مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان گفت: نرخ بیکاری در استان گلستان ۱۲.۶ درصد است که از میانگین کشوری نیز بالاتر بوده است.

به گزارش تیترآزاد به نقل از تسنیم؛ نرخ بیکاری براساس آخرین آمارها در استان گلستان 12.6 درصد بوده که 2دهم درصد از میانگین کشوری بالاتر است و این مسئله بیانگر این است که تلاش‌هایی که برای رفع بیکاری و رونق اقتصادی در استان گلستان صورت گرفته، نتوانسته آن‌چنان که باید و شاید گره‌های کور اشتغال را باز کند.

رتبه نخست استان گلستان در اشتغال ناقص با 19.1 درصد و بالا بودن بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی با 18.5 درصد نشان دهنده وضعیت نامطلوب این استان در حوزه اشتغال است.

محرومیت‌های استقرار صنایع در دهه‌های گذشته، اتکای بخش تولید به منابع بانکی، ناتوانی در جذب سرمایه‌گذار و غیره این مشکلات و چالش‌ها را تشدید کرده است. هرچند در سال‌های اخیر شعارهای زیادی برای ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر در جامعه داده شده اما حجم بالای بیکاران به ویژه جوانان تحصیل کرده خلاف این وعده‌ها را نشان می دهد.

امسال در حالی دولت قول ایجاد 971 هزار شغل را داده که در تبلیغات انتخاباتی خود و در ایام مذاکرات تأکید کرده بود که اگر فردی بگوید سالانه یک میلیون شغل ایجاد می‌کنیم، دروغگوست! جدا از این تناقض گفتاری و رفتاری فاحش در سخنان دولت‌مردان و طرح‌هایش برای اشتغالزایی، در پایان سال باید دید، دولت چه کارنامه‌ای از خود برجای می‌گذارد.

در استان گلستان هم با اینکه بیش از 7 ماه از سال می‌گذرد، نزدیک به 5 هزار فرصت شغلی(آن هم در بهترین شرایط) ایجاد شده که تنها بیش از 3 هزار و 600 شغل در سامانه رصد به ثبت رسیده است.

سعید مازندرانی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم به تعهدات اشتغال استان، سهم دستگاه‌ها، وضعیت کنونی، علل شرایط موجود و پیشنهادات برای بهبود وضعیت اشاره کرده که در ادامه بخشی از این گفت‌وگو را می‌خوانید:

– از ابتدای سال وعده ایجاد حدود 20 هزار شغل در استان گلستان داده شده، سهم هرکدام از دستگاه‌های متولی در حوزه اشتغال چه میزان فرصت شغلی جدید است؟

مازندرانی: در طرح اشتغال فراگیر در کشور 971 هزار شغل برنامه‌ریزی شده که سهم استان 19 هزار و 400 شغل است. هم سهم‌بندی دستگاهی و هم شهرستانی در حوزه اشتغال انجام شده و براین اساس سازمان صنعت، معدن و تجارت 5 هزار و 500 شغل، حدود 2 هزار شغل در بخش کشاورزی، 2 تا 2 هزار و 200 شغل در حوزه گردشگری، یک‌هزار و 200 شغل در بخش بهداشت بیشترین سهم را از تعهدات اشتغال استان دارند.

هم‌چنین برای دستگاه‌های دیگری همچومانندن فرهنگ و ارشاداسلامی که مجوز راه‌اندازی مراکز و موسسات فرهنگی و هنری را می‌دهد، شرکت‌های خدمات‌رسان مانند گاز، برق و غیره که ممکن است به صورت مستقیم نتوانند شغل جدید ایجاد کنند، هم سهمیه در نظر گرفته شده است.

– وضعیت تحقق تعهد اشتغال استان گلستان در شرایط کنونی چگونه است؟

مازندرانی: بیش از سه هزار و 600 شغل در سامانه رصد به ثبت رسیده اما بنابر گزارش های موجود این تعداد حدود پنج هزار فرصت شغلی است. هرچند این آمار مطلوب نیست و انتظارات محقق نشده است. نیمی از سال گذشته و حدود یک چهارم تعهدات اشتغال استان محقق شده است. البته شاید یکی از دلایل مهم این مسئله عدم تعیین و ابلاغ سهم استان ها از تسهیلات اشتغالزایی باشد و مورد بعدی هم اینکه زیرساخت هایی مانند سامانه رصد و کارورزی دچار مشکل هستند.

– اولویت اجرای طرح های اشتغالزایی و پرداخت تسهیلات در استان گلستان با چه بخش‌هایی است؟

مازندرانی: اولویت‌ها مشخص شده، در حوزه گردشگری بخش بوم گردی و صنایع دستی، تولیدات کشاورزی، دام، طیور وشیلات مهم‌ترین اولویت‌ها هستند.

در عین حال در بخش آی سی تی و پوشاک و عسل هم کارهایی آغا شده و تلاش می‌کنیم همه ظرفیت‌ها را بکار بگیریم. طبق تفاهم‌نامه وزارتخانه‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی و ارتباطات و فناوری اطلاعات با استانداری گلستان قرار است حدود 2 هزار شغل هم در حوزه آی‌سی‌تی ایجاد شود.
– پس تقریباً اولویت‌ها را براساس محورهای توسعه استان گلستان که در سند آمایش هم قید شده است در نظر گرفته‌اید؟

مازندرانی: بله، ما نمی‌توانیم تنها در یک زمینه کار کنیم بلکه با وجود ظرفیت‌هایی که در همه حوزه‌ها وجود دارد، باید به نحو مطلوبی بهره‌برداری کنیم.

