رئیسجمهور در حالی دو سفر اروپایی خود را بهپایان رساند که این سفر بسیار مورد توجه رسانههای داخلی و خارجی قرار گرفت و بازتاب زیادی را بههمراه داشته است.
به گزارش تیترآزاد به نقل از خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور دوشنبه 11 تیر تهران را برای انجام دو سفر اروپایی به سوئیس و اتریش بهمقصد زوریخ ترک کرد، سفری مهم که بازتابهای متفاوتی را نیز در پی داشت.
در گزارش ذیل، مهمترین دیدارها و سخنان رئیس جمهور در این سفر اروپایی را بخوانید.
- روحانی: بقای برجام بهنفع منطقه و جهان است
رئیسجمهور در پاویون فرودگاه مهرآباد قبل از ترک تهران درباره اهمیت سفر خود به دو کشور اروپایی گفته بود: سفر به دو کشور دوست اروپایی اتریش و سوئیس بهدعوت رؤسای جمهور این کشورها و در پاسخ به سفر آنان به تهران انجام میگیرد. روابط سیاسی ایران و اتریش به 160 سال قبل بازمیگردد که این قدمت، بیانگر اهمیت روابط است. روابط ما با سوئیس نیز به دههها قبل برمیگردد و ظرفیتهای بسیار فراوانی برای توسعه روابط اقتصادی، تجاری و همچنین علمی و فرهنگی با این کشورها داریم که از همه این ظرفیتها تاکنون استفاده نشده و یکی از اهداف سفر نیز بهرهگیری از تمامی این ظرفیتها در روند توسعه روابط مشترک است.
وی گفت: امروز که آمریکاییها برخلاف مقررات بینالمللی و تعهدات چندجانبه خود از برجام خارج شدهاند، ارتباط و مذاکره با اروپا جایگاه خاصی دارد، زیرا هر 5 کشور شامل روسیه و چین و سه کشور اروپایی و مجموعه اعضای اتحادیه اروپا، تلاش میکنند که برجام بدون آمریکا باقی بماند، همه احساس میکنند که بقای برجام بهنفع منطقه و جهان است و یکصدا آمریکا را محکوم میکنند که به قطعنامه 2231 که همه کشورها را ملزم به همکاری میکند، پایبند نبوده و از برجام خارج شده است.
علیاکبر ولایتی و اسحاق جهانگیری در حال بدرقه رئیسجمهور در فرودگاه مهرآباد
رئیسجمهور پس از ورود به زوریخ بلافاصله مورد استقبال رسمی "الن برسه" رئیس جمهور سوئیس قرار گرفت.
یکی از کات حاشیهای سفر رئیسجمهور به سوئیس انتقال وی به محل اقامت با بالگرد نظامی بود که خبرگزاری تسنیم پیشتر درباره آن گزارش تکمیلتری منتشر کرده بود.
+ انتقال روحانی از فرودگاه زوریخ با بالگرد نظامی ارتش سوئیس + عکس
- مذاکرات خصوصی رؤسای جمهوری ایران و سوئیس/ تأکید بر توسعه همهجانبه روابط تهران ــ برن
نخستین دیدارهای رسمی روحانی در این سفر با گفتوگوی خصوصی وی با رئیسجمهور سوئیس آغار شد.
رؤسای جمهوری اسلامی ایران و کنفدراسیون سوئیس در برن، درباره راههای توسعه و تعمیق روابط مشترک در همه حوزههای مورد علاقه، گفتوگو و تبادل نظر کردند.
حسن روحانی و "الن برسه" در این نشست خصوصی که در "بلوو پالاس"؛ هتل محل اقامت رئیس جمهور ایران انجام شد؛ تأکید کردند که هیچ مانعی برای توسعه و تقویت روابط تهران ــ برن نیست و دو کشورمصمم هستند از ظرفیتهای موجود در مسیر روابط مشترک بیش از پیش بهره بگیرند.
رئیس جمهور با بیان اینکه روابط ایران و سوئیس همواره دوستانه بوده است، گفت: چنین بستری زمینههای خوبی را برای گسترش روابط دوجانبه در بخشهای مختلف ایجاد کرده است و ما باید در مسیر تعمیق و گسترش روابط بیش از پیش تلاش کنیم.
روحانی همچنین برجام را یک توافق چندجانبه و بین المللی خواند و تأکید کرد که آمریکا با خروج از این توافق، نشان داد که به تعهداتش در عرصه بین المللی پایبند نیست.
رئیس جمهور در ادامه با تأکید بر ضرورت تقویت تبادل نظر و رایزنیهای دو کشور در مسایل مهم منطقه و جهان گفت: جمهوری اسلامی ایران هرگز آغازگر تنش در منطقه نبوده و سیاست ما همکاری و دوستی با همسایگان است.
"الن برسه" رئیس جمهور سوئیس نیز در این دیدار روابط تهران ــ برن را خوب و در حوزههای مختلف از جمله همکاریهای علمی و اجرای پروژههای مشترک، رو به توسعه خواند.
دیدار و و سخنرانی در جمع تجار و فعالان اقتصادی ایران و سوئیس و فعالان اقتصادی ایران از جمله این برنامههای سفر ئیسجمهور به سوئیس بود. ایران و سوئیس همچنین در خلال دیدار رؤسای جمهور دو کشور 4 سند و یادداشت همکاری امضا کردند.
