امام جمعه سابق با بیان اینکه در جریان کمک به زلزلهزدگان فردوس در دهه 40 با رهبری آشنا شدم، گفت: شاگردی در درس تفسیر ایشان به همراه شهید هاشمینژاد از افتخارات من است.
به گزارش تيترآزاد به نقل از فارس، انقلاب شکوهمند اسلامی ایران که در سال 1357 به پیروزی رسید و بینی همه مستکبران عالم را به خاک ذلت نشاند حاصل تلاشها و مبارزات خیل عظیمی از مبارزانی بوده است که عدد آنها از شماره خارج است و در صدر آنها میتوان از امام راحل (ره)، مقام معظم رهبری و بسیاری از شخصیتهای برجسته انقلاب از جمله شهید مطهری، شهید مدنی و شهید هاشمینژاد نام برد.
برخی از این چهرههای برجسته در شهرستانها و استانهای غیرمرکزی کشور همپای مبارزین تهرانی با قدرت و صلابت در برابر رژیم منحوس پهلوی ایستادگی کرده و به رهبری مردم در برابر این رژیم سفاک مشغول بودند و پس از انقلاب نیز در ایثارگری در جبههها و سپس در راهاندازی حوزههای علمیه و گسترش علوم دینی و همچنین حضور در مسندهای سیاسی و فرهنگی خدمت خود به انقلاب را ادامه دادند.
نهاد امامت جمعه یکی از نهادهایی بود که پس از انقلاب برای حراست از دستاوردهای انقلاب تشکیل شد تا با انتخاب روحانیون مجرب و مورد وثوق انقلاب و مورد اعتماد مردم تریبون نماز جمعه به عنوان یکی از بارزترین سنگرهای دفاع از آرمانهای نظام و محور آغاز و هدایت حرکتهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی مردم با قدرت ظاهر شود.
حجتالاسلام محمدحسین سبحانی از روحانیون برجستهای است که قبل از انقلاب در جمع مبارزان انفلابی علیه رژیم شاهنشاهی در کنار بسیاری از بزرگان انقلاب حضور داشته و پس از آن نیز در جبهههای حق علیه باطل ادای وظیفه کرده است و با پایان یافتن جنگ تحمیلی به دستور رهبر معظم انقلاب سکان امامت جمعه شهر بزرگ، حساس و مرزی گنبدکاووس را برعهده گرفت.
وی در مردادماه سال جاری پس از 23 سال حضور موفق و پرفروغ در مسند امامت جمعه شهرستان گنبدکاووس به علت وضعیت نامساعد جسمی بازنشسته شد و در میان خیل عظیم عرض ارادت مردم و مسوولان شهرستانی، استانی و کشوری جای خود را به مردی دیگر از جنس ایمان، تقوا و اراده حجت الاسلام محمود ترابی داد.
از این رو با حجتالاسلام محمدحسین سبحانی گفتوگویی انجام دادهایم تا بخشی از آنچه از ابتدای آشنایی وی با رهبری تا به امروز گذشته را به اختصار مرور کنیم که مشروح این گفتوگو را در ادامه مشاهده میکنید:
فارس: آشنایی شما با رهبر معظم انقلاب از کجا شروع شد؟
سبحانی: در شهریورماه سال 1347 بود که زلزلهای سنگین در خراسان جنوبی از جمله شهر فردوس رخ داد و این شهر را تقریبا با خاک یکسان کرد و به علت اینکه رژیم پهلوی کمکی به مردم منطقه نمیکرد و زندگی مردم به مرز بحران رسیده بود به همراه بخشی از طلاب مشهد از جمله رهبر معظم انقلاب برای کمک به فردوس رفته بودیم و آنجا بود که اولین باب آشنایی ما شکل گرفت و تعدادی از طلاب از رهبر معظم انقلاب که در آن زمان یک طلبه جوان و مبارز بود که بارها زندان ساواک را تجربه کرده، خواستند تا جلسه تفسیری را در خدمت ایشان باشیم. ایشان هم که از قم به مشهد برای مراقبت از پدر بیمار خود برگشتند قبول کردند و در مسجد بازار فرشفروشان مشهد که پدر ایشان آنجا نماز میخواندند تفسیر قرآن را از سوره مائده شروع کردند.
