کارشناس مسائل اقتصادی گفت:با اجرای این قرارداد که برمبنای مدل جدید قرادادهای نفتی امضا شده است کشور را به دوران ماقبل قاجار برمی گردانند

 به گزارش تیترآزاد، عبدالمجید شیخی ،کارشناس مسائل اقتصادی و استاد اقتصاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با اشاره به قرارداد ایران با شرکت فرانسوی توتال گفت: طی چند روز گذشته شرکت ملی نفت ایران قراردادی را بر اساس مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC) برای توسعه میدان پارس جنوبی با شرکت فرانسوی توتال که سابقه قابل قبولی از خود در ایران به جای نگذاشته بود منعقد کرد.

وی با بیان اینکه بحث حاکمیتی در این قرارداد زیر سوال رفته است، عنوان کرد : بزرگترین مشکل قرارداد این است که حاکمیت نفتی ایران را در اختیار شرکت فرانسوی توتال قرار می دهد و مدت زمان قرارداد هم 20 سال است که با توجه به نظرات کارشناسان مدت زمان این قرارداد طولانی است.

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به موضوع امتیازات اعطا شده در این قرارداد به شرکت توتال برای جذب سرمایه گذاری این شرکت در ایران اظهارداشت: امتیازات بسیاری در قرارداد ایران به شرکت فرانسوی اعطا شده است و دلیل این امتیاز دهی به جهت جذب سرمایه گذاری توتال و بعبارتی دیگر چرب نمودن لقمه برای فرانسوی ها است.

شیخی با اشاره به مشکلات 15گانه مدل جدید قرادادهای نفتی تصریح کرد : با توجه به این که قرارداد با شرکت توتال بر اساس مدل جدید قراردادهای نفتی منعقد شده است، از همان ابتدا براساس مطالعاتی که بر روی مدل جدید قراردادهای نفتی داشته ایم این قراردادها 15 اشکال اساسی دارند که با فشاری که برخی منتقدان به این قرارداد داشتند برخی از مشکلات و نقص های قرارداد حل شد ولی مابقی هنوز به قوت خود باقی مانده است.

وی افزود: با اجرای این قرارداد که برمبنای مدل جدید قرادادهای نفتی امضا شده است کشور را به دوران ماقبل قاجار برمی گردانند، با اجرای قرارداد توتال کشور به سمت دوران پیش از ملی شدن صنعت نفت برمی گردد.

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به محرمانه بودن متن قرارداد گفت : از همان ابتدا مدل قرادادهای جدید نفتی را محرمانه نگاه داشتند و بعد از آن امروز هم میبینیم که متن قرارداد ایران توتال بصورت محرمانه نگه داشته شده است و حتی مجلس هم از قرارداد تا کنون اطلاعاتی را در دست ندارد و گفته اند که قرار است وزیر نفت در این خصوص در صحن علنی مجلس سخنرانی کند؛ یعنی بعد از اینکه قرارداد منعقد شد می خواهند اطلاعات را در اختیار آنها قرار دهند.

وی در توضیح علت حضور هیچ گونه پیمانکار در مدت 12 سال گفت: دولت بهانه اش از آن جهت است که شرکت ها و کشورهای اروپایی از آن جهت به ایران می آیند که در ایران سرمایه گذاری کنند و قرادادهای منعقد شده با این کشورها به سود ایران است ولی لازم به ذکر است که کشور های خارجی بدنبال بردن منابع و خارج کردن سرمایه از ایران هستند ، در صورتی که ایران سرشار از منابع اقتصادی است و نیازی به شرکت ها و کشورهای بیگانه ندارد، و حال و روز ایران رادر این روزها شبیه به فردی است که انگشتر خود را در تاریکی گم کرده است ولی در روشنایی به دنبال آن میگردد.

شیخی گفت": کارشناسان اقتصادی از حال و روز اروپایی ها خبر دارند و میدانند که اروپا در رکود عمیق اقتصادی فرو رفته است و وضعیت خوبی در بخش اقتصادی ندارد و نرخ رشد به شدت افت کرده است و اغلب کارشناسان میدانند که اروپا در رکود عمیقی فرو رفته است و به عبارتی کشتی اقتصاد اروپا و آمریکا به گل نشسته است، به همین دلیل است که رییس جمهور آمریکا به عربستان می آید و با عقد قراردادهای بی معنی پول های هنگفتی از جیب عربستان خارج میکند و به کشور خود میذبرد تا ایجاد اشتغال کند و بتواند کمی از مشکلات وضعیت کنونی کشورشان را حل کنند.

این استاد اقتصاد در بخشی از سخنان خود اذعان کرد که این شرکت یک شرکت خائن است و منعقد کردن قرارداد با این شرکت فرانسوی به ضرر ایران است چرا که تکنولوژی و طرح های این شرکت از شرکتهای داخلی ایران قدیمی تر است و شرکتهای بومی تجهیزات پیشرفته تر و توان بالاتری در این زمینه دارند.

وی خاطرنشان کرد که شرکت توتال فرانسوی سابقه خوبی در عقد قراردادهای مختلف با ایران را ندارد و مجلس نباید سکوت کند و اجازه دهد که این قراداد های تحمیلی منعقد شوند.

شیخی گفت: هنگامی که این قرارداد را با دیگر کارشناسان اقتصادی و سیاسی بررسی کردیم مشاهده کردیم که شباهت این قرارداد با قراردادهایی که آمریکا با عراق منعقد کرده است در آن است که هردو تحمیلی هستند ولی قراردادهای تحمیلی عراق از سوی دولت غاصب آمریکا بوده است ولی در ایران یکسری افراد میخواهند این قرارداد را بر ایران و مردم تحمیل کنند همچون قراردادهایی که آمریکا بر عراق تحمیل کرد.

انتهای پیام/