- روحانی: از مسائل سیاسی و اقتصادی دوجانبه و بینالمللی تا فوتبال مذاکره صمیمانه داشتیم
رئیسجمهوری اسلامی ایران در نشست خبری مشترک با رئیسجمهور سوئیس حضور یافت تا به سؤالات خبرنگاران پاسخ دهد. یکی از نکات حاشیهای این نشست نیز پاسخ رئیسجمهور به سؤالی درباره بهرسمیت شناختن رژیم صهیونیستی بود که رئیسجمهور کشورمان در این باره گفت: لازم است همینجا توضیح دهم. رئیس جمهور محترم سوئیس به مسئله رژیم صهیونیستی اشاره کردند. دیروز صراحتاً به ایشان گفتم ایران رژیم صهیونیستی را نامشروع میداند و اقداماتش در منطقه را تجاوزکارانه دانسته و محکوم میکند.
+ روحانی: رژیم صهیونیستی را نامشروع میدانیم
رئیسجمهور سپس برن را بهمقصد وین ترک کرد. مراسم استقبال رسمی از حجتالاسلام روحانی در محل کاخ هوفنبورگ از سوی رئیس جمهور اتریش برگزار شد.
رئیسجمهور کشورمان در جریان این سفر همچنین با صدراعظم اتریش و اسقف اعظم این کشور نیز دیدار و گفتگو کرد و در نشست مشترک اتاقهای بازرگانی ایران و اتریش شرکت و سخنرانی خواهد داشت.
همچنین 4 سند همکاری در حضور رؤسای جمهور دو کشور به امضای طرفین رسید.
حسن روحانی سهشنبهشب نیز در جمع صمیمی ایرانیان مقیم اتریش در وین گفت: هدف دولت آمریکا انزوای ملت ایران بود، اما هزینه سنگینی پرداخت خواهد کرد و این اولین بار است که آمریکا علیه ملت ایران توطئه میکند و جز کشور کوچک، حامی ندارد.
روحانی گفت: امروز با شرایطی مواجه هستیم که باید روابطی قویتر و مستحکمتر با کشورهایی که بهطور سنتی با ایران روابط خوبی داشته و دارند، برقرار کنیم.
رئیس جمهور افزود: برخی کشورهای اروپایی در شرایط مختلف روابط مطلوبی با ایران داشتند و موضعگیریهای آنها نسبت به کشور، انقلاب و نظام ایران معتدلتر و مناسبتر بوده که سوئیس و اتریش جزو این دسته از کشورهای اروپایی هستند، به همین جهت از میان کشورهای مختلفی که برای سفر از ما دعوت کرده بودند ترجیح دادیم اولین سفر اروپایی را در دولت دوازدهم و در این مقطع حساس از سوئیس و اتریش آغاز کنیم.
- دیدار با یوکیو آمانو
حسن روحانی رئیس جمهور عصر چهارشنبه نیز در دیدار "یوکیانو آمانو" مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین، با تأکید بر اینکه وظیفه اصلی آژانس دفاع از حقوق ملتها در بهرهمندی از فناوری صلحآمیز هستهای است، گفت: برجام موفقیتی بزرگ برای دیپلماسی و آژانس بین المللی انرژی اتمی بود و ادامه این موفقیت فقط در گروی توازن تعهدات همه طرفین است.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه خروج آمریکا از برجام این توافقنامه را از تعادل خارج کرده است، افزود: در این شرایط بقیه طرفهای توافق وظیفه دارند در مقابل این اقدام ایستاده و خارج شدن تعهدات طرفین از توازن را جبران کنند.
روحانی اظهارداشت: منطقی نیست در معاهدهای یک طرف به تمام تعهداتش عمل کند و طرف دیگر تعهداتش را زیر پا بگذارد. اگر به حقوق ملت خود در برجام نرسیم، در هر شرایطی تصمیم جدیدی خواهیم گرفت.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در این دیدار با ابراز اینکه "در مقطع حساسی قرار داریم و امیدواریم تماس با مقامات ایرانی همچنان بهصورت نزدیک ادامه یابد"، گفت: برجام یک دستاورد بسیار بزرگ فنی و دیپلماتیک بود و آژانس هم در راستیآزماییهای خود بارها تأکید کرده که ایران بهطور کامل به تعهداتش در برجام عمل کرده است.
آمانو از اینکه ایران تاکنون در برابر خروج یکجانبه آمریکا از برجام خویشتنداری نشان داده است، قدردانی کرد.
- روحانی به صدراعظم اتریش: یهودیها به ایران بدهی تاریخی دارند
دیدار و نشست خبری مشترک با صدراعظم اتریش از دیگر برنامههای رئیسجمهور در آخرین روز اقامت رئیسجمهور در اتریش بود که حاشیهها و واکنشهای زیادی نیز در پی داشت.
بر همین اساس رئیسجمهور در واکنش به اظهارات صدراعظم اتریش که گفته بود "مشروعیت اسرائیل خط قرمز ما است"، گفته بود: برخی کشورهای اروپایی یک بدهکاری تاریخی به یهودیها دارند، اما در نقطه مقابل این یهودیان هستند که به ایرانیان بدهکارند. ایرانیها منجی یهودیان در بابل بودند و یهودیها از این بابت همیشه مدیون ایرانیها هستند و همواره در طول تاریخ و امروز روابط بسیار خوب و نزدیکی با یهودیها داریم.
رئیسجمهور اضافه کرد: صهیونیستها بهعنوان گروهی اشغالگر و ظالم به مردم بوده و ساکنین غزه را بمباران میکنند و در امور داخلی سوریه دخالت کرده، گروه تروریستی داعش را مورد حمایت قرار داده و مجروحین این گروهک را درون سرزمینهای اشغالی مداوا میکنند و در مجموع نقش بسیار مخربی در منطقه دارند.
انتهای پیام/