تعداد ما در آن زمان نهایتا به 10 نفر میرسید که به دلیل مسائل امنیتی و تقسیرهای سیاسی و اجتماعی رهبر معظم انقلاب که از نظر رژیم شاهنشاهی در تضاد با منافع استعماری و استکباری آنها بود، برخی اوقات نیز در مسجد مدرسه موسی بن جعفر (ع) که آیتالله مروارید آنجا نماز میخواندند جلسات تفسیر را برگزار میکردیم که بازهم با توطئه جاسوسها و خائنان مانع درس تفسیر ایشان شده و بارها ایشان را روانه زندانهای ساواک کردند.
یک روز در یک حجره در بالای مسجد کرامت مشهد به همراه دوستان از جمله آیتالله واعظ طبسی (ره) و شهید حجتالاسلام هاشمینژاد بودیم که آقا همه ما را جمع کردند و گفتند آیتالله مطهری از تهران تماس گرفتهاند و پیام مهمی دارند که باید به تهران بروم تا حضوری با ایشان صحبت کنم و اینجا بود که ما نیز مبارزات انقلابی خود را با ایشان هماهنگ کرده و از آن پس تلاش میکردیم هماهنگ با دوستان مشهد اقدام کنیم.
فارس: در مبارزات انقلابی به همراه چه کسانی فعالیت میکردید؟
سبحانی: مبارزات انقلابی در زمان رژیم منحوس پهلوی از دورههای پر اتفاق و پرحادثه زندگی ما بود که خاطرات فراوانی را برای ما به جای گذاشته است و از مهمترین کسانی که در آن دوران افتخار آن را داشتیم که در کنار آنها به صورت مستقیم و غیرمستقیم با رژیم سفاک پلوی مبارزه میکردیم میتوان به مقام معظم رهبری، آیتالله بهشتی، آیتالله مطهری، آیتالله مدنی، حجتالاسلام هاشمینژاد، حجتالاسلام باهنر و مرحوم آیتالله مشکینی اشاره کرد که در محضر این عزیزان شاگردی کرده و فعالیتی مختصر در راستای خدمت به مردم و منافع ملت داشتیم.
فارس: چه شد که به عنوان امام جمعه گنبدکاووس معرفی شدید؟
سبحانی: بعد از انقلاب مشغول درس و بحث طلبگی و در برخی اوقات پیگیر ماموریتهای ویژهای بودیم که در جبههها و در خارج از جبههها از سوی بزرگان انقلاب بر ما تکلیف میشد و پس از رحلت امام (ره) و در زمان زعامت رهبر معظم انقلاب در ابتدای دهه هفتاد در دیداری که با رهبری داشتیم ایشان به بنده گفتند که ماموریتهایی را در نظر داریم که شما آن را انجام دهید ولی اگر به شما پیشنهادی برای خدمت به انقلاب در هر جای کشور داشتند شما قبول مسؤولیت کنید زیرا امروز تکلیف برای طلاب با تجربه حضور در صحنههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است.
در همان ایام از سوی دفتر رهبر معظم انقلاب و آقای حجازی ماموریتی برای نظارت بر ذبح شرعی در کشور آلمان به ما واگذار شد و در حالیکه تمامی مقدمات را فراهم کرده بودم و حتی بلیت هم تهیه شده بود از سوی آقای رسولی محلاتی که آن زمان مسوولیت انتخاب و مدیریت امور نهاد امامت جمعه را برعهده داشتند پیغامی آوردند که بر بنده تکلیف شده به گنبدکاووس رفته و امامت جمعه این شهرستان را قبول کنم.
