براساس اطلاعات مرکز آمار ایران،در بهار سال ۹۵ نرخ بیکاری افراد دارای آموزش عالی ۲۰ درصد بوده که این میزان در بهار امسال به ۲۰.۶ درصد رسیده است.


به گزارش تیترآزاد به نقل از ندای تفرش، آمار و ارقام رسمی کشور چندان اخبار خوشایندی را درباره اشتغال که مهمترین مطالبه جوانان است، اعلام نمی کنند. در این میان در سالهای گذشته نرخ بیکاری جوانان به خصوص در میان قشر تحصیلکرده روند افزایشی داشته است.

از سویی دیگر، اگرچه جمعیت کشور به سمت سالمندی در حرکت است اما در این میان درصد قابل توجهی از جمعیت کشور را جوانان تشکیل می دهند. با این وجود هنوز از فرصت طلایی موجود یعنی وجود جوانان فعال و تحصیلکرده چندان در جهت توسعه منافع اقتصادی کشور استفاده نمی شود.

رشد ۶.۹ درصدی بیکاری در کشور

براساس اطلاعات مرکز آمار ایران، جمعیت بیکار در کشور در بهار سال ۱۳۹۵ معادل ۳ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۶۸۲ نفر بوده که در بهار امسال به ۳ میلیون و ۳۶۶ هزار و ۹۷۳ نفر رسیده است و به این ترتیب ۶.۹ درصد رشد کرده است. همچنین در بهار سال ۹۵ نرخ بیکاری افراد دارای آموزش عالی ۲۰ درصد بوده که این میزان در بهار امسال به ۲۰.۶ درصد رسیده است.

در این میان، هرساله تعداد قابل توجهی از جوانان از مدارس و مراکز دانشگاهی فارغ التحصیل و جویای کار می شوند. اما به‌ دلیل بالا بودن میزان تقاضای کار، بسیاری از آنها بیکاری‌ های طولانی‌ مدت را تجربه می‌ کنند.

وجود بیکاری بلند مدت در میان تحصیلکردگان دانشگاهی

یکی از مشکلات این است که فارغ التحصیلان دانشگاهی چندان در بعد مهارت های کاری درآمدزا تبحری ندارند.

در شهرستان تفرش که جمعیت ساکن در محدوده شهری حدود ۲ برابر نسبت به جمعیت روستایی است، مسئله بیکاری تحصیلکردگان به صورت مشهود وجود دارد. تحصیلکردگانی که پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه ها و حتی با مدارک فوق لیسانس و دکترا مجبور هستند برای ادامه زندگی و فرار از بیکاری به مشاغلی نظیر کارگری، کاسبی، مسافر کشی و... روی آورند.

همچنین نوع جایگاه جغرافیایی شهر تفرش و نامگذاری به عنوان شهر پاک و سلامت، سبب حضور کمرنگ صنایع در تفرش شده است. از سویی دیگر به دلیل مشکلات اقتصادی کشور، فعالیت تعدادی از واحدهای تولیدی نیز کاهش یافته و تعدادی نیز با تعدیل نیرو مواجه ویا تعطیل شده اند.

امروزه دغدغه خانواده های تفرشی جهت ایجاد شغل برای فرزندانشان، به مهاجرت می انجامد و با توجه به نزدیکی به ساوه، تهران و قم اغلب مهاجرتها به این شهرهاست که رفع این مسئله نیازمند ساماندهی، ایجاد شغل و درآمد در شهر و روستا است.

نرخ بیکاری در شهرها بالاتر از روستاها است

رقیه یادگاری رئیس سازمان برنامه و بودجه استان مرکزی در گفتگو با ندای تفرش با بیان این مطلب که نرخ بیکاری در شهرها بالاتر از روستاها است، گفت: افزایش مهاجرت روستاها به شهرها سبب افزایش تعداد بیکاران در شهرها می شود. از سویی دیگر در روستاها، مشاغل کوچک و خانگی وجود دارند که به نوعی برای فرد شغل ایجاد می کند هر چند این نوع مشاغل سودآور و پایدار هم نیستند. به همین دلیل در شهرهای استان مرکزی که دارای نرخ روستانشینی بالاتری هستند، نرخ بیکاری پایین تر است.

