تعاونی های آموزشگاهی یا همان بوفه های مدارس می تواند سرآغاز تربیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دانش آموزان با فراهم آوردن غذاهای سالم قرار گیرد.
به گزارش تيترآزاد به نقل از کلاس بیست؛ پیتزا و انواع ساندویج، پفیلا ،کرانچی و بیسکویت وژله از مواد غذایی هستند که اشتهای نوجوانان را تحریک می کند که برای هر بار زنگ تفریح لحظه شماری کنند.
دانش آموزان با هیاهوی زیاد به حیات مدرسه می آیند و دوان دوان به سمت بوفه می روند. آنجا خانم یا آقای سرایدار نشسته است و یکی یکی به دانش آموزان سفارشاتشان را می دهد.
پیتزا و انواع ساندویج، پفیلا، بیسکویت وژله و عدسی هم در منوی تعاونی آموزشگاهی وجود دارد و تراکتی هم از تغذیه سالم و ناسالم آویزان شده است؛ این آرمان تعاونی های دانش آموزی در مدارس استان گلستان است اما تا چه حد این تعاونی ها به شکل درست خود شکل گرفته و خدمات می دهند را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
لزوم نظارت برفروش موادغذایی در بوفه ها
از جمله مباحث مهم در سلامت دانش آموزان، تغذیه سالم آنان است که باید به صورت یک فرهنگ در آید تا همه گیر شود.
با مراجعه به مدارس گلستان و تحقیقات میدانی خبرنگارکلاس بیست؛ دریافتیم دربسیاری بوفه های مدارس گلستان هم پفک، کرانچی و.. وجود دارد و همه انواع دیگر موادغذایی غیر مجاز که نیاز است نظارت ها بر این بوفه ها افزایش یابد و عرضه غذاهای گرم و خشکبار بیشتر شود.
شعبانی مادریکی از دانش آموزان گلستانی است که دراین باره به خبرنگارکلاس بیست؛ می گوید: من برای پسرم که در مقطع ابتدایی تحصیل می کند میوه و ساندویج نان و پنیر و ..قرار می دهم اما فرزندم اصرار فراوان به خورن غذای بوفه دارد که کرانچی از جمله چیزهایی است که از آنجا خریداری می کند.
وی می افزاید: هرچند که معتقد به فرهنگ تغذیه سالم درخانواده هستم اما چنانچه موادغذایی ناسالم در مدارس به فروش نرسد، فرزندان ما هم به سراغ آن نمی روند.
سیده محیا میر دانش آموز پایه هشتم نیز بخ خبرنگار کلاس بیست؛ می گوید: بیشتر مواقع پیتزا و ساندویچ از بوفه مدرسه تهیه میکنم اما بیسکویت، عدسی هم می خرم و از غذای ممنوعه پفک و چیپس هم گاهی اما زیاد در بوفه ما وجود ندارد.
تغذیه سالم باید به صورت فرهنگ درآید
فاطمه آزموده نیز دانش آموز مقطع ابتدایی به خبرنگار کلاس بیست؛ می گوید: ساندویچ گوجه و خیار و پنیر و سایر ساندویج هایی که مادرم درست میکند، برنج و خورشت و ماکارونی در ظرف به مدرسه می برم و از آن استفاده می کنم .
وی می گوید: در مدرسه ما تغذیه هایی نا سالم بسیار طرفدار دارد، چیپس ، لواشک، پاستیل و ژله هم خیلی طرفدار دارد .
واقعیت این است که نمی توان گفت که مدارس بیشتر مقصرند یاخانواده اما الگوی تغذیه ای کودک از درون خانواده شکل می گیرد لذا خانواده ها باید سعی کنند آن را به درستی برای فرزندان خود تبیین کنند.
ضمن اینکه مدرسه نیز بعنوان مکمل تربیت، ساز و کار تغذیه ای مناسب را از طریق تعاونی های آموزشگاهی و طرح های مختلفی همچون "صبحانه سالم" ،"میان وعده های سالم" و .. تعریف نماید .
