش آموز در دوران دفاع مقدس و خاطره فراموش نشدنی شهیدی همچون حسین فهمیده گواه این ادعا است.

تدریس ایثار شهید فهمیده در مدارس کشور سبب شد که سال ها بعد از رشادت این شهید بزرگوار شهدایی که ایثار فهیمده را از بر بودند بار دیگر حماسه ای همچون فهمیده در قلب ها ثبت کنند.
یکی از شهدایی که مدال شهید فهمیده را بر شانه آویخت شهید حسینعلی عالی بود شهیدی که علاوه برسنگر علم و مقابله با جهل زمانه درسنگر جنگ نیز در برابر تجاوز دشمن با قامت کوچک خود قد علم کرد و موجب ثبت خاطراتی جاودانه در دفتر تاریخ جنگ و رشادت های جوانان این مرز و بوم شد.
شهید عالی سردار 19 ساله عملیات کربلای 5
شهید حسینعلی عالی در سن ۱۴ سالگی به جبهه‌های حق علیه باطل رفت و در عملیات‌های والفجر۸، کربلای یک و کربلای ۵ شرکت کرد.
قابلیت های وی و دقت عمل «عالی» فرماندهان را واداشت تا مسئولیت واحد اطلاعات عملیات لشکر ۴۱ ثارالله را به او بسپارند و با آغاز عملیات کربلای ۵ وی مسئولیت فرماندهی اطلاعات لشکر ۴۱ ثار‌الله و مسئولیت محور را بر عهده گرفت.
در شب عملیات کربلای ۵ در حالی که وقت تنگ بود و نیروهای رزمنده باید از میادین مین می‌گذشتند حسینعلی آخرین نماز را با عشق شهادت قامت بست و پس از سلام به آسمانیان بر روی سیم‌های خاردار خوابید تا معبر نیروهای اسلام باز شود که در همین حال تیری به پهلوی سردار ۱۹ ساله لشکر ۴۱ ثار‌الله اصابت کرد و از همین رو سرلشکرقاسم سلیمانی از وی در این عملیات به عنوان نوجوان شجاع زابلی یاد که راه را برای پیروزی رزمندگان با قامتش باز کرد.
ذکر یا حسین(ع) زمزمه های آخر، دومین شهید فهمیده استان 
شهید بسیجی مسلم کیخا یکی از شهدای خنثی کننده توطئه شوم تروریست ها بود  که با شهادت خود به عمر آنهایی که حادثه هولناک 25 اسفند سال 1384 دشت تاسوکی واقع در میانه جاده زابل و زاهدان را آفریدند و تعداد 23 نفر از محبان اهل بیت را به شهادت رساندند و همچنین در حادثه ای دیگر تعدادی از پرسنل نیروی انتظامی را در شهرستان زاهدان به رگبار گلوله بستند و به شهادت رساندند و حادثه دارزین جاده بم- کرمان و چندین و چند حادثه مشابه دیگر انجام دادند را خاتمه داد.
 25 بهمن ماه سال 1385 ساعت 06:45 صبح روز چهارشنبه عده ای ناجوانمردانه خودروی حامل کارکنان نیروی زمینی سپاه پاسداران را که در مسیر بلوار ثار ا.. زاهدان در حال حرکت بود با نقشه ای شوم و از قبل طراحی شده منفجر نمودند که منجر به شهادت و زخمی شدن چندین تن از این عزیزان شد.
شهید مسلم کیخا که گوئی به ایشان الهام شده بود که به شهادت خواهد رسید، صبح حادثه پس از شنیدن انفجار سراسیمه از منزل بیرون آمده و وقتی با چنین صحنه غم انگیز و دلخراش رو به رو و عاملین این جنایت هولناک را مشاهده می نماید به تعقیب آنها پرداخته و یکی از آنها را از پشت سر در بغل می گیرد.
همدست شرور پس ازطی مسافتی با موتور سیکلت جهت آزادی دوستش برگشته و شهید مسلم کیخا را تهدید به شهادت می کند ولی شهید فرد شرور را رها نمی کند تا اینکه او را هدف چند تیر قرار میدهد اما شهید کیخا با توجه به اینکه از طرف شرور تیر باران و به شدت زخمی شده بود باز هم رفیق او را رها نمی کند و طبق نقل شاهدان عینی صحنه هر تیری که به شهید اصابت می کرد با ذکر یا حسین (ع) دستانش را می فشرد و از هم باز نمی کرد که مبادا  فرد شرور فرار کند. تا اینکه جمعیت میرسند و فرد شرور و همدستش را دستگیر می کنند و شهید مسلم کیخا هم در همان جا به آرزوی دیرینه اش (که شهادت بود) می رسد. این اقدام شهید مسلم کیخا موجب می شود تا شرور دستگیر شده به جنایات خود و همدستانش اعتراف و در پی آن چندین مخفیگاه و خانه تیمی اشرار کشف و تعدادی از آنها دستگیر و تعدادی نیز به درک واصل شوند.
این عمل قهرمانانه، شجاعانه و با بصیرت او که مشابه شهادت شهید حسین فهمیده بود باعث شد که مردم استان به او لقب شهید فهمیده استان دهند.
نجمه رمضانی همسر شهید فهمیده سیستان و بلوچستاندر گفت و گو با عصر هامون با بیان اینکه شهید کیخا همیشه خود را سرباز مقام معظم رهبری می‌دانست و یکی از بسیجیان فعال بود، گفت: همسرم شدیداً مقید به اسلام بود و این احترام به ولی فقیه و عشق به امام حسین علیه السّلام باعث شد تا لایق شهادت شود و در زمان شهادتش ذکر «یاحسین» را بر لب داشته باشد. 
شهید گلدوی، فرزند مسجد، شهید مسجد 
شهیدمحمد گلدوی ، پس از شهید «مسلم کیخا»، سومین شهید استان سیستان و بلوچستان است که «شهید فهمیدة استان» لقب می گیرد. بسیجی دلاوری که در مسجدجامع زاهدان چشم به جهان گشود، برای حفظ این مکان مقدس و جلوگیری از فاجعه بزرگ انسانی، در همین مکان به خیل شهدا پیوست.
هم زمان با برگزاری مراسم جشن میلاد امام حسین(ع) و دعای کمیل، بود که فردی با پوشش زنانه قصد ورود به مسجد را داشت تا فاجعه ای بزرگ خلف کند اما بصیرت و ایثار شهید گلدوی سبب شد که از ورود این شخص جلوگیری شود .
این شخص که در دقایق آخر برای ورود به صحن مسجد به زور متوسل شده بود باعث شد که شهید گلدوی او را محکم در بغل بگیرد تا از ورودش به مسجد جلوگیری شود در همین هنگام تروریست جنایتکار با کشیدن ضامن بمباقدام به انفجار می کند. 
طی دو انفجار پنجشنبه شب مسجدجامع زاهدان 27 نفر شهید و 169 نفر مجروح شدند.
رشادت شهید گلدوی  از بروز یک فاجعه بزرگتر انسانی جلوگیری کرد و این شهید  با ایثارگری و عمل قهرمانانه خود در واقعه انفجار مسجد جامع زاهدان  یاد و خاطره شهید حسین فهمیده را در اذهان زنده کرد و به یک الگوی ایثارگرانه و جاوید برای مردم و کشور تبدیل شد.

انتهای پیام/