عملکرد دولت در جنگ اقتصادی انتقاد بسیاری از جمله حامیان روحانی را نیز در پی داشته است.
به گزارش تیتر آزاد به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ دولت بعد از تشدید مشکلات اقتصادی از زبان «محمود واعظی» رئیس دفتر رئیس جمهور چند بار به رسانه ها قول داد که تغییراتی در تیم اقتصادی خود اعمال کند. اما دولت تا کجا به وعده تغییر تیم اقتصادی خود عمل کرد؟
تیم ناقص دولت چگونه به جنگ اقتصادی می رود؟
این تغییرات اما تنها به تغییر رئیس کل بانک مرکزی و جایگزینی «عبدالناصر همتی» به جای « ولی الله سیف» انجامید. «محمد باقر نوبخت» آقای سخنگو هم که از جمله دو شغله های پاستور بود و ریاست سازمان برنامه و بودجه را توامان بر عهده داشت، ترجیح داد تا تنها در حوزه اقتصادی فعالیت کند. وی در 9 مردادماه سال جاری استعفا داد و در حال حاضر بیش از دو ماه است که دولت سخنگو ندارد. اما دولت تغییرات در درون خود را تا به همین جا خاتمه داد تا بعد از دست روی دست گذاشتن پاستورنشینان اینبار بهارستانی ها دست به کار شوند و مجلس دو وزیر اقتصاد و دارایی و کار و رفاه را نیز استیضاح و از کار بی کار کرد.
استیضاح این دو وزیر دو جای خالی دیگری در دولت بوجود آورد. مجلس دست به کار استیضاح برخی از وزرای دیگر هم شد از جمله «محمد شریعتمداری» وزیر صنعت معدن تجارت و «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی که به نظر می رسد با طرح این موضوع که دولت قصد دارد چند وزیر به مجلس معرفی کند این موارد فعلا از سوی بهارستانی ها مسکوت مانده است.
در همین رابطه، «بهروز نعمتی»، سخنگوی هیات رئیسه مجلس درباره تعیین تکلیف وزارت خانه های بدون وزیر ایران گفت: «براساس رایزنی صورت گرفته با سرپرست و همچنین رئیس دفتر نهاد ریاست جمهوری هفته آینده وزرای اقتصاد و امور دارایی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مجلس معرفی خواهند شد.»
در ادامه، «مسعود پزشکیان»، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: «دیروز در حاشیه جلسه شورای هماهنگی سران قوا بحثی درباره معرفی وزرا مطرح و عنوان شد که با معرفی گزینه جدید دولت برای وزارت صنعت، موضوع استیضاح خود به خود منتفی است.»
دیرکرد دولت در معرفی وزرای پیشنهادی
«محمدعلی وکیلی» عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در جلسه روز سهشنبه پس از پایان جلسه غیرعلنی مجلس در سخنان کوتاهی که از رادیو فرهنگ پخش شد، اظهار داشت: «قرار بود دولت وزرای پیشنهادی برای چند وزارتخانه را امروز به مجلس معرفی کند اما گویا برخی نمایندگان در تعامل با دولت حضور هفته آیندهشان در حوزههای انتخابیه را ضروری دانستهاند به همین دلیل دیشب دولت وعدهاش را پس گرفت و معرفی وزرا را به بعد از تعطیلات هفته آینده مجلس موکول کرد.»
به همین دلیل تقویم کاری و تعطیلات مجلس به این شرح تغییر کرد، مجلس هفته آینده ( هفته جاری) به دلیل حضور نمایندگان در حوزههای انتخابیه تعطیل است و هفته بعد از تعطیلات در خانه ملت حضور خواهند داشت و وزرای پیشنهادی دولت نیز در این هفته به مجلس معرفی میشوند.
«محمدعلی وکیلی» در گفتوگویی دیگر درباره بلاتکلیفی چند وزارتخانه گفت: «هنوز هیچ یک از اسامی که در حال حاضر مطرح هستند، رسمی نیست، چون تصمیمات دولت درباره تغییر کابینه مانند تصمیمات بازار ارز است.»
این نماینده مجلس گفت: «متأسفانه تصمیمات دولت، پرنوسان و لحظهای است و ما به عنوان نماینده نمیدانیم این تصمیمها تا چه ساعتی اعتبار دارد و مشخص نیست چه زمان، فرد یا افراد دیگری جایگزین این اسامی خواهند شد.»
