رویترز به نقل از چند منبع آگاه در دربار سعودی جزئیات جدیدی از برکناری ولیعهد قبلی عربستان و کودتای بن سلمان برای رسیدن به قدرت را منتشر کرد.

به گزارش تیترآزاد به نقل از گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به خبرگزاری رویترز به نقل از چند منبع نزدیک به دربار سعودی، برای اولین بار جزئیات جدیدی از داستان عزل ناگهانی محمد بن نایف ولیعهد قبلی عربستان و انتصاب محمد بن سلمان به جای او را منتشر کرد.

به نوشته رویترز، در شب 20 ژوئن (30 خرداد)، محمد بن نایف که در دو دهه گذشته یکی از مهره های قدرتمند در دستگاه امنیتی عربستان بود و پادشاه بعدی این کشور به شمار می رفت، برای دیدار با ملک سلمان پادشاه عربستان به طبقه چهارم کاخ پادشاهی این کشور در مکه احضار شد.

به گفته یک منبع نزدیک به بن نایف، در این جلسه شبانه، ملک سلمان به او دستور داد که به خاطر اعتیادی که به داروهای آرام‌بخش پیدا کرده و بر تصمیمات و قضاوت‌های او تاثیر گذاشته است، به نفع پسرش محمد از ولیعهدی کنار برود.

به نوشته رویترز، اینکه آیا واقعا بن نایف به داروهای آرام‌بخش اعتیاد پیدا کرده است یا خیر از سوی هیچ منبعی تایید نشده است اما گفته می شود که او پس از سوء قصد نافرجامی که القاعده در سال 2009 علیه او انجام داد، به خاطر کاهش آثار جسمی و روحی آن به تجویز پزشک شروع به مصرف داروهای آرام‌بخش کرد.

با این حال، یک مقام ارشد سعودی در گفتگو با رویترز، معتاد بودن بن نایف به هر دارویی را به کلی رد و آن را ادعایی بی اساس برای برکناری بن نایف عنوان کرد. به گفته وی، ملک سلمان از مدتها پیش به فکر انتصاب پسر خود به مقام پادشاهی بود و مصرف داروهای آرام‌بخش از سوی بن نایف را بهانه ای قرار داد تا او را از سر راه پسرش کنار بزند.

کودتای خاموش بن سلمان علیه بن نایف

به گفته منابع نزدیک به بن نایف، طرح چنین درخواستی از او یک کودتای خاموش و از پیش طرح ریزی شده بود. بن نایف در اتاقی که تنها ملک سلمان و او در آن حضور داشتند، از شنیدن این درخواست شوکه شد و از پذیرفتن آن امتناع کرد چراکه او برسر برخی مسایل کلیدی از جمله جنگ یمن با محمد بن سلمان اختلافات جدی داشت و نمی توانست یک جوان 32 ساله را جانشین خود فرض کند.

با این وجود، به گفته یک منبع آگاه دیگر در دربار سعودی، همه چیز برای برکناری بن نایفاز قدرت از قبل آماده شده بود و مقاومت او نمی توانست تغییر در سرنوشت او ایجاد کند. به گفته این منبع، پس از مخالفت بن نایف با این درخواست، او به اتاق جداگانه ای در کاخ سلطنتی منتقل شد و تحت قرنطینه قرار گرفت. تلفن همراه او نیز گرفته شد و به او اجازه داده نشد با نزدیکان خود تماس بگیرد. حتی بادیگاردهای او نیز برای احتیاط بیشتر از قبل تغییر کرده بودند.

به گفته این منبع، همزمان با قرنطینه شدن بن نایف، اعضای شورای بیعت عربستان که متشکل از اعضای ارشد آل سعود است نامه ای از پادشاه دریافت کردند که در آن گفته شده بود به خاطر وضع سلامت بن نایف، خود را برای بیعت با ولیعهد جدید آماده کنند. با دستور پادشاه، از 37 نفر عضو شورا، 34 نفر از انتصاب محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد جدید حمایت می کنند و مجددا با دستور پادشاه، فیلم موافقت آنها با ولیعهدی پسرش از طریق یک واسطه برای بن نایف ارسال می شود تا به کلی او را از مقاومت کردن در برابر خواست پادشاه دلسرد کند.

بن نایف شب را تا صبح در قرنطینه می گذراند اما به خاطر وضع جسمانی اش پیش از سپیده دم در برابر خواست ملک سلمان تسلیم می شود و به ماموری که در مقابل اتاق او ایستاده بود می گوید که می خواهد با پادشاه ملاقات کند. او در دیدار با ملک سلمان، با اکراه سند برکناری خود از قدرت را امضا و کاخ سلطنتی را ترک می کند.

به گفته منبع مذکور، بن نایف پس از بیرون آمدن از اتاق پاشاه، محمد بن سلمان را می بیند که با دوربینهای تلویزیونی انتظار او را می کشد و از این بابت شگفت زده می شود. این همان صحنه ای است که محمد بن سلمان، ولیعهد عزل شده را در مقابل دوربینهای تلویزیونی در آغوش میکشد و دست او را می بوسد چراکه کودتا با موفقیت به انجام رسیده بود.

بازداشت خانگی بن نایف

به گفته منایع نزدیک به بن نایف، او پس از برکناری از قدرت برای جلوگیری از حاشیه سازی در بازداشت خانگی قرار گرفته است. هیچ کس به غیر از اعضای نزدیک خانواده اش حق ملاقات با او را ندارد و ولیعهد معزول 57 ساله نیز برای دیدن هیچ کس به غیر از مادر سالخورده اش حق خروج از منزل را آن هم با همراهی نگهابان جدیدی که برای مراقبت از او گماشته شده اند، ندارد.

به گفته یک منبع دیگر نزدیک به بن نایف، او درخواست کرده است که به همراه خانواده اش برای اقامت دائم به سوئیس یا لندن برود اما ملک سلمان و پسرش با این درخواست مخالفت کرده اند.

پیام ویدئویی سلمان برای کناره گیری از قدرت آماده پخش است

به گفته یک منبع آگاه دیگر در دربار سعودی، محمد بن سلمان دیر یا زود به عنوان پادشاه جدید بزرگترین صادرکننده نفت در جهان معرفی خواهد شد. به گفته این منبع، ملک سلمان ماه جاری بیانیه انتقال قدرت به پسر خود «محمد بن سلمان» را در جلوی دوربین ضبط کرد تا در هر لحظه‌ای که لازم بود، آماده پخش باشد. برخی در دربار سعودی می گویند این پیام ویدئویی که در آن ملک سلمان از قدرت اعلام کناره گیری و پسر خود را به عنوان پادشاه آینده معرفی می کند ممکن است در ماه سپتامبر (شهریور یا مهر) از تلویزیون پخش شود.

پس از انتصاب ملک سلمان به عنوان پادشاه عربستان و قدرت گرفتن پسر او در دربار، بیشتر کارشناسان و تحلیلگران مسائل بین المللی می دانستند که محمد بن سلمان پادشاه بعدی این کشور خواهد بود اما هیچ کس تصور نمی کرد مسیر رسیدن او به تخت پادشاهی با توجه به تعداد زیاد مدعیان تا این حد کوتاه باشد. بسیاری از کارشناسان غربی، روی کار آمدن دولت ترامپ در آمریکا و ارتباطاتی که محمد بن سلمان در این مدت با نزدیکان او و بویژه دامادش – جرد کوشنر – برقرار کرده است را در تسریع چرخه انتقال قدرت به او در عربستان دخیل می‌دانند.

انتهای پیام /