به دلیل تداخل این موضوع و ماموریت محوله از سوی دفتر رهبری نزد مقام معظم رهبری شرفیاب شدیم و از ایشان کسب تکلیف کردم، ایشان در ابتدا فرمودند مسؤولیت را قبول کنم و پس از حضور در گنبدکاووس و اقامه نماز جمعه طی چند هفته یک امام جمعه موقت تعیین کرده و مدت ماموریت آلمان را نیز از 6 ماه به سه ماه تقلیل داده و به سرعت به کشور بازگردم که البته بعدا با استدلالها و موضوعاتی که از سوی بری دوستان مطرح شد و مبنی بر این بود که تداخل این دو موضوع مانع انجام هر دو وظیفه به طور کامل میشد دستور ایشان بر حضور بنده در گنبدکاووس و قبول مسوولیت امام جمعه این شهرستان مقرر شد و بنده نیز به عنوان یک شاگرد و سرباز قدیمی اطاعت امر کردم.
فارس: در این سالها ارتباطتان با رهبری چگونه بود؟
سبحانی: به لطف خدا همچنان ارتباط صمیمی ما با رهبر معظم انقلاب به عنوان یار و همراه قدیمی و شاگرد کوچک ایشان برقرار است و توفیق داریم هرساله علاوه بر دیدار ائمه جمعه و برخی دیدارهای مسؤولان، دیداری نیز به همراه همان چند نفر شاگردان قدیمی ایشان در مشهد خدمتشان میرسیم و ضمن عرض ادب و احترام، مجددا از ایشان درسهای بزرگی را میآموزیم.
فارس: در این 23 سال فکر میکنید مهمترین اتفافاتی که شما در آن نقش داشتید چه بوده است؟
سبحانی: قطعا در اجرای هر برنامه و طرحی بخش اعظمی از مدیران و مسوولان شهرستان نقش داشتهاند و من نیز به عنوان یکی از مسوولان نقش کوچکی را ایفا کردهام که شاید شمار این طرحها و پروژههایی که در زمینههای فرهنگی، اجتماعی، عمرانی و ... بوده است بالغ برچند هزار طرح و برنامه باشد.
خودم در طی این سالها به دیدار هفتگی و مستمر خود با خانوادههای شهدا و ایثارگران افتخار کردهام و این موضوع را از بهترین خاطرات و عملکرد خود در طی 23 سال تصدی مسؤولیت امامت جمعه در گنبدکاووس میدانم که همچنان نیز این دیدارها را ادامه داده و خود را موظف به تکریم خانوادهای معظم و معزز شهدا میدانم.
موضوع مهم و محوری دیگری که در طی این سالها به عنوان یک رسالت و ماموریت از سوی رهبر معظم انقلاب بر دوش خود احساس میکردم و به فضل الهی آن را به نحو مطلوبی به انجام رساندم حفظ و تقویت برادری و وحدت میان اقوام و مذاهب در این منطقه مرزی بود که این مهم با کمک علمای شیعه و سنی و مردمان فهیم گنبدکاووس در طول این سالها محقق شد.
توسعه کمی و کیفی حوزههای علمیه خواهران و برادران و دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و همچنین مراکز درمانی و بهداشتی یکی دیگر از فعالیتهایی است که گمان میکنم در شهرستان گنبدکاووس در زمان خدمت بنده حقیر ماندگار شده است.
فارس: قصد ندارید بخشی از خاطرات 23 ساله خود در مسند امامت جمعه گنبدکاووس را بنویسید؟
سبحانی: به پیشنهاد خانواده و برخی از دوستان و طلاب بخشی از خاطرات و عملکرد این 23 ساله را به کمک فرزندانم نوشتهام که در حال بازنویسی و اصلاح است و امیدوارم به عنوان تجاربی ارزشمند در طی این 23 سال به کمک دوستان عزیز مسوول در شهرستان گنبدکاووس و به ویژه امام جمعه محترم بیاید.
اما خاطرات قبل و بعد از انقلاب نیز گنجینهای است از اتفاقات تلخ و شیرینی که با بسیاری از بزرگان کشور رقم خورده و شاید بتواند برای نسل جوان و نوجوان انقلاب که آیندهسازان این کشور و نظام هستند مفید و تاثیرگذار باشد تا با بخشی از تاریخ کشور و منطقه آشنا شوند.
فارس: مردم گنبدکاووس را چگونه دیدید؟
سبحانی: مردم گنبدکاووس اعم از شیعه و سنی از بهترین مردمان دنیا هستند که خونگرمی، طراوات، صفا و صمیمیت از بارزترین ویژگی آنهاست که در کنار تقوا، ایمان و وفاداری به انقلاب و نظام از آنها مردمانی اسوه و اسطوره ساخته است که به جرات میتوان گفت الگویی برای همه مردم کشور در اخلاص، فداکاری، تقوا و وحدت هستند.