یادگاری با بیان این مطلب که بر اساس اطلاعات سرشماری ها، نرخ بیکاری تحصیلکردگان در استان مرکزی بالاتر بوده است، اظهار کرد: براساس اطلاعات سرشماری سال ۹۰ ، نرخ بیکاری تحصیلکردگان در سطح استان مرکزی بالاتر از نرخ بیکاری بی سوادان و کم سوادان است. چراکه تحصیلکردگان اغلب به دنبال مشاغلی هستند که متناسب تحصیلات و شان فردی آنها باشد. همچنین تحصیلکردگان برخلاف کم سوادان از مهارتهای کارکردی نظیر قالیبافی، مکانیکی و... به صورت کمتر بهره برده و یا اصلا بهره مند نیستند.

وی با اشاره به وجود بیکاری پنهان در میان تحصیلکردگان اضافه کرد: مسئله بیکاری پنهان، اشتغال رسمی و غیر رسمی در سرشماری ها بررسی نمی شود و نیاز به کار مطالعاتی و تحقیقاتی جداگانه برای بررسی بیشتر دارد.

بسیاری از رشته های تحصیلی با بازار کار متناسب نیستند

رئیس سازمان برنامه و بودجه استان مرکزی با بیان این مطلب که بر اساس شواهد پیرامونی بسیاری از رشته های تحصیلی مطابق با نیاز بازار کار نیستند، بیان کرد: باید برای آینده برنامه ریزی داشت که، استان مرکزی به چه نوع مشاغلی نیاز دارد. مطالعات انجام شده در سطح استان مرکزی، نشاندهنده این مطلب است که بسیاری از رشته های تحصیلی با بازار کار متناسب نیستند. از طرفی هم دانشگاههای هر استان و هرشهرستان نیز پذیرای دانشجویانی از شهرها و استانهای دیگر با نیازهای بازار کار متفاوت هستند.

پیوند ضعیف رشته های دانشگاهی و بازار کار در استان مرکزی

یادگاری گفت: مطالعاتی در برنامه ششم توسعه و همچنین برنامه آمایش سرزمینی در سطح استان مرکزی انجام شده و نیازها و پیوندهای بازار کار استان مرکزی و رشته های دانشگاهی بررسی شده است. این بررسیها نشاندهنده این مطلب است که پیوند ضعیفی بین رشته های دانشگاهی در استان مرکزی و بازار کار وجود دارد که برای تقویت این ارتباط نیاز به برنامه بلندمدت، مطالعات ویژه تر و همکاری آمورش عالی دارد.

نرخ بیکاری استان مرکزی ۹/۸ درصد است

وی با اشاره به نرخ بیکاری حاصل از سرشماری سال ۹۵ گفت: بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵، نرخ بیکاری استان مرکزی ۹/۸ درصد و پایین تر از نرخ بیکاری در کشور یعنی ۱۲/۶ درصد است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه استان مرکزی با اشاره به نرخ بیکاری در شهرستانها اظهار کرد: بالاترین نرخ بیکاری مربوط به شهرستان اراک با ۱۲/۲ و پایین ترین نرخ بیکاری مربوط به کمیجان و دلیجان با ۵/۶ درصد است. شهرستان تفرش با دارای بودن نرخ ۸/۴ در رده پنجم نرخ بیکاری در بین شهرهای استان مرکزی قرار دارد.

نرخ بیکاری حاصله از طرح نیروی کار دارای ضریب خطای بالا است

یادگاری با اشاره به اجرای طرح نیروی کار بیان کرد: در این طرح که به صورت نمونه گیری و فصلی انجام می شود، از تعداد اندکی از خانواده ها نمونه گیری می شود که دارای ضریب خطای بالایی است. بر اساس این طرح، نرخ بیکاری استان مرکزی در سال گذشته ۷/۳ بوده است که این مقدار با نرخ بیکاری در سرشماری نفوس و مسکن یکی نیست.

وی ادامه داد: طرح نیروی کار هرساله در سطح استان بررسی می شود که در سطح شهرستانها نیست؛ بر اساس نمونه گیری های آن می توان نرخ بیکاری و مشارکت را پیدا کرد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه استان مرکزی با بیان این مطلب که همیشه کاهش نرخ بیکاری تعیین کننده این نیست که وضعیت اشتغال بهبود یافته است، خاطر نشان کرد: کاهش نرخ بیکاری با افزایش نرخ مشارکت می تواند به بهبود وضعیت اشتغال کمک کند. در حقیقت یک مولفه نرخ بیکاری صرفا تعیین کننده وضعیت مناسب سطح اشتغال نیست و حتما باید این دو مولفه در کنار یکدیگر تحلیل شوند.

انتهای پیام/