به علاوه شیر بعنوان یکی از بهترین ماده غذایی و غنی برای نوجوانان است اما متاسفانه از ابتدایی سال تاکنون در انتظار صدور ابلاغیه و تامین اعتبار اعلام شده است که نیازمند بررسی جدی ازسوی مسئولان آموزش و پرورش می باشد.
فعالیت 700 بوفه مجوزدار در گلستان/نظارت مستمر بهداشت در مراکز طبخ مواد غذایی دانش آموزان
سید خلیل حسینی، رئیس سازمان دانش آموزی از تشکیل تعاونی های آموزشگاهی خبر می دهد و در گفتگو با خبرنگار کلاس بیست؛ می گوید: ازسال گذشته با راهاندازی تعاونیهای آموزشگاهی سعی در تقویت بوفه های مدارس و ارتقاء سلامت دانش آموزان از طریق تأمین نیازهای تغذیهای دانش آموزان، فرهنگسازی صحیح تغذیه در خانوادهها، جبران کمبودهای تغذیهای احتمالی، انتخاب خوراکیهای سالم و آموزش دانش آموزان کرده ایم.
وی می افزاید: حدود 700 بوفه از سازمان دانش آموزی بعنوان متولی اصلی ساماندهی بوفه های مدارس مجوز فعالیت گرفته اند که مدارس شهری و روستایی را شامل می شود.
حسینی اضافه می کند: شیوه تشکیل تعاونی به صورت سهامی است اما به دلیل اینکه دانش آموزان هم در یک مقطع ثابت نیستند و هم سنشان کم است درشرکت و اخذ رسمی مجوز کمی با مشکل مواجه شدیک که درحال رفع آن هستیم.
رئیس سازمان دانش آموزی با بیان اینکه کیفی سازی محصولات عرضه شده و صحت و سلامت دانش آموزان را مد نظر قرار داه ایم، ادامه می دهد: تمام مواد غذایی زیر نظر سازمان دانش آموزی ازدسته خشکبار و یا ساندویچ های گرم بدون گوشت و سوسیس، کالباس و.. هستند.
حسینی همچنین اذعان می کند: با توجه به حساس بودن بحث تغذیه ای دانش آموزان ساندویچ ها به صورت روزانه در آشپزخانه مورد تایید بهداشت و نظارت این سازمان طبخ و به مدارس ارسال می شود.
اصلاح فرهنگ تغذیه و جلوگیری ازبروزچاقی درنوجوانان
وی به نظارت بر بوفه ها اشاره می کندو می افزاید: با توجه به حساس بودن بحث تغذیه ای و سلامت دانش آموزان هرچند روز یکبار کارشناسان بهداشت به مراکز طبخ غذای بوفه ها مراجعه می کنند و موراد را به همکاران متذکر می شوند و چنانچه مشکلات بهداشتی وجود داشته باشد حتی ب پلمپ مرکز اقدام می کنند که تاکنون یک تا دو مورد داشته ایم.
این مقام مسئول با بیان اینکه پیش بینی اخذ مجوز برای حدود 2هزار و 500 تعاونی آموزشگاهی را داریم،ادامه می دهد: به مدارسی که بوفه دارند بخشنامه شده است تا 28 آذرماه نسبت به اخذ مجوز خود اقدام نمایند که در غیر اینصورت از فعالیت آنها جلوگیری می شود.
علی ایحال؛ با توجه به اینکه مدارس بهترین مکان برای تربیت دانش آموزان لذا؛ انتظاراست، اصلاح فرهنگ تغذیه در مدارس به سمت استفاده از ارزش غذایی و مواد سالم به پیش رود تا شاهد چاقی زیاد که روز به روز در بین دانش آموزان در حال افزایش است، نباشیم.
انتهای پیام/