در این 23 سال که در خدمت مردم شریف گنبدکاووس بودم جز مهر و محبت از آنها چیزی ندیدم و حتی یک بار نشد که با وجود همه ضعفها و مشکلات رفتاری خارج از ادب، اخلاق و متانت از این عزیزان شاهد باشیم و همواره صبوری و مناعت طبع از مولفههای رفتاری مردمان خوب گنبدکاووس بوده و هست.
فارس: چه شد که بازنشسته شده و پس از 23 سال جای خود را به فرد دیگری دادید؟
سبحانی: خب طبیعی است همه ما روز اولی که در مسند خدمتگزاری قرار میگیریم از همان لحظه شمارش معکوس واگذاری این مسند به نفر بعدی شروع میشود و همه ما آمادهایم تا این اتفاق رخ دهد و تمام تلاش ما در طول دوره مسوولیت این است که با تمام توان رسالتهای خود را انجام داده و شرمنده مردم و خداوند متعال نشویم و اوضاع را با شرایط مطلوبتری در زمینههای مختلف به فرد بعدی تحویل دهیم.
بنده نیز از روز اول میدانستم قرار نیست تا آخر عمر در این جایگاه قرار داشته باشم بنابراین سالهاست خودم را آماده این کرده بودم که صبح که از خواب برمیخیزم به من بگویند دوران خدمت شما پایان یافته است که خب البته به لطف خدا و حمایت مردم و مسؤولان کنبدکاووس 23 سال توفیق حضور در جمع مردم باصفا و مومن این شهرستان را داشتم و یکی دو سالی است که به دلیل شرایط بد جسمی آنگونه که باید همانند دوران جوانی پویایی را نداشتم هرچند ذرهای در انجام وظایف و رسالتهای خودم کوتاهی نکردم و با قدرت تا روز آخر تلاش کردم سرباز خوبی برای رهبری و ولایت باشم، و همین موضوع کسالت و شرایط جسمی ما که با شکستگی پا و جابه جایی مهره کمر نیز توامان شده بود موجب شد دوستان ما در شورای سیاستگذاری طی جلسهای که با هم داشتیم در فضایی صمیمانه شرایط را برای انتقال مسند امامت جمعه به نفر بعدی فراهم کنند که الحمدالله انتخاب خوب و شایستهای نیز صورت گرفت.
فارس: نظرتان راجع به حجتالاسلام محمود ترابی امام جمعه جدید گنبدکاووس چیست؟
سبحانی: قبلا هم چه در خطبههای آخرین نماز جمعهای که اقامه کردم و هم در جلسات تودیع و معارفه و تجلیلی که به لطف و زحمت دوستان و مسوولان شهرستانی و استانی برگزار شد، عرض کردهام که حجت الاسلام محمود ترابی یکی از علمای برجسته و خوشسابقه کشور هستند که علاوه بر نیروی جوانی و انرژی مضاعف، توان مدیریتی و راهبردی بسیار خوبی نیز دارند که در کنار تجربه چندین ساله ایشان در امامت جمعه چندین شهر از جمله فاضل آباد، آزادشهر و شاهرود که هر کدام دارای ویژگیهای مختلف و متنوعی هستند میتواند به عنوان یک ظرفیت بزرگ برای گنبدکاووس مثمرثمر باشد.
ایشان در حوزه مسائل اخلاقی و رفتاری نیز یکی از شخصیتهای برجسته بین طلاب و روحانیون منطقه هستند و به همین دلیل دوستی دیرینهای با علمای اسان گلستان و منطقه دارند و در همین مدت کوتاهی هم که در گنبدکاووس حضور پیدا کرده اند توانستهاند دل و جان مردم شریف گنبدکاووس را متوجه خود کرده و به سمت خود جذب کنند.