ناامیدی مجلسی ها از تغییرات اساسی در دولت
این نماینده اصلاح طلب ادامه داد: «با فرض اینکه این اسامی تاکنون اعلام شده، باید گفت به نظر نمیرسد تغییر محسوسی در این روند شاهد باشیم. هماکنون مهمترین نیاز در تیم اقتصادی دولت، اضافه کردن یک چهره ژنرال به عنوان رأس تیم اقتصادی است تا بتواند تیم اقتصادی دولت را راهبری کند و برای کشور برنامه داشته باشد. بنابراین، اگر قرار باشد همین تیم بماند و چند سرباز به آن اضافه شود، قطعاً کاری از پیش نمیرود و تغییری رخ نخواهد داد. منظور از تغییر، جابجا کردن اشخاص نیست، بلکه ما تغییراتی لازم داریم که بتوانند رویهها را نیز عوض کند؛ بنابراین، این تغییر تنها در صورتی رخ خواهد داد که فردی جانشین شود که خود آدمی راهبردی باشد.»
صحبت های وکیلی درباره اینکه به نظر نمی رسد که تغییرات اساسی در تیم اقتصادی دولت شاهد باشیم با اخبار و گمانه زنی های رسانه ها درباره این تغییرات رابطه دارد. «محمد شریعتمداری» که عملکرد ضعیفی از نظر نمایندگان در وزارت صنعت معدن تجارت داشته است حالا مطرح می شود که گزینه جایگزین «علی ربیعی» در وزارت کار است.
«عبدالله ناصری» عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات با اشاره به خلأ سه وزیر اقتصاد، صمت و رفاه در دولت اظهار داشت: « آقای روحانی باید کابینه ای کاملاً هماهنگ با میانگین بالای عقل و خرد سیاسی تشکیل میداد اما متأسفانه این امر علیرغم توصیه های موکد انجام نشد. آقای روحانی در مجموع نخواست یا توانایی این را نداشت که کابینه ای هماهنگ شکل بدهد.»
عضو شورای مشورتی رئیس دولت اصلاحات با اشاره به مطرح شدن نام شریعتمداری برای تصدی وزارت رفاه تصریح کرد:«با توجه به شرایط موجود پیش بینی می کنم، شریعتمداری اگر به وزارت رفاه هم برود، همان وضعیت وزارت صنعت، معدن و تجارت را خواهد داشت و از این منظر، با چنین جابجایی هایی موافق نیستم.»
پیشتر در همین رابطه، «حسین راغفر»، استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا و پژوهشگر فقر و عدالت اقتصادی گفت که مسائل، عمیقتر از این است که با تغییر دو یا چند نفر حل شود.»
این اقتصاددان ادامه می دهد: « اگر این اتفاق بیفتد، حکایت از این موضوع دارد که مسائل و مشکلات اقتصادی بهدرستی درک نشده است و در واقع با این کار، نشانی غلطی برای حل مسئله ارائه میشود.»
او با اشاره به اینکه «تقویت و ترمیم تیم اقتصادی دولت اقدام مناسبی است»، افزود: «اما اگر قرار باشد همچنان افراد جدید نیز در چارچوب نظم اقتصادی کنونی و سیاستهای سه دهه گذشته اقتصاد که در شش سال اخیر نیز حاکم بوده، فعالیت کنند و تغییری در این ساختار بهوجود نیاید، تفاوتی را در وضعیت اقتصادی نخواهیم دید.»
انتقاد حامیان دولت از انفعال در مدیریت وضعیت بد اقتصادی
در حال حاضر از سوی دولتمردان نوعی انفعال و دست روی دست گذاشتن دیده می شود که این مسئله را در ذهن تداعی می کند که آیا پاستورنشینان برای ادامه راه اقتصادی کشور چه برنامه ای دارند؟
به این سئوال«محمد عطریانفر» در سرمقاله روزنامه سازندگی اینگونه پاسخ می دهد: «در بحث اصلاح کلان مشکلات اقتصادی باید بپذیریم با تغییر چند مدیر امیدی نیست که اتفاق مهمی بیافتد. به نظر من در شرایط فعلی حوزه اقتصادی دولت برنامه مدونی ندارد، دولت در شرایط تحریمی، باید با دقت و بدون خطا برنامهای برای مواجهه استراتژیک در برابر کاهش فروش نفت و افزایش سرسامآور نقدینگی تنظیم کند.»
حال چه منتقدان و چه حامیان دولت روحانی که حالا تبدیل به منتقدان آن شدند متفق القول هستند که دولت نه برنامه و نه عملی در خصوص بهبود شرایط اقتصادی کشور ندارد. دولتمردان قول داده اند که بعد از تعطیلات این هفته مجلس به کار ترمیم کابینه برسند اما تا به همین جا نیز در جنگ اقتصادی که ملت ایران گریبانگیر ان هستند دولت عقب مانده است. به گفته حامیان دولت نه دولت برنامه مدونی دارد، نه تغییرات محسوسی بوجود خواهد داشت و این تغییرات می تواند کمکی به وضع موجود کند.