استان گلستان، استانی است که به لحاظ محیط زیستی و منابع طبیعی تا سالیان سال صنعت اجازه ورود به آن را نداشت و در زمینه گردشگری هم تقریبا همین محدودیت‌ها هم اعمال شد و اکنون هم در این حوزه به ویژه گردشگری روستایی و بوم‌گردی نیاز به مجوزها و پیگیری‌های زیادی است که همین مسئله کار را کمی سخت می‌کند. با نشست‌هایی که با دستگاه‌های متولی داشتیم به دنبال ایجاد زیرساخت‌ها در این بخش‌ها هستیم.

– براساس آخرین اعلامی، نرخ بیکاری در استان 2 دهم درصد بالاتر از میانگین کشوری است، این مسئله نشان می‌دهد چندان هم در اجرای طرح اشتغالزایی و دادن تسهیلات و رونق تولید موفق نبوده‌ایم. از نظر شما علت بالا بودن نرخ بیکاری در استان چه مواردی است؟

مازندرانی: ورود فارغ التحصیلان بیکار به بازار کار و به ویژه افزایش مشارکت زنان در فعالیت‌های اقتصادی یکی از دلایل بالا بودن نرخ بیکاری در استان است.

این‌گونه نیست که شغلی در استان ایجاد نشده باشد. شغل ایجاد شده اما میزان ورود جمعیت فعال به بازار کار در مقایسه با سال‌های قبل‌تر افزایش چشمگیری پیدا کرده است. از طرفی این راهم نباید نادیده گرفت که در حوزه صنعت، کشاورزی و گردشگری هنوز ظرفیت‌های زیادی برای کار وجود دارد.

از سویی دیگر هنوز رکود بر بازار حاکم است و بسیاری از واحدهای تولیدی با مشکل فروش محصول مواجه هستند. در سال‌های گذشته پروژه‌های اقتصادی بزرگ را هم در استان نداشتیم تا بتوانیم ظرفیت اشتغال را بالا ببریم. ظرفیت‌های جدید اشتغال هم هنوز آن‌گونه که باید و شاید فعال نشده‌اند.

یک موضوع دیگر هم این است که در سه، چهار سال اخیر اشتغال دولتی تقریبا به صفر رسیده و در دولت‌های نهم و دهم حدود 600 هزار نفر وارد بدنه دولت شدند اما در 4 سال گذشته این تعداد کمتر از 20 هزار نفر بود.

– شما به افزایش مشارکت اقتصادی هم اشاره کردید، در حالی‌که افزایش نرخ مشارکت در بسیاری کشورهای توسعه یافته نه تنها نرخ بیکاری را در آنها افزایش نمی‌دهد، حتی مورد استقبال مسئولان قرار می‌گیرد، اما اینجا موضوع بالعکس است و افزایش مشارکت اقتصادی برابر با افزایش بیکاری است، دلیل آن چیست؟

مازندرانی: وقتی مشارکت اقتصادی افزایش پیدا می‌کند به همان نسبت و بیشتر از آن باید زیرساخت‌های لازم آماده شود. در حال حاضر نرخ مشارکت اقتصادی حدود 40 درصد بوده اما در برخی کشورهای توسعه یافته این میزان بیش از 70 درصد است. چون نتوانستیم در سال‌های گذشته زیرساخت‌های اشتغال را متناسب با نیروی کار فراهم کنیم.

با افزایش نرخ مشارکت اقتصادی نرخ بیکاری افزایش یافته و بر مشکلات گذشته افزوده می‌شود. البته این مسئله را هم باید در نظر داشت که کیفیت نیروی کار نیز در سال‌های اخیر تغییر کرده است، در گذشته سطح تحصیلات افراد پایین‌تر بود و آنان هم کم توقع بودند. نرخ جمعیت فعال و کیفیت نیروی کار افزایش یافته اما بازار کار خود را برای ورود این افراد آماده نکرده است.

– شما به عنوان دستگاه هماهنگ کننده در حوزه اشتغال، چه پیشنهاداتی برای بهبود این شرایط و کاهش نرخ بیکاری در استان دارید؟

مازندرانی: وجود صنایع بزرگ و مادر در استان به نظر ضروری می‌رسد، گردش مالی بالایی که در این صنایع وجود دارد می‌تواند بنگاه‌های اقتصادی کوچک را به صورت اقماری ایجاد کند. اما هنوز دیدگاه‌ها در سطح کلان به گلستان، کشاورزی و گردشگری است، با این‌حال استان نیاز دارد حداقل یکی از صنایع فولاد، خودروسازی و یا پتروشیمی را داشته باشد.

میانگین درآمد سرانه در استان نصف میانگین کشوری است و وجود صنایع بزرگ و ایجاد واحدهای کوچک در کنار آن می‌تواند این شرایط را بهبود دهد.

تأکید ما این است که توسعه استان نباید تک‌بعدی باشد. محصولات کشاورزی زیادی داریم اما هنوز در برخی بخش‌ها مانند مرکبات صنایع تبدیلی نداریم. یکی دیگر از این مسائل جزیره‌ای کار کردن دستگاه‌های اجرایی است. خیلی از دستگاه‌ها در این حوزه کار می‌کنند اما این فعالیت‌ها جدا و مستقل است. معتقدیم باید نقشه توسعه استان با جزئیات آن طراحی شود تا بتوانیم به اهداف برنامه دست پیدا کنیم.

انتهای پیام/