گرچه انتقال گاز رایگان به ترکیه از سوی دولتی ها با عنوان صادرات گاز مطرح می شود و آنان اعلام کرده اند که این انتقال بابت طلبی است که ترکیه از ایران دارد، اما برخی معتقد هستند که انتقال گاز رایگان به ترکیه به نوعی حق السکوت قرارداد کرسنت است.
به گزارش تیترآزاد به نقل از رودآور؛ این روزها که هنوز ماجرای انتقال گاز رایگان ایران به ترکیه برای مردم شفاف سازی نشده است، نوبخت، سخنگوی دولت روز گذشته در نشست خبری عنوان می کند: "که انتقال گاز رایگان به ترکیه در ارتباط با قرارداد صادرات گاز است و در این زمینه گزارش مشروح از سوى وزارت نفت اعلام میشود."
صادرات گاز یا حق السکوت کرسنت؟!
سخنان نوبخت در حالی است که عده ای بسیاری از مردم هنوز از ماجرای کرسنت و قراردادهای مرتبط با آن و در نهایت رسیدن به اینجا که گاز رایگان به ترکیه صادر می شود، مطلع نیستند.
گرچه این مطلب از سوی دولت به عنوان صادرات گاز در نظر گرفته شده است، اما عده ای معتقد اند که انتقال گاز رایگان به ترکیه به نوعی حق السکوت قرارداد کرسنت است.
به گفته دولتی ها، گاز صادر شده رایگان بابت طلبی است که ترکیه از ایران دارد
در این باره «حسن بهرام نیا» عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت و گو با خبرنگار رودآور؛ گفت: روز گذشته درباره انتقال رایگان گاز به ترکیه با حضور تعدادی از آقایان(دولتی ها) صحبت هایی در کمیسیون انرژی مطرح شد و برخی از آنان نظرشان بر این است که انتقال گاز رایگان بابت گازی بوده که به ترکیه فروختیم و این کشور ادعا کرده که قیمت گاز دریافتی در مقام مقایسه با جاهای دیگر گرانتر بوده و بر این اساس شکایت کرده است.
وی اظهار کرد: دولت می گوید که ما در حال حاضر بابت مبلغ اضافه ای که از ترکیه دریافت گرفته ایم و طلبشان است، گاز صادر می کنیم.
هفته آینده کمیسیون انرژی نتیجه بررسی های انتقال گاز رایگان به ترکیه را اعلام می کند
عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: در این راستا و برای تعیین صحت و سقم ماجرای رخ داده بررسی هایی در دستور کار قرار دارد و به زودی و احتمالاً هفته آینده کمیسیون انرژی بررسی نهایی را اعلام می کند.
به گزارش رودآو هنوز ابعاد مختلف مسئله انعقاد قرارداد گازی با ترکیه شفاف سازی نشده و ارتباط آن با کرسنت مشخص نشده است و اینکه چگونه دولت ترکیه به خود اجازه داده به هر دلیلی از ایران شکایت کند، هم جای سوال دارد.
و اما در خبرگزاری ها هم در این باره آمده است: " با تعدیل 13.3 درصدی قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه از 2012 تا 2016 با رأی دادگاه بین المللی، ایران 1.9 میلیارد دلار به ترکیه بدهکار شده که توافق دو کشور مبنی بر این است که در قالب صورتهای جدید فروش گاز به این کشور این رقم رفته رفته محاسبه و کم شود.
تصور بر این بود که در صورتهای جدید فروش گاز ایران به ترکیه، بخشی از پول فروش گاز از سوی ترکیه بهعنوان اقساط طلب جدید 1.9 میلیارد دلاری این کشور از ایران، پرداخت نمیشود؛ اما وضعیت بهگونهای دیگر رقم خورده و ترکیه تمامی پول خرید گاز از ایران را بهبهانه طلب خود ناشی از جریمه 1.9 میلیارد دلاری ایران پرداخت نمیکند و در عمل ایران اکنون گاز مجانی به ترکیه ارسال میکند. ارسال گاز به این کشور حدود 30 میلیون مترمکعب در روز است."
حال باید دید هفته آینده نظر تخصصی کمیسیون انرژی در این باره به ماجرا را به کجا ختم می کند.
انتهای پیام/