تأیید ابتلای 2 دامدار به بیماری تب خونریزیدهنده کریمه کنگو در مازندران سبب شد تا جلسه اضطراری با هدف مهار این بیماری در استان برگزار و در مرحله نخست نیز سمپاشی گسترده دامداریها و مصون کردن دامها از ویروس CCHF آغاز و با نقل و انتقال غیر مجاز دام نیز برخوردشود.
به گزارش تیترآزاد به نقل از خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، هفتم خردادماه جاری بود که تصاویر و فیلمهای مربوط به خاکسپاری فردی که بر اثر ابتلا به تب کریمه کنگو در دیزچه مبارکه اصفهان جان خود را از دست داده بود، دست به دست میشد، او نخستین قربانی این بیماری در ایران در سالجاری بود که 10 روز پیش از فوت خود یک گوسفند مبتلا به ویروس CCHF را ذبح کرده بود.
همان روزهایی که مطالب مربوط به مرگ و دفن عجیب این فرد در رسانهها و فضاهای مجازی پیچید؛ در استان مازندران و شهر نوشهر یک دامدار 60 ساله نیز با علائم تب کریمه کنگو در حال درمان بود، حتی پس از تأیید بیماری او نیز هیچ مسؤولی از ادارهکل دامپزشکی و دانشگاه علوم پزشکی مازندران خبری در این زمینه به رسانهها اعلام نکردند.
* تصویری که خبرساز شد
نخستین خبر از جایی آغاز شد که یک دامدار 61 ساله اهل کلاردشت با علائم مشکوک به تب کریمه کنگو به بیمارستان امام خمینی(ره) ساری منتقل شد تا مراحل درمان او طی شود، تصویری که از انتقال این فرد توسط یکی از شهروندان عادی مازندران در فضاهای مجازی منتشر شد، جرقهای شد تا سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با تأیید این تصویر، از احتمال ابتلای بیمار به تب کریمه کنگو با توجه به علائم موجود در او و ارسال نمونه خونی بیمار به تهران بگوید.
با وجود پیگیری رسانهها، تا صبح روز 13 خردادماه هنوز خبر رسمی از ابتلا یا مورد مشکوک به CCHF در دامدار نوشهری نیز اعلام نشد در حالی که بیماری این فرد نیز تأیید شده بود حتی گفته میشود که میزان مبتلایان احتمالی در نوشهر تا چهار نفر میرسد که تاکنون هیچ یک از مسؤولان مربوطه در این زمینه اظهار نظری نکردهاند و احتمالاً منتظر نتیجه آزمایشات هستند و یا میخواهند به مرور زمان این خبر را اعلام کنند!
* وضعیت دو بیمار مبتلا به CCHF در مازندران
وضعیت بیمار تحت درمان در ساری بنا به گفته میثاق شفیعزاد رئیس بیمارستان امام خمینی ساری، رو به بهبود بوده و خونریزی او قطع شده است، همچنین واکنش این بیمار به درمان دارویی نیز مثبت بوده است.
به گفته سیدرحیم سیدپور مدیر شبکه بهداشت و درمان نوشهر، بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو در نوشهر پاسخ مثبتی به درمان دارویی داده است و نسبت به هفته نخست بستری، اکنون شرایط بهتری دارد اما با توجه به حساسیت بیماری همچنان در بخش ایزوله بستری بوده و در قرنطینه است.
* خبری در میان بیخبری
در میان بیخبر گذاشتن رسانههای مازندران برای اعلام نکردن دو فرد مبتلا به تب کریمه کنگو در استان و شاید منتظر شدن برای فراهم شدن بستر پذیرش ابتلا به این بیماری، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نخستین مصاحبه خود با خبرنگار صدا و سیمای مازندران صراحتاً اعلام میکند که در کشور 31 نفر به این بیماری مبتلا شدند و تاکنون نیز سه نفر در استانهای هرمزگان، اصفهان و کرمانشاه جان خود را از دست دادهاند.
محمدمهدی گویا میافزاید: در مازندران نیز تاکنون ابتلای دو فرد در کلاردشت و نوشهر به CCHF تأیید شده است و توسط تیم مجرب پزشکی در حال گذران مراحل درمان هستند.
وی وضعیت بیمار تحت درمان در نوشهر را اندکی مساعدتر از بیمار بستریشده در ساری اعلام کرد و گفت: البته در درمان مشکلی نیست و امیدواریم وضع بیمار بهتر شود.