فارس: حضور مداوم شما در این هفتهها در نماز جمعه و در کنار حجتالاسلام ترابی برای چیست؟
سبحانی: موضوع نخست اینکه همه باید بدانیم که تقویت نماز جمعه و تقویت امام جمعه به نوعی تقویت نظام و اهداف متعالی آن است و هر کس در این موضوع سهمی داشته باشد قطعا مورد رحمت و لطف پروردگار قرار خواهد گرفت و موضوع دوم هم حضور در نماز جمعه را یک تکلیف برای خودم میدانم زیرا 23 سال هر هفته مردم را به حضور پرشور در این مراسم سیاسی و عبادی دعوت کردهام و مردم انتظارشان از خطیب تریبون نماز جمعه عمل به حرفهای خود قبل از مخاطب است.
نکته سوم این است که حجتالاسلام محمود ترابی از دوستان دیرین بنده هستند و قطعا نیاز است برای کمک به ایشان و انتقال برخی از اطلاعات، مشکلات، ظرفیتها و توانمندیها در کنار ایشان باشم تا به لطف خدا و با توجه به همت و مدیریت عالی ایشان اتفاقات مثبت و پرفروغتری نسبت به قبل توسط ایشان رخ دهد.
فارس: توصیه شما به مردم گنبدکاووس چیست؟
سبحانی: به عنوان یک برادر کوچک و طلبهای که خود را به مردم عزیز و ولایتمدار گنبدکاووس مدیون میداند از این عزیزان میخواهم همان طور که در سالهای گذشته با غیرت و همیت وحدت و برادری را در این شهر مرزی که گنجینهای از اقوام و مذاهب است حفظ کردهاند آن را تقویت کنند و با استحکام بنیانهای برادری میان خود نقشههای شوم دشمن را خنثی کرده و همواره الگویی برای مسلمانان دنیا باشند.
خواسته دوم بنده از مردم فهیم گنبدکاووس این است که به عنوان یک وظیفه شرعی از حجتالاسلام ترابی به عنوان امام جمعه شهرستان گنبدکاووس و یکی از طلاب مجرب، باتقوا و کارآمد حمایت کنند و نگذارند امام جمعه شهرستان در انجام اقدامات انقلابی و رسالتهای خود تنها بماند و برادران اهل تسنن نیز با محوریت ائمه جمعه بزرگوار خود حامی ایشان باشند.
فارس: آبا در گنبدکاووس خواهید ماند و یا به شهر و روستای پدریتان باز میگردید؟
سبحانی: بنده دیگر گنبدکاووس را هم شهر پدری خودم میدانم و مردم عزیز این شهرستان را برادران و خواهران مومن و مهربان خود قلمداد میکنم و از این رو احساس نمیکنم در شهر غریبی باشم، اما در پاسخ به سوال شما باید بگویم با توجه به انس و الفتی که با مردم عزیز گنبدکاووس گرفتهام و از طرفی وعدهای که با خودم کردهام که تا روزی که توان جسمی دارم در نماز جمعه با امامت آقای ترابی و جلسات ستاد شرکت کنم تصمیم گرفتیم در گنبدکاووس بمانیم و امیدواریم که این سالهای پایانی فعالیت دینی ما در کنار مردم شریف گنبدکاووس نیز با خاطرات شیرین و روسفیدی در نزد پروردگار پایان بگیرد.
فارس: حرف و سخن دیگری اگر دارید که بیان نشد بفرمائید؟
سبحانی: جا دارد در ابتدا از رهبر معظم انقلاب به دلیل اعتماد و حمایتشان از بنده حقیر تشکر کنم و سپس از همه مردم خوب و مهماننواز شهرستان گنبدکاووس که در این 23 سال همواره یار و یاور بنده بودند که در هیچ صحنهای از دفاع از آرمانها و ارزشها احساس تنهایی نکردم قدردانی میکنم.
از همه دوستان و بزرگوارانی که اقدام به برگزاری مراسم تودیع و معارفه و تجلیل کردند هم صمیمانه تشکر میکنم و برای حجت الاسلام محمود ترابی عزیز و دوست داشتنی نیز آرزوی موفقیت و توفیقات روزافزون در سنگر امامت جمعه شهرستان گنبدکاووس را دارم.
انتهای پیام/