برخی کارشناسان معتقدند،افزایش 10 درصدی وابستگی بودجه سال 96 به نفت بر خلاف اهداف مرتبط با سیاست های اقتصاد مقاومتی است و این موضوع در مسیر سیاست ها و افق کلانی که در عرصه اقتصادی پیش بینی شده،به نظر نمی رسد.
به گزارش تیتر آزاد به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از اهداف و دستورکارهای اساسی در عرصه اقتصاد مقاومتی به کاهش وابستگی اقتصادی کشور به نفت معطوف می شود و به واقع هر آنچه در این مسیر،به فاصله بودجه با فروش نفت افزوده شود،به تبع به توفیقات بیشتری در بازه های زمانی بلند مدت نائل خواهیم شد.
ناهید عارف،دانش آموخته رشته اقتصاد در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی با اشاره به تاکید بندهای 13 ،17 و 18 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بر لزوم کاهش وابستگی اقتصادی کشور به نفت، اظهار داشت:به تبع،یکی از شاخصه های این امر،در کیفیت بودجه نویسی ظهور و بروز پیدا می کند،اما بر اساس ارزیابی های انجام شده،وابستگی بودجه سال آینده کشور به نفت در مقایسه با بودجه سال 95،با رشد 10 درصدی همراه شده که به نظر بنده،مسیری صحیح و مطابق با نقشه راه سیاست های اقتصاد مقاومتی به شمار نمی رود.
وی افزود:اگرچه در سال های 94 و 95 شاهد کاهش جدی و چشمگیر وابستگی بودجه به نفت بودیم (این میزان برای نخستین بار به 25 درصد رسید) اما در حال حاضر،این رقم و عدد به بیش از 35 درصد افزایش یافته است.
عارف عنوان کرد:نتیجه این رویکرد در سال گذشته، به روشنی در مقطع اُفت شدید و فاحش قیمت نفت مشهود بود و در شرایطی که بسیاری از کشورهای صادرکننده نفت در نتیجه جنگ نفتی سعودی ها متضرر شدند،اما ایران آسیب و صدمه چندانی را متحمل نشد زیرا وابستگی اقتصادی کشور به نفت در مقایسه با سنوات گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته بود.
وی افزود:به واقع،یکی از توفیقات جدی و برجسته دولت را می توان در مدیریت اقتصادی در فراز و نشیب های تحولات نفتی جستجو کرد،لذا علیرغم چنین رویکرد سازنده ای،مشخص نیست چرا در بودجه سال 96،شاهد افزایش وابستگی به نفت هستیم.
*نقش حائز اهمیت انسداد مسیر فرارهای مالیاتی در کاهش وابستگی به نفت
خسرو نجف زاده،دانش آموخته رشته اقتصاد در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی با اشاره به ضرورت کاهش هر چه بیشتر وابستگی بودجه کشور به نفت گفت:اگرچه این کاهش با سختی ها و تنگناهای موقتی همراه خواهد بود،اما در دراز مدت اندوخته ای ارزشمند به شمار می رود که در سایه آن قادر خواهیم بود،بسیاری از گردنه های صعب العبور اقتصادی را پشت سر بگذاریم.
وی افزود:به نظر بنده،در صورت اجرای طرح جامع مالیاتی،می توان بخشی از نیازهای مرتبط با حوزه اقتصادی کشور را تامین و مرتفع کرد که قطعا با حصول این امر،بستر فاصله گرفتن از نفت نیز هموارتر خواهدشد.
دانش آموخته رشته اقتصاد گفت:براساس اظهارات رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس،میزان رقم فرار مالیاتی در کشور 50 هزار میلیارد تومان برآورد می شود که در صورت شناسایی و دریافت آن،امکان کاهش سهم نفت در بودجه نیز به میزان قابل توجهی ارتقا خواهد یافت.
*رونق کسب و کار تولید در اولویت قرار گیرد
صدیقه زید آبادی،محقق و پژوهشگر حوزه اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی با اشاره به ضرورت عبرت گیری از سیاست های غلط اقتصادی در طول سالها و دهه های گذشته عنوان کرد: با یک بررسی اجمالی به روشنی نتایج حاصله از اقتصاد نفتی ملموس خواهد شد و می طلبد با توجه به تجربیات تلخ گذشته و تلاش برای حرکت در مسیر سیاست های کلان اقتصادی کشور،موسوم به اقتصاد مقاومتی که به کرات از سوی رهبر معظم انقلاب تبیین شده،از تکرار اشتباهات گذشته پرهیز و اجتناب کنیم.
وی افزود:منطقی و معقولانه نیست،با تنظیم و طراحی چنین بودجه ای، موفقیت سال گذشته زیر سئوال برود ودر شرایطی که گام های سازنده ای برای کاهش وابستگی بودجه به نفت برداشته شده،اینچنین مسیر صحیح طی شده مخدوش شود.
زید آبادی گفت:امید آن می رود دولت راهکارهایی را اتخاذ کند تا در قالب آن نیازهای اعتباراتی و مالی کشور از محل مالیات ها اخذ و تامین شود که قطعا فاصله گرفتن از بودجه نفتی،منوط به حصول توفیقات هر چه بیشتر در این عرصه(اخذ مالیات و جلوگیری از فرارهای مالیاتی)خواهد بود.
انتهای پیام/