* برگزاری جلسه اضطراری مهار CCHF در مازندران و نتایج آن
صبح روز گذشته جلسه مشترک و اضطراری با حضور دستاندرکاران بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی و ادارهکل دامپزشکی مازندران با هدف مهار بیماری تب کریمه کنگو در ساری برگزار شد و یکی از مصوبات آن اعزام تیم مشترک به غرب مازندران بود که از امروز آغاز شده است، براساس این مصوبه ادارهکل دامپزشکی موظف به نظارت بر سلامت دام و جلوگیری از انجام ذبح غیر بهداشتی دام شده است.
دانشگاه علوم پزشکی مازندران بهعنوان متولی سلامت در این استان نیز از جمله در راستای بازآموزی به کارکنان بیمارستانها، ایجاد امکانات لازم برای درمان بیماران احتمالی در بیمارستانها و اطلاعرسانی درباره بیماری تب کریمه کنگو اقداماتی را انجام میدهد که البته این اقدامات از مدتها پیش آغاز و با مصوبه روز گذشته تشدید شده است.
در دیگر مصوبه این نشست نیز از مدیران شبکههای بهداشت و درمان، فرمانداران، بخشداران و دهیاران خواسته شده تا در زمینه اطلاعرسانی نسبت به بیماری تب کریمه کنگو و علائم آن بیشتر تلاش کنند، همچنین از نیروهای انتظامی خواسته شده تا در صورت مشاهده هرگونه نقل و انتقال دام بدون مجوز دامپزشکی با آن برخورد شود.
10 اکیپ دو نفره به غرب مازندران بهویژه چالوس، کلاردشت و نوشهر اعزام میشوند، عملیات سمپاشی دامداریها و دامها با جدیت بیشتری صورت میگیرد.
* بدن شترمرغ به تب کریمه کنگو ایمن نیست
مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز پیش از این به فارس گفته بود؛ هر ساله موردی از بیماری تب کریمه کنگو با شروع فصل گرما را در این استان داریم و بیشتر در غرب مازندران و مناطق چالوس و نوشهر باید مراقبت و کنترل شود.
فرهنگ بابامحمودی با اشاره به اینکه ویروس کَنه هیالوما بهندرت در شترمرغ نیز مشاهده میشود، از پرورشدهندگان شترمرغ نیز خواست تا موارد بهداشتی را در زمان کشتار از جمله با پوشیدن چکمه، کلاه و دستکش رعایت و از مصرف گوشت این پرنده قبل از فریز به مدت 24 ساعت پرهیز کنند.
وی ادامه داد: در صورت مشاهده کنه از هر نوع تماس با آن خودداری شود و بعضاً آن را با دست نگرفته و له نکنند زیرا ویروس این حشره بسیار آلوده است و اگر وارد بدن فرد شده و زود درمان نشود، مرگآور است.
* تمرکز بر غرب مازندران، عامل غفلت از کشتار غیرمجاز در شرق مازندران نشود
به گزارش فارس، با توجه به اینکه تمرکز بر روی کنترل و نظارت لازم برای مهار بیماری تب کریمه کنگو در مازندران بیشتر به غرب مازندران و دامداریها معطوف شده است، به نظر میرسد که باید برخوردها با نقل و انتقال دام در شرق مازندران نیز صورت بگیرد زیرا نبود کشتارگاه صنعتی و دارای مجوز در این نقطه از مازندران، ممکن است مواردی از ابتلا به تب کریمه کنگو را سبب شود.
با توجه به اینکه واحدهای پرورش شترمرغ را در مازندران داریم و این پرنده نسبت به بیماری تب کریمه کنگو مقاوم نیست و آلوده میشود، لذا باید سمپاشی در این واحدها نیز مورد توجه باشد.
از ادارهکل دامپزشکی و دانشگاه علوم پزشکی مازندران انتظار میرود که از پنهانکاری اخبار مربوط به حوزه سلامت پرهیز کنند، هدف رسانهها ایجاد ترس و وحشت در بین افکار عمومی نیست، انتشار آمارهایی از این دست از سوی رسانهها کمک به حوزه سلامت است و حتی آنچه را که ایجاد نگرانی عنوان میشود اگر در بخش بهداشتی باشد، جامعه را آگاهتر میسازد، چراکه بحث سلامت شوخیبردار نیست و نمیتوان در این زمینه مردم را از جریانات بهوجود آمده در بیاطلاعی و بیخبری قرار داد.
انتهای پیام/